Liz Tras napravila pometnju u Britaniji: Laburisti u potaji kuju plan da se vrate na vlast, sad su uvereni da su sledeći izbori njihovi

29.09.2022

19:14

0

Pogrešni potezi nove premijerke već najavljuju smenu vlasti

Liz Tras napravila pometnju u Britaniji: Laburisti u potaji kuju plan da se vrate na vlast, sad su uvereni da su sledeći izbori njihovi
AP22270462775443 - Copyright AP Photo/Jon Super

Dok su se ove sedmice članovi laburista složno sastali u Liverpulu na godišnjem okupljanju Laburističke partije Velike Britanije, u redovima Konzervativne stranke odvijala se prava drama nakon prvih odluka nove vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

U ponedeljak ujutru tržišta su brutalno reagovala na mini-budžet konzervativne vlade koji je smanjio poreze, pri čemu je funta pala na najniži nivo u istoriji, a visina zaduživanja britanske vlade naglo skočila.

Popodne istog dana Banka Engleske je objavila hitno saopštenje u kojem se navodi da neće oklevati da reaguje na rastuću inflaciju. Na kraju je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng obećao objavljivanje novog fiskalnog plana krajem godine.

Konzervativni poslanici su bili užasnuti, a neki od njih su već počeli da pričaju u medijima o smeni i Kvartenga i njegove šefice Liz Trus, koja je postavljena na mesto premijera Velike Britanije pre samo tri nedelje.

- Mislim da bi mogla biti u nevolji. Poslanici su potpuno slomljeni - rekao je bivši zvaničnik torijevaca.

Sa druge strane, članovi Laburističke partije naizgled nemaju na šta da se žale.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

Ovonedeljno okupljanje proteklo je mirno, što je iznenađujuće za laburiste posle sedam godina ogorčenih sukoba, kada su se mejnstrim poslanici prvo u više navrata pobunili protiv levičarskog vođstva bivšeg šefa Džeremija Korbina, a zatim su Korbinovi saveznici odbacili njegovog naslednika koji naginje centru Kira Starmera. Oštre svađe zbog Bregzita, partijskih pravila i antisemitizma trajale su tokom čitavog ovog perioda.

Ali nakon dve i po godine Starmerovog vođstva, konačno deluje da je uspeo da pohvata sve konce i uzme vlast nad strankom u svoje ruke, smatraju analitičari koji prate politička dešavanja i previranja u Britaniji.

Neupadljivi Starmer

U Liverpulu su se strasti smirile, kako se pretpostavlja, zbog toga što su laburisti uvereni da je ponovo došao trenutak da se posle 12 godina u opoziciji vrate na vlast.

Jedan od novinara koji su pratili konferenciju opisao je atmosferu kao zamorno „korporativnu“, sa „mnogim mladim ljudima u odelima koji jure okolo“. Mladi delegat je sugerisao da je atmosfera bila dosadna jer se članstvo stranke i dalje pregrupiše posle unutrašnjih previranja.

Staloženom tonu doprineo je i sam Starmer, bivši advokat koji je dosledno rezervisan, a neki bi rekli dosadan.

AP Photo/Jon Super
Kir Starmer

Njegove pristalice insistiraju da je to prednost u trenutnim okolnostima. Lojalni ministar u senci rekao je da je Starmer očigledno neko ko se nije promenio i da se to isplati, jer u ovakvom trenutku ljudi osećaju da zaista mogu da mu veruju.

Izvori bliski Starmeru pričali su za medijie da je on pažljivo birao i reči i ton. Kako kažu, on ima novi set pisaca govora, a delegat koji je posmatrao njegovu turneju po regionalnim partijskim prijemima u Liverpulu rekao je da je „očigledno radio“ na opuštenijem stilu obraćanja.

Drugi su manje sigurni da je pronašao pravi način da se izrazi. Jedan poslanik je sugerisao da ga je Starmerova rotacija pisaca govora i bliskih saradnika odvukla u previše različitih pravaca i da mu i dalje nedostaje jasan ideološki „projekat“ koji bi sproveo.

- Kod bivših lidera Blera i Brauna projekat je bio na prvom mestu. Isti slučaj je i sa Korbinom. Sa Starmerom je to prilično standardna socijaldemokratska politika meke levice - kazao je jedan poslanik.

Ovogodišnji slogan konferencije, „Pravednija, zelenija budućnost“, takođe nije odjeknuo.

- Zašto insistiramo na tome da budemo tako dosadni u ovako kriznim vremenima? - zapitao se jedan partijski pomoćnik.

AP Photo/Jon Super
Kir Starmer

Jedino je Endi Bernem, ambiciozni gradonačelnik Velikog Mančestera koji se istakao tokom pandemije, uneo neslogu među laburiste, pozivajući na više „borbe“ partijskog rukovodstva i više puta napadajući Starmerove stavove o reformi poreza i izbornog sistema.

Osoba uključena u proces selekcije laburista rekla je da Bernem neće moći da obezbedi mesto u parlamentu pre sledećih izbora, koji će verovatno biti održani 2024.

Dopiranje do birača

Članovi stranke i stratezi počinju da veruju da im je pobeda na vidiku, sa konzervativcima koji su ozbiljno podeljeni nakon nadmetanja za liderstvo i sa ekonomijom Ujedinjenog Kraljevstva u teškom stanju.

Uoči Starmerovog glavnog obraćanja u utorak, dok su birači i dalje pokušavali da prihvate kontroverznu fiskalnu odluku Trasove i Kvartenga, laburisti su se našli 17 bodova ispred njih u anketama, što je najveća prednost koju su imali u poslednjih 20 godina.

Starmer je više puta spominjao, kako je rekao, loše upravljanje ekonomijom od strane konzervativaca, tvrdeći da su „izgubili kontrolu“ i „počupali temelje“ zemlje.

Visoki laburisti paze da ne budu uhvaćeni u likovanju zbog vladine ekonomske slabosti, čak i kada osećaju da im je moć nadohvat ruke.

AP Photo/Matt Dunham, Pool
 

- Ovo je zaista ozbiljna situacija. Iskreno sam zabrinut za zemlju - rekao je jedan Starmerov pomoćnik.

Međutim, niko ne poriče političku priliku.

- Moramo da se usredsredimo na stvari koje su ljudima zaista važne - cena uvezene robe raste, cena goriva raste, visina hipoteka raste - smatra pomoćnik.

Stratezi stranke znaju da je ovo poruka koju moraju da prenesu brojnoj publici, ali su laburisti svesni da je pred njima još dug put do vrha. Konzervativci drže veliku većinu od skoro 80 ​​poslaničkih mesta, dok se u svom nekadašnjem srcu, Škotskoj, laburisti nikada nisu oporavili od poraza koji su 2015. pretrpeli od Škotske nacionalne partije.

Ipak, upućeni u mišljenje građana kažu da laburisti imaju razloga za optimizam. Sa podelama oko Bregzita koje su u velikoj meri iza njih i sa Borisom Džonsonom, sada dojučerašnjim imenom, birači radničke klase u oblastima takozvanog Crvenog zida ponovo su „pristupačni“, rekla je jedna osoba koja radi u timu za kampanju stranke.

Masovna potreba za dekarbonizacijom smatra se ključnom vezom između ovih grupa radničke klase i srednje klase, koja potencijalno otvara nova radna mesta dok reaguje na zabrinutost zbog klimatskih promena.

Profimedia
Nikola Sterdžen, liderka Škotske nacionalne partije

Dok se ozbiljno, ponovno jačanje u Škotskoj čini malo verovatnim, jedan partijski zvaničnik je priznao da je samo 15 mesta severno od granice konkurentno za laburiste i da ih „neće sve osvojiti“, jer su saradnici odbacuju tvrdnje torijevaca da su Starmeru potrebni zakulisni dogovori sa ŠNP kako bi obezbedio parlamentarnu većinu.

Pravi trenutak

Aktivisti su takođe bili podstaknuti Starmerovim glavnim govorom u utorak, tokom kog je izložio jasniji plan u odnosu na prošlu godinu i koji je sadržao dve privlačne najave: plan za energetsku kompaniju u nacionalnom vlasništvu i cilj da 70 odsto stanovništva ima vlasništvo nad bar jednom nekretninom.

On je zadatak sa kojim se laburisti sada suočavaju svrstao u istoriju „velikih trenutaka“, kada je partija prešla iz opozicije u vladu, navodeći čuvene izborne pobede 1945, 1964. i 1997. godine.

- Ovo je trenutak laburista. Recite to glasno i verujte u to - pozvao je Starmer.

Prvi put posle dugo vremena ličnosti i sa leve i sa desne strane stranke našle su nešto čmu mogu da se dive u govoru lidera. Oven Džons, levičarski komentator i bivši Korbinov pristalica, pohvalio je Starmerove predloge, dok je Korbinova bivša desna ruka Džon Makdonel oprezno pozdravio energetski plan.

Na desnoj strani stranke, Blerov bivši pomoćnik Piter Mendelson rekao je da će Starmer napustiti Liverpul „sa svojom predizbornom privlačnošću i značajno pojačanim autoritetom“, dodajući da je „on svoju zastavu čvrsto postavio u centar terena" i da „niko ozbiljan to ne osporava".

- Možemo da nanjušimo moć. Nema jačeg razloga da se ujedinimo - rekao je jedan član njegovog kabineta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike