Izrešetani, pa spaljeni u džipu! Prijatelj Joce Amsterdama i suparnik iz klana Luke Bojovića ubijeni zajedno

21.04.2024

08:00

0

Ilija Novović Debeli i Goran Marić Mare pronađeni su tri dana posle nestanka u spaljenom džipu

Izrešetani, pa spaljeni u džipu! Prijatelj Joce Amsterdama i suparnik iz klana Luke Bojovića ubijeni zajedno
Ilija Novović i Goran Marićubijeni spaljeni u džipu kod Dobanovaca - Copyright Profimedia/YouTube/Rudar7

Ilija Novović, poznatiji kao Debeli, saradnik Luke Bojovića, i Goran Marić Mare, inače blizak Sretenu Jociću - Joci Amsterdamu i Andriji Draškoviću, koliko god zvučalo neverovatno, sedeli su zajedno na današnji dan pre 15 godina, u Marićevom kafe restoranu "Šeher". Od tada im se izgubio svaki trag, a njihov nestanak prijavljen je tri dana kasnije. 

Četvrtog dana te 2009. pronađena su njihova ugljenisana tela u spaljenom džipu "rendž rover" u ataru sela Dobanovci, Jedno je bilo u putničkom delu, a drugo u gepeku. Nikada nije saopšteno ko se gde od njih nalazio, a nikada nije otkriveno ni ko ih je ubio, pa zapalio.

Smatralo se da je ova likvidacija otvorila krvavu seriju koja je deceniju kasnije potresala Srbiju i Crnu Goru. U kakvoj su vezi bili Marić i Novović, pripadnici suparničkih klanova, ostala je donekle nepoznanica, jer su navodno bili prijatelji i kumovi. Prema drugim pričama, Novović je Marića namamio da sedne u džip i odveze se u nepoznatom pravcu. Motiv zločina, kako se sumnjalo, osim dugova mogao bi biti i izigran dogovor oko prodaje jednog specijalnog vozila.

YouTube/Rudar7
Goran Marić Mare i Ilija Novović Debeli

Veštačenje Instituta za sudsku medicinu, koje je 28. aprila dostavljeno Okružnom sudu u Beogradu, potvrdilo je identitet dvojice ubijenih i spaljenih u džipu - vlasnik restorana "Šeher" Goran Marić i Ilija Novović.

Istraga je pokazala da su žrtve likvidirane na različitim lokacijama. Marić na Avali, a Novović u njivama kod Dobanovaca, gde su tela obojice i spaljena. Prema jednoj verziji, Novović je 21. aprila 2009. kada su i poslednji put obojica viđena u restoranu "Šeher", namamio Marića i predao ga ubicama. Napadači su ga vezali i sa Novovićem se odvezli na Avalu, gde je Marić ubijen.

Telo je stavljeno u gepek "rendž rovera" i odvezeno na drugi kraj grada. U dobanovačkim njivama, na dva kilometra od prvih kuća, parkiran je džip, a ubice su tada promenile plan i na zadnjem sedištu sa nekoliko hitaca ubile i Novovića. Da bi ostavili što manje tragova, vozilo sa dva tela je poliveno benzinom i zapaljeno. Ne isključuje se ni verzija da je Novović stradao samo zašto što je bio u društvu Marića.

Kalinić optužio Luku i Zenicu

Po načinu na koji je izveden ovaj surovi zločin, jasno je da se radi o profesionalnim ubicama. Ko stoji iza likvidacije niko ne zna, jer su obojica bili bliski kriminalnim krugovima. Marić se mnogima zamerio i slovio je za čoveka koji u poslovima ne drži reč, a imao je i velike dugove.

YouTube/Rudar7
Marić i Novović i spaljeni džip u ataru sela Dobanovci

Čuveni ubica "zemunskog klana" Sretko Kalinić, zvani Zver, tri godine kasnije pred sudom izjavio je da je Luka Bojović sa drugarom Sinišom Petrićem Zenicom ubio Iliju Novovića. Ovo je izjavio u predmetu gde je sa Bojovićem, Simovićem i Vladimirom Milisavljevićem optužen za likvidaciju Branka Jeftovića Jorge i pokušaje ubistva Zorana Nedovića Šoka i Andrije Draškovića, kad su izrešetana dvojica njihovih telohranitelja. Bojović je, inače oslobođen za ove zločine. Optužbe Kalinića je sud odbio i presudio dBojović nije ni član "zemunskog klana", a kamoli njegov vođa. U Španiji je Luka svojevremeno uhapšen sa Zenicom i Milisavljevićem.

Ilija Novović Debeli bio je jedan od bliskih prijatelja Luke Bojovića. Njihovo poznanstvo datira iz vremena "zemunskog klana", kada je Novović pomagao da se "zemuncima" obezbedi odlazak iz Srbije.

Po povratku iz Francuske, gde su se i upoznali, Bojović i Novović, ali i Veljko Banović zvani Votka, uhapšeni su 2007. godine i osuđeni su zbog falsifikovanja dokumenata. Kao član grupe Luke Bojovića osuđen je na dve godine zatvora zbog falsifikovanja isprava i neovlašćenog držanja oružja i municije pronađenih u njegovim stanovima. Na slobodi je bio do pravosnažnosti presude, ali je ubijen. Grupa kojoj je pripadao uhapšena je, jer je navodno, pripremala bekstvo Milorada Ulemeka Legije iz zatvora.

Jedan od motiva za ubistvo Novovića bila je i namera da se ućutka, to jest da se spreči da progovori o "zemuncima" koji su pobegli iz zemlje, ali i o drugim poverljivim informacijama.

Košarkaš ubijen greškom

Sa druge strane, Marić je javnosti postao poznat kada je u beogradskom kafiću "Zodijak" greškom ubijen splitski košarkaš Jovan Manović, jer se kasnije govorilo da je meta zapravo bio on, koji je sedeo za susednim stolom.

YouTube/Rudar7
Goran Marić i Ilija Novović i džip spaljen u njivama

Goran je, kao član jedne od beogradskih kriminalnih grupa, tada izbegao atentat u maju 2007. godine. Greškom je umesto u njega u dedinjskom kafiću "Zodijak" ubijen splitski košarkaš Jovan Manović. Mariću, koji je kao i Manović bio sportski odeven i sedeo nedaleko od košarkaša, samo nekoliko minuta pre atentata ispao je šraf iz naočara. Dok je pokušavao da ih popravi, ubici je javljeno da žrtva ima naočare, mesto gde sedi, i to je bilo dovoljno da meci završe u telu Manovića. Kao naručilac ovog ubistva označen je Bojan Baćković, koji je optužen i da je naručio likvidaciju Marka Nikolića Crnogorca, svedoka u postupku protiv "barske grupe”.

Marića je srpska policija povezivala i sa nekada moćnim "surčinskim klanom". Imao je hrvatski pasoš, a 2005. i 2006. viđan je kao gost nekih letovališta u Hrvatskoj. Mediji u Srbiji objavljivali su da je Marić često viđan u društvu kontroverznog biznismena Andrije Draškovića, kao i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

"Ergela" skupih mašina

Iliju Novovića, crnogorska policija povezuje i sa ubistvom Srđana Miranovića u Podgorici. Spominjan je i kao čovek koji je članovima "zemunskog klana” nabavljao takozvane automobile smrti, iz kojih je počinjeno nekoliko likvidacija u Beogradu. Bio je vlasnik stanova u Ulici vojvode Prijezde i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića, u kojima je policija našla oružje, a u oktobru 2007. se predao policiji.

Kraljem Ripnja smatrali su Marića, koji je posedovao najbolje beogradske lokale i najskuplje automobile, "ferarije" i "lamborginije". Bio je blizak sa Surčincima, ali je samo jednom davno osuđivan zbog posedovanja oružja. Nosio je samo "Dolče Gabana" i priča se da je specijalno za njega urađena jedna kolekcija sa njegovim imenom. Oženio je Sonju iz "Čitulje" sa kojom je dobio troje dece.

Kako kaže Sretko Kalinić, Novović je radio za Luku Bojovića i dojavljivao gde su ljudi koje je trebalo ubiti zbog osvete za Arkana. Kalinić kaže da je Novović dojavio njemu i Bojoviću gde je Andrija Drašković i oni su mu napravili "sačekušu", ali nisu znali da mu je blindiran automobil. Andrija se izvukao, ali mu je telohranitelj nastradao.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike