Osam godina od ubistva pevačice Jelene: Da li će novi dokazi i svedoci osuditi ili osloboditi Zorana Marjanovića?

01.04.2024

20:45

0

Pominju se novi dokazi, čak i novi svedoci, ekshumacija Jeleninog tela, a sam Zoran je tražio rekonstrukciju na mestu ubistva

Osam godina od ubistva pevačice Jelene: Da li će novi dokazi i svedoci osuditi ili osloboditi Zorana Marjanovića?
Ilustracija - Copyright ATAImages/Antonio Ahel Facebook

Ubistvo pevačice "Granda" Jelene Krsmanović, udate Marjanović, čak i posle osam godina od zločina, intrigira javnost. Nedavno je počelo ponovljeno suđenje njenom suprugu Zoranu Marjanoviću, kome je Apelacioni sud ukinuo presudu od 40 godina zatvora. Pominju se novi dokazi, čak i novi svedoci, ekshumacija Jeleninog tela, a sam Zoran je tražio rekonstrukciju na mestu ubistva. Šta će se od svega toga dogoditi u sudnici i da li će Zoran biti kasnije pravosnažno osuđen ili oslobođen optužbe, preostaje da se vidi.

- Stojim iza svega što sam rekao do sada i to je istina, a sve što sam rekao jamčim svojim životom i slobodom - izjasnio se kratko na početku ponovljenog procesa Zoran Marjanović o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Njegovi branioci rekli su da on neće odgovarati na pitanja, jer je kako tvrde, već odgovorio na više od 250. Novo ročište zakazano je za 19. april kada će biti saslušani Uroš, Miloš i Milica Marjanović, kao i inspektor. Tokom novog suđenja trebalo bi da ponovo svedoči i biciklista Milan R, inače čovek koji je kobnog aprila 2016. godine prolazio pored nasipa i to u vreme kada se zločin dogodio.

Devet zverskih udaraca u potiljak nepoznatim metalnim predmetom Jeleni je, kako je Viši sud u Beogradu uttvrdio, naneo njen suprug Zoran Marjanović. koji je odlukom tog suda osuđen na 40 godina robije. U presudi postupajućeg sudije na 700 strana do detalja su obrazloženi dokazi protiv Zorana, ali je Apelacioni sud utvrdio drugačije i suđenje vratio na početak.

Tog 2. aprila 2016. godine, oko 22 sata, kao bomba je odjeknula vest da je nestala pevačica Granda na nasipu u naselju Crvenka u beogradskoj Borči. Njeno telo pronađeno je dan kasnije oko 13 sati u kanalu pored nasipa kojim je trčala pre ubistva.

Osumnjičen posle godinu i po

Osumnjičenih za ovaj svirepi zločin nije bilo godinu i po, sve do 16. septembra 2017. godine. Kasno uveče tog dana, ispred kuće u Borči, a pošto je izašao iz jednog rijaliti programa, uhapšen je Jelenin suprug Zoran Marjanović. On je bio osumnjičen za teško ubistvo na podmukao način, a posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde je negirao da je ubio suprugu, njemu je određen pritvor. Tada je počela istraga VJT.

Zoran Marjanović u pritvoru je proveo 10 meseci, a u julu 2018. godine pušten je da se u daljem  postupku brani sa slobode. Za to vreme protiv njega su podignute dve optužnice, od kojih je svaka vraćena na dopunu radi “boljeg razjašnjenja stanja stvari”. Optužnica koja je konačno potvrđena podignuta je osam meseci posle njegovog puštanja na slobodu, u aprilu 2019. godine. Pet meseci posle toga, 11. septembra 2019. godine, održano je pripremno ročište na koje je Marjanović došao sa slobode, kao i na ostala zakazana suđenja.

Iza rešetaka se ponovo našao 22. jula 2022. godine kada mu je izrečena prvostepena presuda od 40 godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, 3. oktobra 2023. godine doneo je rešenje kojim je Marjanoviću ukinut pritvor i određeno je da se on odmah pusti na slobodu. Na novo suđenje dolazi sa slobode.

Tokom višegodišnje istrage saslušani su mnogobrojni ljudi – meštani Borče, Crvenke, prijatelji, porodica ubijene pevačice. Svi dokazi ukazivali su na njenog supruga Zorana Marjanovića koji je sve vreme tvrdio da mu je supruga nestala pred očima.

Sedam ključnih dokaza

Viši sud je, tokom prvobitnog suđenja, pronašao nekoliko dokaza, koji su smatrani ključnim i na osnovu kojih je Marjanović bio osuđen na 40 godina zatvora.

Dokaz 1: Devet zverskih udaraca po potiljku

Kako se navodi u presudi, jezive povrede, devet zverskih udaraca po potiljku, ukazuju na to da je ubistvo izvršeno iz strasti, kao i da je napadač neko ko je poznavao žrtvu. Kada je u pitanju razbojnik ili plaćeni ubica, način izvršenja je drugačiji. Povrede koje su uočene na telu pevačice ukazuju da se borila sa napadačem, kao i da je trčala, a patika, mobilni telefon i gumica za kosu koji su prilikom bekstva ispali su neki od tragova koji pokazuju da je žena bježala kako bi spasila svoj život.

Dokaz 2: Blato na garderobi

Jedan od ključnih dokaza koji ukazuju da je Zoran bio baš na mestu ubistva pevačice je blato koje je pronađeno na njegovoj odeći, a istog je sastava i poklapa se sa blatom sa mesta na kojem je Jelena nađena mrtva.

Dokaz 3: Krv u “mercedesu”

"Pregledom automobila “mercedes” pomoću luminolskog rastvora na tapacirungu u gepeku i braon patosnicama u gepeku, kao i na naslonu zadnjeg sedišta vozila detektovani tragovi luminiscencije, odakle su uzeta tri brisa za biološko ispitivanje. Prema nalazu Biološkog fakulteta konstatovano je da samo trag na naslonu zadnjeg sedišta predstavlja krv Jelene Marjanović, koji je po intenzitetu jači trag krvi", navodi se u presudi. Veštak je potvrdio da taj trag nije mogao otkriti golim okom, već samo prskanjem luminolom.

Antonio Ahel/ATA Images
Grob Jelene Marjanović i Zoran Marjanović

Iz ovoga se može, kako je navedeno, zaključiti da se radilo o kapljičastom tragu koji je na to mesto mogao dospeti ili neposrednim prskanjem iz rane ili odbačajem sa okrvavljenog predmeta odnosno dela tela, kao što je npr. okrvavljena ruka. U pogledu starosti traga, može se pretpostaviti da je bio trag relativno svež, navodi se u presudi.

Dokaz 4: Mobilni telefon

Utvrđeno je da su kobnog dama, Zoran i Jelena, zajedno sa šestogodišnjom ćerkom, u isto vreme stigli na nasip oko 16.36 časova. Preko baznih stanica utvrđeno je da je Jelena oko 16.38 sati počela da trči. Sa druge strane, preko baznih stanica utvrđeno je da je Zoran svesno isključio svoj mobilni telefon odmah po dolasku na nasip, kao i da ga je uključio u 17.04 neposredno u blizini mesta gde je Jelena ubijena i u vreme pevačicinog ubistva.

Dokaz 5: Fotografije medija

U presudi se spominju fotografije medija, koje predstavljaju jedan od dokaza koji ukazuju da je Marjanović ubio svoju suprugu. Na fotografijama se vidi blato na Zoranovim pantalonama koje je od ključne važnosti za presudu – pokazuje da je Zoran silazio sa nasipa u kanal gde je Jelena pronađena, ali i da se nakon zločina presvukao.

Dokaz 6: Izjava svedoka

Jedan od svedoka koji je prolazio na biciklu je potvrdio kako je video ženu crne kose u sivoj trenerci, a iza nje je išao jedan muškarac. Svedok nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da su ovo bili Zoran i Jelena, ali je tvrdio da sa njima nije bilo nijedno dete. Odeća se poklapa sa akterima događaja, a veštak je kasnije pregledom sigurnosnih kamera uočio kretanje bicikliste i utvrdio da je sa tog mjesta nesumnjivo ugledao baš Jelenu i Zorana.

Dokaz 7: Jelenini strahovi

Da je odnos između Jelene i Zorana bio sve samo ne “bajkovit” kako je odbrana želela da predstavi, pokazuje svedočenje frizerke Jelene Marjanović. Z.G. je ukazala na jedan poremećeni odnos između supružnika, kom je i ona svedočila, a pre svega situacijama kada je optuženi Zoran omalovažavao svoju suprugu govoreći joj: “Vidi na šta ličiš”, da je debela, ružna, da ne zna da se obuče i da je tetka, što u svom iskazu potvrđuje i svedok Boris Pucić.

Posebno je značajno, kako se navodi, da je Jelena rekla svedoku, koja je bila njen dugogodišnji frizer, kod koje je dolazila u salon" da joj je svega dosta, da joj je u kući katastrofa, da joj dođe da uzme dete i da ode, nakon čega ju je svedok pitala zbog čega se ne razvede, na šta joj je ona odgovorila: “Zoko, on bi me ubio”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike