Nova cena goriva "sračunala" i veću akcizu?

26.04.2024

11:48

0

Autor: G.M.Š.

Cena goriva u Srbiji izgleda je delimično je pratila trend na Mediteranu a delimično predstojeće promene kod kuće

Nova cena goriva "sračunala" i veću akcizu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskom tržištu pala je protekle nedelje ali taman što se odmakla od 90 dolara za barel brenta, špekulanti ponovo podižu cenu. Trenutno je na 89,7 dolara.

Istovremeno, cene benzina i dizela su relativno stabilne u poslednjih nedelju dana na Mediteranu, koje je srpsko i regionalno reperno tržište. Cena benzina je pala sada približno koliko je bila i prošlog petka, 526,2 dolara za tonu, dok je u međuvremenu bila nešto niža, oko 523 dolara. Uglavnom,od početka meseca je zabeležen priličan pad ovog goriva, oko 4,5%.

Slično je i kod dizela, koji je stabilan na 819 dolara, nakon pada sa 866,6 dolara za tonu, koliko je bilo 5. aprila. I tu je pad osetan, od 5,5%.

Screenshot: ICE berza
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Za razliku od tržišta Mediterana, u Srbiji su i benzin i dizel menjali cenu gotovo samo naviše.   Benzin je poskupljivao četrnaest nedelja zaredom a dizel „samo“ poslednjih pet.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Međutim, tako se nije nastavilo danas, iako je ovoga puta možda i ima racionalnog obrazloženja. "Nova" cena će važiti i početkom maja a od 1. prodavci u svoju cenu moraju da uračunaju novu, veću akcizu. Za benzin ona ide sa 62,47 dinara na 67,22 po litru, a kod dizela sa 64,24 na 69,12 dinara. Sa PDV-om na akcizu to je moguće povećanje od gotovo šest dinara samo po ovom osnovu.

Međutim, odlukom Ministarstva trgovine, na osnovu kalkulacije Ministarstva energetike, u narednih nedelju dana benzin će koštati 198 dinara a litar dizela 206 dinara. Te cenuje su bile kao i dosad, pa je izgleda pad cena na Mediterana kompenzovano time što će se povećati akciza  u maju.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike