Britanci ga pred same izbore vole znatno više od Sunaka: Ko je Kir Starmer, čovek koji bi mogao da vrati laburiste na vlast

31.05.2024

21:01

0

Sve je podredio dolasku na vlast i izgleda da je sada trenutak da mu se ta želja ispuni

Britanci ga pred same izbore vole znatno više od Sunaka: Ko je Kir Starmer, čovek koji bi mogao da vrati laburiste na vlast
Copyright Tanjug/AP photo

U britanskoj politici vođa laburista Kir Starmer vidi se pre svega kao advokat - metodičan, profesionalan, dobar u detaljima, ali bez osećaja, međuti, ako su ankete tačne, prednost Laburističke partije u odnosu na vladajuće konzervativce trenutno iznosi više od 20 procenata i on će postati premijer Velike Britanije posle opštih izbora 4. jula.

Plan da se on dovede na čelo Ujedinjenog Kraljevstva ostvarivan je postepeno, a javnost se polako za to vreme upoznavala sa njim.

Rođen je u Londonu, a školovao se u državnoj školi u Sariju na jugoistoku Engleske koja je bila puna torijevaca. Imao je neuobičajeno detinjstvo - otac mu je bio nepristupačan, pa se on usmerio na majku, o kojoj je brinuo 24 sata pošto joj je dijagnostikovano retko stanje Stilova bolest, kada je Kir imao 11 godina.

- Jedva je mogla da hoda veći deo svog života. Morali su da joj odseku udove - rekao je Starmer 2019. u intervjuu za američki portal "Politiko".

Borba na strani odbačenih

Poznato je da je na početku karijere pravnika Starmer zastupao dvojicu eko-aktivista koji su se ustremili na "Mekdonalds", u ozloglašenom pravnom slučaju početkom devedesetih. Kasnije se specijalizovao za sporne slučajeve ljudskih prava, uvek se boreći na strani autsajdera.

Tanjug/AP photo
 

Torijevci su se od tada uhvatili za ove slučajeve, optužujući ga da se bori za teroriste.

Starmer je 2008. postao direktor javnog tužilaštva i tada je prešao na stranu establišmenta.

Slična promena usledila je u njegovoj ličnoj politici u godinama naon što je postao lider laburista u aprilu 2020.

Pošto se pridružio parlamentu 2015, Starmer je sledeće godine postao sekretar za Bregzit kod Džeremija Korbina. Uvek je pazio da se ne suprotstavi svom levičarskom lideru dok je Korbin bio popularan među laburistima. Ali je takođe oprezno apelovao na one sa evrofilskim raspoloženjem u njegovoj stranci, zalažući se za drugi referendum koji bi mogao da preokrene odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU.

Čak i u decembru 2019, nakon što je Korbin podneo ostavku posle najgoreg poraza laburista na opštim izborima u 100 godina, Starmer je rekao da njegova stranka ne sme da "prevazilazi" centar.

Njegovi kritičari na levoj strani kažu da je upravo to uradio otkako je osvojio vođstvo, brzo odustajući od "10 obećanja" koje je dao članovima tokom svoje kampanje.

Tanjug/AP photo
 

Levica stranke je od tada dodatno marginalizovana kroz selekcije kandidata, kojima nemilosrdno upravlja centralna stranačka mašina koja je sada pod Starmerovom kontrolom. I sam Korbin je suspendovan zbog komentara koje je dao o razmerama antisemitizma među laburistima pod njegovim vođstvom. Starmer se zaklinje da se njegov bivši šef i "prijatelj" nikada neće vratiti.

Pažljiv put ka vrhu

Putovanje do vrha nije bilo slučajno. Dve godine pre nego što se kandidovao za vođstvo, Starmer je počeo da održava tajne pripremne sastanke svakog ponedeljka sa prijateljima i pomoćnicima od poverenja.

Danas se diči putem kojim je krenuo i hvali se da je "nemilosrdno" promenio svoju stranku iz Korbinove ere i razbio antisemitizam u njoj. Njegovim saveznicima ove promene pokazuju jednoumlje kom se dive. Kažu da će se fokusirati, korak po korak, na pobedu svoje stranke, zatim na državu, a potom njome upravljati, i da će svaki korak izgledati drugačije od onoga što je bilo ranije.

Starmerov javni stil je metodičan toliko da ga neki opisuju kao suv, a proračunatost ide do sitnih detalja, jer prema izvorima, pažljivo analizira svaki detalj svog javnog nastupa i gleda šta bi mogao da popravi.

Njegov oprezni pragmatizam se proteže i na spoljnu politiku, gde, za razliku od svog levičarskog prethodnika, Starmer često odražava liniju vlade. Starmer bi želeo bliži odnos sa EU, podržao  je udare na jemenske i iranske bespilotne letelice koje su ispaljene prema Izraelu, i, nakon što je 2016. opaske Donalda Trampa nazvao "odvratnim", sada kaže da će laburistička vlada raditi sa onim ko osvoji Belu kuću u novembru.

Tanjug/AP photo
 

Starmerov jastrebovski spoljnopolitički stav napravio mu je probleme sa sopstvenom bazom. Loše sročen odgovor nakon Hamasovih napada 7. oktobra, u kom je sugerisao da Izrael ima pravo da uskrati struju i vodu u Gazi, ozbiljno je narušio odnose sa muslimanskim i propalestinskim biračima. Kasnije je razjasnio ove primedbe i od tada je pozivao na održiv prekid vatre.

Prošle nedelje Starmer je napravio svoje "prve korake" ka vladi, što podseća na izbore 1997. godine na kojima su laburisti pobedili ubedljivo, sa zasukanim rukavima košulje, sa više samopouzdanja u govoru.

Ali što se tiče politike, finiji detalji tek treba da se iskristališu. Njegovih šest "prvih koraka" je bio samo uzak izbor nejasnih obećanja preuzetih iz širih "misija" o ekonomiji, energetici, Nacionalnoj zdravstvenoj službi, kriminalu i mogućnostima. Nekada radikalne politike zelenih investicija i ustavne reforme su razvodnjene, čak i pre nego što su laburisti ušli u vladu. Sindikati se plaše da će smeli predlozi za jačanje radničkih prava takođe biti ublaženi pre nego što budu postali zakon.

Uzdržana kampanja s nekoliko problematičnih momenata

Ovo je delimično prirodan oprez stranke koja je pretrpela četiri uzastopna poraza na izborima. Rane od izbora 2010, kada su torijevci (i birači) okrivili laburističku vladu za ekonomsku krizu, i dalje su duboke. Starmer nije isključio buduća povećanja poreza pod laburistima, što je činjenica koju su prihvatili konzervativci. Bez njih će prostor za poboljšanje javnih usluga biti ozbiljno ograničen.

Tanjug/AP photo
 

U drugim oblastima, Starmerove pristalice veruju da on pokazuje tihi radikalizam. Obećao je 1,5 miliona novih domova tokom pet godina, uključujući i "zeleni pojas", sporno lokalno pitanje koje će mu oduzeti deo imućnih birača. Zavet za dekarbonizaciju cele britanske elektroenergetske mreže do 2030. deluje kao da će ga biti nemoguće ispuniti.

Pošto je Dauning strit sada skoro na dohvat ruke, Starmer je iza sebe uspešno ujedinio većinu svoje nekada razularene stranke. Privatno razgovara sa oba živa bivša premijera laburista, Tonijem Blerom i Gordonom Braunom, od kojih ga prvi navodi da prigrli prednosti nove tehnologije kao što je veštačka inteligencija, a drugi poziva da bude velikodušniji u pogledu socijalnih davanja.

Naredne nedelje bi mogle da dovedu do kristalizacije Starmerove politike, nakon čega će, ako pobedi, lavina strukturnih problema sa kojima se suočava Ujedinjeno Kraljevstvo testirati njegov balans između današnjeg opreza i vizije budućnosti.

Za sada je poruka njegove kampanje jednostavna - vreme je za promene posle 14 godina torijevskog "haosa". Ankete pokazuju da bi sama jednostavna poruka mogla biti dovoljna da ga dovede u Dauning strit u julu i da Rišija Sunaka koji je iznenada raspisao izbore izbaci iz fotelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike