Svako će imati svoje meso: Iz solitera ćemo toviti prase, ali i tele

10.06.2024

12:26

0

Autor: R.B.

Od 1. jula i stanovnici gradova u Srbiji će moći da „drže“ krupnu stoku, doduše uz malu tehničku pomoć

Svako će imati svoje meso: Iz solitera ćemo toviti prase, ali i tele
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Već početkom jula, i stanovnici gradova u Srbiji mogli bi da postanu vlasnici i „uzgajivači“ prasadi, jagnjadi… i to u svom stanu. Takva su bar očekivanja Miodraga Mitrovića, idejnog tvorca onlajn platforme “Moje stado”, koji želi da poveže vlasništvo nad domaćim životinjama ljudi koji žive u stanovima i farmere koji bi se brinuli za operativno uzgajanje na nekoj od farmi u Srbiji.

Ako živite u gradu, gde držanje domaćih životinja nije dozvoljeno, samo ste mogli da sanjate da imate svoje prase, jagnje ili tele, i da tačno znate „čime se hranite“. Sada bi to moglo da bude moguće, kroz Mitrovićev pristup onlajn stočarstva, javlja RTS.

– Ova platforma omogućava fizičkim licima da kupe i utove prase, jagnje, tele na bilo kom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji, a da tov plaćaju u mesečnim ratama. Na osnovu željene kilaže algoritam proračunava potrošnju hrane i hranidbene dane, čime se određuje cena koštanja tova. Praktično ako nam za tov treba 150 dana, to je pet meseci i tako dobijamo kolika je mesečna rata – objašnjava Miodrag Mitrović, idejni tvorac onlajn platforme “Moje stado”.

Platforma, kaže, ima dobre ugovore i opšte uslove poslovanja tako da ni farmer, niti korisnik usluga ne mogu da budu oštećeni.

– Ako korisnik ne izmiri svoju mesečnu obavezu platforma stopira tov, a njemu se isporučuje životinja u trenutnoj težini – precizira sagovornik RTS-a.

Osim onlajn farme, na platformi je dostupna i onlajn pijaca. Na ideju da pokrene ovako nešto Mitrović došao je 2020. godine u vreme korone, jer zbog karantina nisu bili dozvoljeni izlasci i obilasci prodavnica i pijaca.

– Platforma je zamišljena tako da sadrži informacije, koje su dostupne na svakom mobilnom telefonu, tabletu i računaru, bukvalno o svemu što nudi jedno poljoprivredno gazdinstvo. Od krupne i sitne stoke, preko živine i zečeva. Osim organskog i klasičnog tova, tu mogu da se nađu i gotovi proizvodi poput suhomesnatih i mlečnih proizvoda, domaćih jaja, raznih vrsta džemova, meda, ajvara – navodi Mitrović.

Tov - na rate

Zaintersovanih za ovakvo stočarstvo ima na obe strane. Svetozar Krstić iz Beograda planira da bude među prvim onlajn farmerima u Srbiji.

– Iz više razloga sam poželeo da budem onlajn farmer. Kao prvo kvalitet domaćeg mesa je znatno bolji od uvoznog. Kao drugo nemam ni vremena, ni mogućnost da gajim, recimo, prase u gradu. I kao najvažnije uvek mogu da pratim i obiđem svoje grlo. Uz to, mogućnost uzgoja na rate ne opterećuje budžet kao kada treba da date 40.000 ili 50.000 dinara za svinju odjednom. O kvalitetu naših autohtonih sorti ne treba ni da govorim – objašnjava Svetozar Krstić koji ima želju da odgaji prase na Homolju i jagnje na Staroj planini.

Da je ideja zanimljiva i za poljoprivredna gazdinstva tvrdi Ljubinka Stašević iz Mionice.

– Ideja je jako dobra i verujem da će zaživeti. Tržište širom zemlje je ozbiljan potencijal i daje nam mogućnost da širimo proizvodnju. Naši kapaciteti nisu veliki. Mi smo malo porodično gazdinstvo i nije nam u interesu da imamo hiljade grla, već 30 do 50, jer želimo da pružimo kvalitet, a ne kvantitet. Kupci prepoznaju šta je domaće, a šta iz uvoza – kaže Ljubinka Stašević sa poljoprivrednog gazdinstva “Dučić”.

Na platformi “Moje stado” posao se privodi kraju i ostalo je još da se završi nekoliko tehničkih stvari oko plaćanja, kao i probni rad, nakon čega će onlajn farma svima biti dostupna, kaže osnivač Miodrag Mitrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike