Koliko je poskupelo gorivo u regionu i šta nas čeka 1. maja

08.04.2024

19:38

0

Autor: G.M.Š.

Cena benzina i dizela na Mediteranu podigla je i cene na pumpama u regionu a Srbiju od sledećeg meseca čeka i dodatni akcizni udar

Koliko je poskupelo gorivo u regionu i šta nas čeka 1. maja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Gorivo je u Srbiji u odnosu na početak godine poskupelo 11 dinara po litru kod dizela i 18  kod benzina, i to svakako ne prija. A, kako je svakom njegova muka najveća, vozači u Srbiji to doživ-ljavaju kao najveći udar na svoj džep u regionu. Međutim, iako je gorivo u Srbiji gotovo najskup-lje u regionu, veće udare istrpele su kolege u Mađarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pokazuj podaci vebsajta Fuelo.

Mađarima je dizel poskupeo za 19 dinara a benzin 21, kada se lokalne cene pretvore u srpsku valutu, dok su Hrvati i Crnogorci ceh platili više na benzinu (po 19 dinara) nego dizelu (po 8 di-nara).

Ako se izostave pomenuti Albanci, koji tradicionalno plaćaju najskuplje gorivo u regionu, najsta-bilnije cene imali su Bugari, kojima je cena benzina sada samo dva a dizela šest dinara viša nego prvog dana ove godine.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promena cena goriva u regionu u 2024. godini

 

U ostalim zemljama, da li će nego biti više ili manje iznerviran odlaskom na benzinsku stanicu zavisilo je više od toga da li će tamo natočiti benzin ili dizel. U principu, ovaj period se pokazao kao nenaklonjen „dizelašima“.

Razlog ovakvih skokova, kojih je u regionu bila pošteđena sam Albanija koja je prethodno imala ogromne cene, svakako je kretanje cena derivata na Mediteranu. To je reperno tržište za većinu ovdašnjih država,  koje administrativno kontrolišu cene od pandemije naovamo, i tu je trend u 2024. uglavnom penjući.

U Srbiji za rast cene ima i dodatnih, lokalnih, razloga. Jedan od njih je trgovinska marža u malo-prodaji, koja je povećana od 1. aprila sa 13 na 16 dinara po litri, a druga je relativno visoka akci-za. Na nju se, dodatno, plaća i PDV pa je poresko zahvatanje još veće.

A upravo ta akciza sprema još jedan udar na džep potrošača, jer od 1. maja sledi i novo usklađi-vanje svih trošarina, poslednji put obavljeno 1. oktobra. Za benzin akciza ide sa 62,47 na 67,22 dinara po litru a kod dizela sa 64,24 na 69,12 dinara. To će, čak i ako se rafinerijska odnosno veleprodajna cena zadrži na sadašnjem nivou, dodati (sa porezima) na maloprodajnu cenu oko šest dinara po litru. Time će i državni udeo u ceni na pumpama porasti na oko 51% maloprodajne cene.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene benzina u 2024. - struktura

 

- Da li će se za toliko povećati maloprodajne cene videćemo prvog petka nakon 1. maja, jer od naftnih kompanija zavisi da li će zadržati svoju proizvodnu ili veleprodajnu cenu. Teško je očeki-vati da će cena na tržištu Mediterana toliko pasti da se kompenzuje razlika koju će napraviti akciza i porez. A razlika je velika jer je inflacija bila velika prošle godine – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Mićović podseća da je cena pod državnom regulacijom već više od dve god, i da je to iscrpelo mnoge učesnike na naftnom tržištu, pogotovo one male.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene dizela u 2024. - struktura

 

- U ovom poslu je upravljanje zalihama veoma važna i skupa stvar. Cena za krajnje potrošače se ne bi razlikovala mnogo ni kada ne bi bilo uredbe o ograničenju cene ali bi kompanijama bilo lak-še i bile bi fleksibilnije u svom radu. Treba reći i da su maloprodajne marže, koje dobijaju ben-zinske pumpe, i jedine stvarno ograničene po uredbi – napominje Mićović.             

Sa svim ovim povećanjima, nije se mnogo promenio raspored zemalja po skupoći goriva. Naj-skuplje gorivo u obe kategorije ima Albanija. I kod dizela i kod benzina je na drugom mestu Srbija a sledi Mađarska.

Najpovoljniji dizel imaju Makedonci, a benzin vozači u BiH i Bugarskoj. Razlika između srpskog i makedonskog dizela je više do 50 evrocenti a benzina u Srbiji i u BiH više od 30.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji pod kontrolom Vlade

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike