Izrešetan sa 30 metaka iz "škorpiona" kroz prozor dnevne sobe: Egzekutor do danas nepoznat, u kući bile i tri ćerkice! (FOTO)

24.04.2024

08:00

0

Najbolji prijatelj Luke Mirkovića bio Miodrag Miša Nikšić, družio se i sa Vasom Pavićevićem, a kum mu bio Milenko Mandić

Izrešetan sa 30 metaka iz "škorpiona" kroz prozor dnevne sobe: Egzekutor do danas nepoznat, u kući bile i tri ćerkice! (FOTO)
Luka Mirković i kuća u kojoj se dogodio zločin - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Beogradski biznismen Luka Mirković ubijen je u porodičnom domu na Kružnom putu broj 78 u voždovačkom naselju Medaković 3. Nepoznati napadač ispalio je u njega tridesetak metaka iz automatskog pištolja "škorpion", kalibra 7,65 milimetara, dok je sedeo u dnevnoj sobi. Ova likvidacija nikada nije rasvetljena i ubica nikad nije uhapšen.

Ubistvo se dogodilo 24. aprila 2001, 15 minuta pre ponoći, dok je Mirković gledao televiziju. Kroz zatvoreni prozor odjeknuli su rafali iz dvorišta i pogodili ga u glavu i grudi, posle čega je napadač pešice pobegao. U tom trenutku u kući su bile i tri žrtvine maloletne ćerke.

Printscreen/YouTube/FK Zvezdara Bulka
Fudbalski klub Zvezdara

Napadač je, kako je utvrdila policija, ušao u dvorište, prišao kući i kroz zatvoren prozor zapucao na Mirkovića. Hici su ga pogodili u glavu i grudi, a ubica je potom pobegao.

Luka Mirković bio je suvlasnik poznatog beogradskog butika "Dark" i još nekoliko trgovinskih objekata. Njegovi poznanici tvrde da se posle iznenadne smrti supruge, dve godine ranije, isključivo posvetio odgajanju ćerki.

I ranije je bio meta oružanih napada ili učesnik u obračunima. Oni koji su ga dobro poznavali tvrde da je više puta bio na meti napadača, a nekoliko godina pre nego što je ubijen teško je ranjen kad mu je podmetnuta bomba pod automobil. Okolnosti te eksplozije nikad nisu rasvetljene.

Preuzeo FK Zvezdara

Svojevremeno je, kako se priča, učestvovao u mnogim nelegalnim poslovima, a bio je vrlo blizak sa moćnim kriminalcima kojima je pripisivana i trgovina narkoticima. U prilog tome da je za kratko vreme stekao ogroman novac, neki navode kuću sa bazenom u naselju Medaković u kojoj je živeo, a čija vrednost se procenjivala na stotine hiljada nemačkih maraka.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Kuća u kojoj je izrešetan Luka Mirković

Mirkovićev najbolji prijatelj bio je Miodrag Miša Nikšić, vlasnik Fudbalskog kluba Zvezdara i lanca kockarnica, koji je ubijen 11. jula 1995. godine ispred kafića "Mig". Žene Mirkovića i Nikšića bile su rođene sestre. Posle ubistva Nikšića nastavio je njegove poslove u FK Zvezdara, ali i u objektima za igre na sreću.

Život nije mazio Mirkovića. Njegova supruga Ljiljana pala je 1999. godine ispred kuće i preminula usled moždane kapi. Od tada se povukao i posvetio vaspitanju tri ćerkice. Pokušavao je da vodi miran život, uprkos tome što je bio okružen smrću. Posle supruge, Luka je ostao i bez oca, ali i nekoliko prijatelja.

Jedan od tih prijatelja bio je i bokser Vaso Pavićević, poznati Crnogorac, lider najjačeg klana iz Bara, koji je ostao zapamćen po čuvenoj "Versače" jakni koju je imao u filmu "Vidimo se u čitulji".

Teško pokretan posle eksplozije

Vaso je smatran i nekrunisanim kraljem crnogorskog podzemlja, a ubijen je u noći između 24. i 25. aprila 1996. godine na putu Podgorica - Petrovac. Legendarni Baranin uleteo je u "sačekušu" zajedno sa Jovom Vujičićem. Pronađeni su u parkiranom "opel kadetu", izrešetani kišom metaka (pominjalo se između 60 i 100 nađenih čaura). Pucano je u glavu obojici, jer se znalo da nose pancire.

Kum Luke Mirkovića bio je Milenko Mandić Manda, koji je ubijen sa drugim kumom Željkom Ražnatovićem Arkanom i Draganom Garićem u hotelu "Interkontinental" 15. januara 2000. godine. Bio je blizak i sa drugim ubijenim Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom. On je ubijen 11. marta iste godine kad i Mirković. Đorđević je izrešetan desetak metara od svoje kuće u Ulici Nikole Sovilja broj 7 u Beogradu.

Posle eksplozije u kojoj je teško povređen, Mirković je bio slabo pokretan, kretao se uz pomoć štaka. Zbog toga se, pre likvidacije, povukao iz svih ranijih "kombinacija" i poslova i pokušavao da vodi miran život.

Komentarišući ubistvo, mnogi su govorili da upravo zbog težine povreda koje je zadobio gotovo nije bio u stanju da se brani, pa su njegovo smaknuće opisivali kao brutalnu likvidaciju zbog ranije neraščišćenih računa.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike