Vrhunska ovca košta kao stan u Beogradu! Ona je znak prestiža, više liči na konja - evo o čemu je reč (VIDEO)"

08.06.2024

20:36

0

Ovca, poznata i kao „kraljica ovaca“, godinama se prodaje po cenama koje premašuju cene luksuznih automobila ili solidnog stana u Beogradu

Vrhunska ovca košta kao stan u Beogradu! Ona je znak prestiža, više liči na konja - evo o čemu je reč (VIDEO)"
Ovca Ladoum je u nekim zemljama stvar prestiža - Copyright Profimed

Na sajmu u Mbouru, 100 kilometara od glavnog grada Senegala, Dakara, prodaju se ovce vrste Ladoum po ceni od 90.000 dolara.

Ovca, poznata i kao „kraljica ovaca“, godinama se prodaje po cenama koje premašuju cene luksuznih automobila (ili solidnog stana u Beogradu), a za stanovništvo Senegala ova rasa je „više od ovce“.

Ova pasmina nastala je mešavinom “Toubaire” iz Mauritanije i “Balibali” iz Malija, prenosi Feniks magazin.

Visoka 1,5 metara i teška oko 170 kilograma, Ladoum više liči na malog konja nego na ovcu, a u zapadnoj Africi se smatra znakom prestiža.

Na sajmu, pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kupcima su ponuđene ovce ove rase različitih boja i karakteristika.

Za razliku od ostalih ovaca i ovnova, Ladoumi se ne kolju na pijacama, već u posebno pripremljenim udobnim prostorijama.

Osim toga, Ladoumi se koriste u uzgojne svrhe za ulepšavanje drugih pasmina. U gotovo svim regijama Senegala održavaju se razna takmičenja za odabir najlepšeg Ladouma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike