Povratak na mesto zločina: Legija u martu stiže iz požarevačkog “Alkatraza” na mesto gde je ubijen premijer!

20.02.2023

19:50

0

Bivši komandant JSO biće doveden iz zatvora u Požarevcu da svedoči na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Povratak na mesto zločina: Legija u martu stiže iz požarevačkog “Alkatraza” na mesto gde je ubijen premijer!
Milorad Ulemek Legija - Copyright Profimedia

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, koji u požarevačkoj Zabeli, u specijalno čuvanom delu zatvora služi kaznu od 40 godina zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, početkom sledećeg meseca naći će se na istom mestu gde je streljan predsednik srpske vlade.

Ulemek će početkom marta biti doveden iz takozvanog srpskog “Alkatraza” u zgradu Apelacionog suda da svedoči na suđenju koje ovaj sud otvara zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji je na Uskrs 1999. godine likvidiran usred dana, u centru Beograda.

Zoran Đinđić ubijen u dvorištu zgrade Vlade u Nemanjinoj 11, a bivši komandant crvenih beretki biće saslušan kao svedok u zgradi Apelacije koja se nalazi na broju 9.

Profimedia
Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade vlade Srbije

Poslednji put kada je Legija doveden iz Zabele u Specijalni sud da svedoči o ubistvu novinara Slavka Ćuuvije, Ustanička ulica bila je pod potpunom opsadom specijalaca. Doveden je u koloni vozila, a njegov transport iz Požarevca do Beograda praćen je i iz helikoptera, pa nema sumnje da će i na svedočenje pred Apelacioni sud biti doveden uz neviđene policijske mere.

Inače, Ulemek je već jednom dovođen u dvorište zgrade Vlade Srbije, tada iz pritvorske jedinice Centralnog zatvora, feburara 2006. godine, kada je po nalogu tadadšnjeg predsednika sudskog veća Marka Kljajevića, koji je vodio slučaj ubistva premijera, pokušana da se obavi rekonstrukcija ubistva kako bi se veštacima Instituta iz Visbadena poslali određeni nalazi.

Nakon dve ukinute prvostepene presude, Apelacioni sud otvoriće u martu pretres za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, gde se na optuženičkoj klupi nalazi nekadašnjih šef Državne bezbednosti Rade Marković, nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić i Ratko Romić.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Uviđaj na mestu ubistva Slavka Ćuruvije

Na pretres su, pored Legije, pozvana i braća Simović, Aleksandar i Miloš, pripadnici nekadašnjeg "zemunskog klana" koji u Zabeli takođe služe višedecenijske kazne zbog učešća u ubistvu premijera.

Ulemek i braća Simović su u svedočenjima pred tužiocem izneli saznanja o tome da je tadašnji prvi čovek tajne službe Srbije Radomir Marković tražio da se ubije Slavko Ćuruvija, kao i da su neposredni izvršioci ubistva Miroslav Kurak i Ratko Romić.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić optuženi agnet tajne službe

Samo su se jednom pojavili na suđenju, u septembru 2016. godine, kada su odbili da odgovaraju na pitanja jer im, kako su navodila posebno braća Simović, neko preti, ali su sva trojica potvrdila da ostaju pri svojim iskazima datim Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine.

U žalbi tužioca Milenka Mandića, piše “Cenzolovka”, koju je Apelacionom sudu podneo na prvostepenu osuđujuću presudu, stavlja se akcenat na ova svedočenja, a posebno na svedočenje Milorada Ulemeka Legije.

NN osoba iz presude

Mandić, koji traži da se četvorica okrivljenih osude na najstrože kazne od ukupno 140 godina zatvora, istakao je pred Apelacionim sudom da je prvostepeni sud nezakonito izbacio delove Ulemekovog svedočenja i da je zbog toga došao do pogrešnog zaključka da je Slavka Ćuruviju ubilo NN lice.

Romić i Kurak, koga optužnica tereti da je pucao, u presudi su označeni kao saučesnici koji su na licu mesta, neznano kako, omogućili trećem, NN licu da izvrši ubistvo.

Zemunski klan Printscreen/Mup
Vođe "zemunskog klana"

Odluka Apelacionog sudskog veća da pozove i sasluša Milorada Ulemeka Legiju, Aleksandra i Miloša Simovića deluje kao logičan odgovor na primedbe tužioca Milenka Mandića.

Ulemek i braća Simović su u istrazi govorili o svojim saznanjima ko je ubio Slavka, a na glavnom pretresu su odbili o tome da govore, navodno zbog straha.

U iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal u januaru 2014. godine, datom u požarevačkom zatvoru Zabela, Ulemek je govorio o sastanku s Radomirom Markovićem koji se dogodio desetak dana pre ubistva Ćuruvije.

Profimedia
Rade Marković bivši šef DB rboija u Zabeli

Ulemek je svedočio da mu je Marković na tom sastanku rekao da je „potrebno da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“.

Ulemek je u prvom trenutku odbio zadatak, pravdajući se obavezama na Kosovu. Dvadesetak dana kasnije se predomislio pa je ponudio da njegova jedinica izvrši zadatak, ali mu je odgovoreno da je to „već završeno“. On tvrdi da je kasnije zaključio da je reč o Ćuruviji.

Na prvom pojavljivanju na suđenju u Sudu za oganizovani kriminal, Ulemek je na početku rekao da nema neposredna saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije, ali da ima informacije koje je dobio od tadašnjeg načelnika RDB-a, optuženog Radomira Markovića:

Legijini razgovori u klubu "Bombaj"

- Pozvao me je 2000. zbog hapšenja jednog lica, pa sam ga pitao ko će da budu navigatori ispred RDB-a, a on mi je rekao "ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju". Video sam gospodina Romića i gospodina Kuraka ispred njegove kancelarije i s njima sam se onda dogovarao o toj akciji hapšenja - rekao je tada Ulemek.

U istrazi Miloš Simović je rekao da je od Ulemeka čuo da je Ćuruvija ubijen po nalogu Radomira Markovića i da je "Državna bezbednost, po nalogu Markovića, ubila Ćuruviju“. Rekao je i da je Ulemek od njega tražio da ubije Romića i Kuraka. A da mu je u klubu „Bombaj“ pokazao na Romića i Kuraka rekavši: „Zapamti ih dobro, oni su uradili Ćurku, treba da se počiste, ne sme da bude greške“.

Odbio je da svedoči na sudu rečima: „Iz straha za svoju porodicu ne želim da odgovaram na pitanja, a i nezadovoljan sam Tužilaštvom“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike