Radost pred odmore: Na benzinskim pumpama dinar sve vredniji

07.06.2024

10:14

0

Autor: G.M.Š.

I ovoga petka nove cene goriva su obradovale vozače na srpskim benzinskim stanicama

Radost pred odmore: Na benzinskim pumpama dinar sve vredniji
Ilustracija - Copyright Unsplash

Srbija je dobila nove adminstrativne cene goriva i vozači će narednih sedam dana plaćati benzin  i dizel manje nego što su to činili prethodne nedelje.

Ovoga puta kretanje cena naftnih derivata na referentrnom tržištu Mediterana i u Srbiji su se uskladile u smeru kretanja. Cena benzina za preuzimanje u luci Đenova je trenutno 486 dolara za tonu a 734 dolara za tonu dizela. To je 2,85%, odnosno 1,63%, manje nego što je bila pre sedam dana. Cena benzinu je u poslednjih nedleju dana padala i na 473 dolara a dizela ispod 745 dolara.

 

Screenshot: CME Group
Cena benzina na tržištu Mediterana u poslednja tri meseca

 

Pojeftinila je i nafta na svetskom tržištu  pa je brent trenutno oko 80 dolara za barel, pa je prosečna nedeljna cena manja za više od 4% nego što je to bilo u prethodnom preseku.

U takvim uslovima, i famozna srpska formula za određivanje maloprodajne cene goriva je izbacila rezultata koji će obradovati domaće vozače.

 

Screenshot: CME Group
Cena dizela na tržištu Mediterana u poslednja tri meseca

 

Od danas se litar benzina BMB95 plaća 189 dinara a litar dizela 199 dinara. Sa ovim pojeftinjenjem od tri dinara benzin je vezao peto uzastopno sniženje, dok je pad cene dizela od dva dinara prvi posle tri nedelje mirovanja cene.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva prema Uredbi Vlade Srbije

 

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike