Izbori u Britaniji: Sunak iznenadio raspisivanjem, lako bi mogao da izgubi, ali ima nekoliko kečeva u rukavu

24.05.2024

21:04

0

Bio je u obavezi da to uradi do decembra, ali se ipak odlučio da se održe ranije

Izbori u Britaniji: Sunak iznenadio raspisivanjem, lako bi mogao da izgubi, ali ima nekoliko kečeva u rukavu
Copyright Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak iznenadio je građane raspisavši vanredne opšte izbore, koje će po mišljenju većine u Vestminsteru (Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva) da izgubi.

Šestonedeljna kampanja daće prostor kanidatima da osvoje glasače Velike Britanije, a kako pokazuju trenutne ankete, u vođstvu je opoziciona Laburistička partija, što bi moglo da okonča 14-godišnju vladavinu Konzervativne partije, i mogući vladu levog centra koju bi vodio bivši advokat Kir Starmer.

Svaki drugi ishod bio bi iznenađenje, jer mnogi u Sunakovoj stranci veruju da je pobeda nedostižna.

Zašto je Sunak raspisao izbore baš sada?

Sunak je bio u obavezi da raspiše izbore do decembra i održi ih u januaru, što je pet godina od poslednjeg glasanja, ali je premijer mogao da donese odluku da se oni održe i ranije.

Sunak je novinarima na prijemu u decembru rekao da će oni biti održani 2024. godine, a ne u januaru 2025, a ove sedmice je rekao da je njegova "pretpostavka" da će se to dogoditi u drugoj polovini godine, što je otprilike 4. jul.

Osim toga, rekao je malo toga, ispitujući svoje opcije i podstičući spekulacije u Vestminsteru.

 

 

Glavni problem sa kojim se suočava jeste to što nije bilo dobrih opcija. Sunakova popularnost pala je za oko 20 odsto u istraživanjima javnog mnjenja i to se nije promenilo tokom cele godine.

Ekonomija je u problemu, a među njegovim saradnicima vladalo je mišljenje da bi čekanje do oktobra ili novembra dalo vremena da se to reši.

Sa druge strane, Sunak je uložio veliki deo svog političkog kapitala u obećanje da će zaustaviti prelaske brodova sa azilantima u Veliku Britaniju i nedavno je doneo kontroverzni zakon o procesuiranju nekih zahteva u Ruandi, iako još niko nije deportovan i plan bi mogao da bude sabotiran.

Osim toga, očekuje se da će tokom toplijih letnjih meseci biti veliki broj takvih putovanja preko Lamanša, što će naštetiti glavnoj poruci njegove kampanje.

Na kraju, nekoliko sati nakon nekih retkih dobrih ekonomskih vesti, mesečnog smanjenja stope inflacije, Sunak je odlučio da je sreda najmanje loše vreme za najavu izbora.

Čija se pobeda očekuje?

Gotovo svi očekuju da će Sunakova Konzervativna partija izgubiti izbore.

Profimedia
Kir Starmer

Laburisti su vodili u anketama javnog mnjenja na opštim izborima od kraja 2021. godine, a to vođstvo je bilo ogromno tokom čitavog Sunakovog premijerskog mandata. Oni su u proseku 20 procenata iznad.

Kada se to prenese u projekciju mesta u parlamentu, brojke ukazuju ili na laganu pobedu laburista ili na pobedu laburista tako veliku da bi to skoro značilo nestanak konzervativaca.

Konzervativci su izgubili na popularnosti zbog Partigejta i niza drugih skandala koji su doveli do povlačenja premijera Borisa Džonsona, a zatim i šestonedeljnog mandata njegove naslednice Liz Trus, čija je fiskalna agenda dovela do previranja na tržištu.

Ipak, Sunak ima određene brojke na svojoj strani. Neki stručnjaci za ispitivanje javnog mnjenja sugerisali su da nedavni lokalni izbori mogu ukazivati na to da je pobeda laburista manja nego što pokazuju ankete, ali je nemoguće lokalne glasove uzeti kao pravilo za celu zemlju.

Sunak se takođe može ohrabriti primerom bivšeg lidera laburista Džeremija Korbina, koji je započeo opšte izbore 2017. suočavajući se sa sličnim deficitom i na kraju tesno izgubio od Tereze Mej.

Profimedia
 

Bez obzira na to, Sunak nije uspeo da poveća svoj rejting otkako je postao lider i sada mu je ostalo samo šest nedelja da to učini kako bi ostvario pobedu.

Šta se dalje dešava?

Lideri stranaka su već počeli kampanje, a parlament ima nekoliko dana da završi sva hitna pitanja pre nego što bude zvanično raspušten, 25 dana pre dana izbora.

Jednom kada se to dogodi, parlament koji je formiran na prethodnim opštim izborima 2019. prestaje da postoji i svi poslanici gube imunitet.

Sunakova vlada će nastaviti da upravlja zemljom, ali bez poslanika.

Glavni prioritet za svaku stranku biće višenedeljna turneja po zemlji, gde će partijski ići od vrata do vrata i razgovarati sa građanima.

Verovatno će biti organizovana i serija televizijskih debata, kada će se Sunak i Starmer susresti.

Profimedia
 

Zatim će u četvrtak, 4. jula, Britanci glasati između sedam i 22 sata po lokalnom vremenu, a čim se birališta zatvore glasovi će biti prebrojani. Pobednik se obično proglašava u ranim jutarnjim satima narednog dana.

Ko je još u igri?

Samo Sunak ili Starmer imaju realne šanse da postanu premijeri, ali bi njihove planove mogle da poremete brojne manje stranke.

Sunak je posebno ranjiv na uspeh stranke Reform UK, desničarske grupe koja se prethodno zvala Bregzit stranka, i Liberalnih demokrata, centrističke, proevropske grupe koja je umanjila podršku konzervativaca u bogatim južnim delovima Engleske.

S obzirom na poziciju laburista u anketama, Starmer je spremniji da se bori protiv drugih grupa. Severno od granice nastojaće da prekine dominaciju Škotske nacionalne partije (SNP), koristeći težak period u novijoj istoriji stranke tokom kog su dva lidera smenjena za nešto više od godinu dana.

Međutim, moraće da ima na umu Zelenu stranku, koja naginje ulevo i koja je privukla neke mlađe liberalne glasove.

Profimedia
Kir Starmer

Na nedavnim lokalnim izborima takođe je bilo dokaza da je stav laburista o izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi naneo štetu stranci u oblastima sa većinski muslimanskim stanovništvom.

Kako funkcioniše glasanje?

U Velikoj Britaniji birači ne biraju direktno premijera, nego člana parlamenta (MP) koji će predstavljati njihovu lokalnu izbornu jedinicu.

Lider stranke koja osvoji većinu od 650 izbornih jedinica u Velikoj Britaniji automatski postaje premijer i može da formira vladu. To znači da je za većinu potrebno najmanje 326 mesta.

Ako nema većine, mogli bi da vladaju kao manjinska vlada, kao što je Tereza ​​Mej uradila nakon tesne pobede 2017, ili da formiraju koaliciju, kao što je Dejvid Kameron učinio posle 2010.

Koja pitanja će odlučivati o izborima?

Laburisti će želeti da definišu izbore kao referendum o 14 godina vladavine konzervativaca, uzimajući u obzir zamor javnosti strankom koja je u tom periodu dala pet premijera i nadgledala Bregzit, posrnulu ekonomiju i seriju skandala.

 

 

Konkretno, Starmer će mnogo pričati o troškovima života koji pogađaju britanske porodice, kao i o stanju u zemlji i preopterećenoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Sunak će, nasuprot tome, želeti da se fokusira na migracije - njegovo obećanje da će "zaustaviti čamce" još nije ostvareno, ali njegova vodeća politika o Ruandi bar je postala zakon. Pokušaće i da ubedi birače da je privreda skrenula i da ne može da rizikuje promenu u upravljanju.

Rani znaci takođe pokazuju da pokušava da pitanje liderstva stavi u središte umova birača, ističući uspehe dok je bio ministar finansija tokom pandemije kovida 19 u svom prvom govoru, i kritikujući Starmerove poteze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike