Lepe vesti na pumpama, jeftiniji i benzin i dizel

17.05.2024

10:11

0

Autor: G.M.Š.

I pored toga što nafta drži stabilnu cenu na berzi, cene goriva su snižene u Srbiji

Lepe vesti na pumpama, jeftiniji i benzin i dizel
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena goriva u Srbiji ovog petka nije ispratila kretanje cene nafte na svetskoj berzi. Brent se drži na 83 dolara za barel ali cene govira na Mediteranu od početka meseca idu svojim tokom - naniže.

Tako se benzin sad kotira za isporuku u maju 484 dolara za tonu a dizel 761 dolar za tonu. To je za 13% odnosno 11,5% man je nego što je bilo pre početka trenda pada 5. maja.

Padu regionalne cene ovoga puta se priključila i Srbija, pa su danas u redovnoj promeni cena petkom na pumpama one smanjene za tri dinara kod benzina i dva dinara kod dizela. Procentualno, nedeljni pad srpske cene benzina od 1,5% i dizela 1% je veći nego kog parnjaka na mediteranskom tržištu, koji nisu prebacili jedan odsto.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

 

Nova cena, koja će važiti narednih nedelju dana, sada je 196 dinara za litar benzina BMB95 i 201 dinar za litar evrodizela.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike