Udruženja penzionera će tražiti od premijera 10% veće penzije

11.06.2024

14:32

0

Autor: R.B.

U pismu predsedniku Vlade, sa molbom za prijem, udruženja penzionera traže da se penzije u novembru i decembru povećaju

Udruženja penzionera će tražiti od premijera 10% veće penzije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predstavnici tri udruženja - Udruženja penzionera Srbije  Udruženje sindikata penzionera, Udruženje penzionera „Nezavisnost” uputili su danas predsedniku Vlade, Milošu Vučeviću, molbu za sastanak i dogovor o daljem poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja ove populacije, piše „Politika“.

Kako kaže Milan Grujić, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije očekuju da će pre na sastanak biti pozvani pre predstavljanja ekonomske politike o povećanju penzija i plata do kraja godine i utvrđivanju projekcije rasta istih do kraja 2027. radi utvrđivanja zajedničke strategije.

- Nekoliko godina unazad došlo je do osiromašenja penzionera uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova… Tako da je većinski deo penzionera oko jedan milion došao na rub egzistencije, kao posledica značajnog zaostajanja rasta penzija za rastom plata. Svesni smo svih napora koji vlada čini da se položaj ove višemilionske populacije poboljša, ali preduzete mere nisu dovoljne da se postojeće stanje učini boljim – navodi Grujić.

U pismu se navodi da razumevajući sve ekonomske i političke poteškoće u kojima se Srbija nalazi da udruženja smatraju da penzije do kraja 2027. ne smeju biti niže od 55% prosečne zarade u Srbiji, što podrazumeva nešto veći rast penzija od projektovanih.

– Naš predlog podrazumeva da penzije u novembru i decembru treba povećati za 10% što bi uslovilo njihov rast na godišnjem nivou od oko 3,33%, a to praktično znači da bi ukupan rast penzija za tekuću godinu iznosio 18,2%. Da bi penzije ispratile kakav takav korak sa rastom zarada iste u narednih dve godine morale bi rasti po stopi od 18% do 20% godišnje. Navedeni predlog je ekonomski održiv i socijalno nužan – kaže Grujić.

MMF: Formula je jasna...

Povodom ranijih sličnih zahteva za povećanjima penzija iz MMF-a, sa kojim Vlada ima stedn-baj aranžman, su podsetili da je pitanje usklađivanja, tj. indeksacije penzija regulisano Zakonom o budžetskom sistemu.

– Postojeće zakonsko rešenje već predviđa usklađivanje rasta penzija sa rastom prosečnih zarada u onim godinama kada je učešće penzija u BDP-u niže od 10 odsto. Smatramo da je postojeća formula za usklađivanje penzija adekvatna i da osigurava fiskalnu stabilnost i nismo upoznati sa planovima da se ovo rešenje promeni – rekli su iz MMF.

Dodaje da ne treba izgubiti iz vida da je umanjenje penzija u periodu 2014-2018. godine ostavilo veliki trag na povećanje praga siromaštva penzionera. Penzije su u tom periodu rasle 14,5% i već tada su počele da gube trku sa rastom zarada.

Pored povećanja penzija, predstavnici penzionera žele da razgovaraju i o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penzionisanje ili umanjenje dok penzioner ne ispuni starosni uslov, zadržavanje dela penzije umrlog bračnog druga do 35% za drugog bračnog druga, besplatne lekove ili participacije države 50% za starije od 65 godina i drugim merama koje bi poboljšale materijalni položaj penzionera, navodi se u pismu premijeru Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike