Borisu Džonsonu nisu dozvolili da glasa: Zaboravio ličnu kartu, a sam je uveo takvu identifikaciju birača dok je bio premijer

03.05.2024

13:17

0

Nije se pridržavao sopstvenog pravila

Borisu Džonsonu nisu dozvolili da glasa: Zaboravio ličnu kartu, a sam je uveo takvu identifikaciju birača dok je bio premijer
Copyright Profimedia

Bivši britanski premijer Boris Džonson, poznat po živopisnim političkim trenucima, doživeo je neprijatnost kada je četvrtak izbačen sa glasačkog mesta jer je zaboravio da ponese ličnu kartu ili dokument sa fotografijom, što je obaveza koju je lično uveo biračima prilikom glasanja.

Mediji su izvestili da je Johnson, nakon što je dao ostavku 2022. godine, pokušao da glasa na lokalnim izborima koji su se održavali širom Britanije, ali je odbijen na biračkom mestu u Oksfordširu.

Njegov portparol rekao je da je glasao za konzervativce, ali da nije na vreme predao svoju ličnu kartu.

Odluka Džonsonove vlade 2022. godine da uvede obavezu nošenja ličnog dokumenta sa fotografijom na biralište imala je za cilj suzbijanje mogućih izbornih prevara.

Međutim, nova pravila su izazvala kontroverze zbog potencijalnog oduzimanja prava glasa delovima biračkog tela. Pre toga, birači su samo davali ime i adresu prilikom glasanja.

Džonson je podržao nova pravila 2021. godine, tvrdeći da nije nerazumno tražiti od glasača da pokažu identifikaciju. No, prošle godine, oko 14.000 ljudi u Engleskoj nije moglo da glasa na lokalnim izborima jer nisu imali ličnu kartu.

Anketa YouGov-a pokazala je da 14 odsto Britanaca pre samih izbora nije bilo svesno pravila o identifikaciji birača, dok se Džonson izgleda malo zaboravio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike