Novčanice sa likom kralja Čarlsa puštene u opticaj posle skoro dve godine (VIDEO/FOTO)

05.06.2024

11:00

0

Elizabeta je bila prvi monarh koji se pojavio na papirnom novcu u Britaniji

Novčanice sa likom kralja Čarlsa puštene u opticaj posle skoro dve godine (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Novčanice sa likom britanskog kralja Čarlsa III ušle su danas u opticaj u Velikoj Britaniji, skoro dve godine nakon što je nasledio pokojnu kraljicu Elizabetu II na mestu monarha.

Čarlosv lik će se pojaviti na novim novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti Banke Engleske. Postojeće novčanice sa likom Elizabete i dalje će biti u upotrebi.

To je u skladu sa preporukama "kako bi se smanjili finansijski efekti promene i posledice po životnu sredinu. To znači da će javnost veoma postepeno početi da viđa novčanice sa likom kralja Čarlsa III", saopštila je Banka Engleske.

Elizabeta je bila prvi monarh koji se pojavio na britanskim novčanicama dok su kovanice u Engleskoj sadržavale slike kraljeva i kraljica više od 1.000 godina.

Dizajn novih novčanica je otkriven u decembru 2022, nedugo nakon što su u upotrebu ušle kovanice sa Čarlsovim likom. Osim novog lika na njima, dizajn novčanica se nije menjao.

Korišćenje gotovog novca je naglo opalo u Britaniji u proteklih nekoliko godina jer potrošači sve više daju prednost debitnim karticama i drugim oblicima elektronskog plaćanja.

Prema Britanskom maloprodajnom konzorcijumu (BRC), gotovina je činila više od pola transakcija u prodavnicama 2014. godine, ali je njena upotreba smanjena na 15 posto 2021. godine, delom zbog mera suzbijanja kovida 19, a 2022. godine porasla je na 19 posto.

- Posvećeni smo obezbeđivanju novčanica dokle god ih javnost bude zahtevala. Puštanje ovih novih novčanica u opticaj znak je te posvećenosti - rekao je guverner Banke Engleske Enru Bejli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike