Položen kamen temeljac za Nacionalni stadion, Vučić potvrdio: Srbija organizuje finale Lige Evrope, bićemo i kandidati za Igre! (FOTO)

01.05.2024

11:44

0

Autor: 24sedam

Početku radova u Surčinu prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kapacitet će biti 52.000 mesta, a završetak radova je planiran za kraj 2026. godine

Položen kamen temeljac za Nacionalni stadion, Vučić potvrdio: Srbija organizuje finale Lige Evrope, bićemo i kandidati za Igre! (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u beogradskom naselju, Surčinu. Uz prisustvo brojnih predstavnika naše države, bili su tu funkcioneri Fudbalskog saveza Srbije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i ambasador Republike Kine Li Ming.

Takođe, obišli su se i radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027 koji će takođe bito u Surčinu.

Podsetimo, stadion će imati oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima i graditi po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika. Plan je da bude završen do 1. decembra 2026. godine.

Za sada se jedino ne zna kako će se stadion zvati.

- Narodu ćemo dati da izabere ime. Ja sam mislio da se zove Srbija, ali daćemo narodu da glasa - kazao je između ostalog Vučić.

Posle vožnje u otvorenim autobusima, odnosno obilaska gradilišta, usledilo je obraćanje na bini.

Prvo je pričao Dragan Džajić, predsednik FSS, zatim Ming, pa Dodik i na kraju Vučić. Takođe, putem video bima prisutnima su se obratili i reprezentativci Srbije, Dušan Tadić, Filip Kostić, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović i Strahinja Eraković.

Na kraju ceremonije je u temelj ubačena lopta sa potpisima naših fudbalskih legendi, ali i danas prisutnih zvaničnika.

Tokom vožnje autobusom, Vučić je najavio da će finale Lige Evrope 2028. godine biti odigrano baš na ovom stadionu.

Takođe, najavio je da se planira i zajednička kandidatura sa Mađarima za Olimpijske igre, pošto će pored stadiona biti i drugih sportskih sadržaja.

- Nastavićemo da razvijamo infrastrukturu, a planiramo u budućnosti da se mi i Mađarska kandidujemo za Olimpijske igre. Kao što sa Albanijom možemo da se kandidujemo za Evropsko prvenstvo do 21 godine, kod njih otvaranje, kod nas zatvaranje - otkrio je predsednik Srbije planove za naredni period.

- Ovde će biti akvatik centar, uzeli smo sve kao iz Budimpešte, što će biti i za Atletski stadion. Naša braća iz Mađarske su nam to dali i poklonili, da ne gubimo vreme. Nismo gradili dovoljno bazena, iskoristićemo EXPO i za naše plivače, moramo da razvijamo i plivanje i da osvajamo medalje - kazao je između ostalog Vučić tokom obilaska gradilišta u Surčinu.

Takođe, razgovarao je i sa predsednikom FSS, Draganom Džajićem i selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem.

Sve ste to i mogli da pročitate u našem tekstualnom prenosu.

Blog uživo:

11.44 - Kraj ceremonije!

11.43 - Polaže se kamen temeljac. Lopta sa potpisima legendi srpskog fudbala, ali i prisutnih zvaničnika je simbolično ugrađena u temelj.

11.42 - Kraj obraćanja predsednika Vučića.

11.34 - Sledi i obraćanje predsednika Srbije.

- Sanjali smo velike snove. Biće mnogo muka, ali znamo da ćemo da dočekamo jedan od najlepših stadiona u svetu. Pitaju zašto stadion? To je zbog ovih fudbalera, koji su nam doneli radost plasmanima na Evropsko prvenstvo i Mundijal.

Da ne bude zabune, mi očekujemo više, plasman nije nešto što je zadovoljilo naciju, očekujemo pobedu i nad Englezima i nad Dancima i Slovencima, a dalje kako bude - kazao je uz osmeh Vučić.

Tanjug printscreen
 

- Što se tiče našeg dela posla, obavljamo ga za naše ljude, kada gradite ove projekte, radite ih za našu decu, za one koji će da šutiraju loptu, ali i da gledaju. Biće ovde i tri tematska parka za roditelje sa decom. Imaćemo centar za vodene sportove, kakav nismo sanjali. Imaćemo EXPO, golf terene, sve što nam je kao gradu nedostajalo.

Srećan smo što gradimo ovakvu lepoticu. U svakom trenutku, Siniša (Mali) i ja, putem kamera kontrolišemo kako se radi, da li neko zabušava.

Reći će nam iz MUP-a ne može da bude toliko drveća, dajte beton i čelik. Mora da bude tako. Ponosan sam što ogroman broj srpskih kompanija radi ovde. Ponosan sam na sve. Hvala Kini na posvećenom prijateljstvu, jer je pitanje da li bismo imali ovakav stadion i Železaru i što ste jedini koji su želeli da kupe gubitaša kakav je bio Borski rudnik. Sa radošću čekam gospodina Sija, ništa drugo tokom svog mandata da nisam uradio, dovoljno je veliki posao poseta predsednika. Predsedniče Dodik, želim da vam kažem da znam kakvu podršku naša reprezentacija ima u Republici Srpskoj, hvala na tome - zaključio je Vučić.

Tanjug printscreen
 

11.32 - Zatim se putem video linka obratio i Strahinja Eraković. Pa Dušan Vlahović. I oni su bili presrećni zbog novog stadiona, kao i njihovi saigrači iz nacionalnog tima.

11.29 - Na bini je i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

- Republika Srpska je ponosna na sve što se gradi u Srbiji. Ovaj stadion je znak građevinskog uspeha, ali i znak nacionalnog ponosa. Ovo će biti sportski epicentar. Bez vizije nema ostvarenja. Srbija pokazuje sposobnost. Želim da se Srbija razvija u skladu sa vizijom Aleksandra Vučića.

Zato čestitam pre svega Vučiću i njegovom timu, kao i svima ostalima. Onima koji će dolaziti ovde da gledaju utakmice, ako i našim prijateljima iz Kine koji nam pomažu da zajedno sve izgradimo.

11.24 - Pričao je i Li Ming, ambasador Kine u Srbiji.

Fudbaleri i predsednik FSS oduševljeni...

11.22 - U toku je obraćanje reprezentativaca Srbije, putem video linka. Prvo je pričao kapiten Dušan Tadić.

Zatim Strahinja Pavlović. Onda i Filip Kostić. I svi su oduševljeni novim projektom.

11.19 - Na binu izlazi Dragan Džajić.

- Ovo će biti među tri najlepša stadiona u Evropi. Želimo da naša reprezentacija igra dobro i kvalifikuje se za najveća takmičenja, želimo da ovaj stadion uvek bude pun i daje podršku. Veliku zahvalnost za ovo ima Republika Srbija na čelu sa njenim predsednikom (Miloradom Dodikom), koji je još jednom dokazao da ono što obećava i ispunjava.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Sećam se da ga je jednom jedan od reprezentativaca pitao da li ćemo dobiti Nacionalni stadion, predsednik Vučić je rekao da hoćemo i danas udaramo kamen temeljac. Srpski navijači vole fudbal, očekuje pobede, ako to bude, i ovaj stadion će uvek biti pun - završio je Džajić.

11.17 - Emituje se kraći film o izgradnji stadiona. Odnosno o tome kako će izgledati, tako da svi prisutni mogu da vide sve, iz prve ruke.

Tanjug printscreen
 

11.15 - Uskoro počinje ceremonija.

10.53 - Završen je i drugi deo vožnje. Uskoro se očekuje ceremonija polaganja temeljca.

10.42 - Džajić je zatim posebno pohvalio angažman predsednika Srbije na ulaganju u sportsku infrastrukturu. I to ne samo u fudbalsku već i za ostale sportove i da je on čovek koji voli sport.

- I normalno je da sve je drugo na strani onih koji treba da opravdaju to što se ovako ulaže u jedan ovakav objekat. Ne zato što sedim sad ovde pored predsednika Aleksanda Vučića, već mislim da je on najzaslužniji. Bez njegovog odobrenja, bez njegove ljubavi prema sportu i prema fudbalu, ovo ne bi bilo svakako još dugi, dugi niz godina. Zbog toga svi fudbaleri, svi oni koji vole fudbal i svi ljubitelji fudbala koji žele uspeh reprezentaciji, trebalo bi da su zahvalni na tome.

Ne verujem da bismo dobili u dogledno vreme ovakav jedan objekat. Mi treba da smo srećni što imamo čoveka na čelu države koji vodi računa o sportu, nije samo fudbal u pitanju, već i drugi sportovi. Ja zaista ovo govorim iz srca, zaista tako mislim i zaista tako i jeste, bez obzira ko šta misli - završio je Džajić.

Bilo je i priče o finalu Kupa Srbije koje će 21. maja u Loznici igrati Crvena zvezda i Vojvodina. 

- Razgovaram sa ljudima iz Saveza, Loznica traži 10.000 karata, samo oni. Od čega je 9.500 onih koji navijaju za Zvezdu. Da ne pričam šta je o Republici Srpskoj. Trebalo je veći stadion da gradimo - uz osmeh je rekao Vučić.

Inače, Vučić se osvrnuo na dodatni projekat.

- Ovde će biti akvatik centar, uzeli smo sve kao iz Budimpešte, što će biti i za Atletski stadion. Naša braća iz Mađarske su nam to dali i poklonili, da ne gubimo vreme. Nismo gradili dovoljno bazena, iskoristićemo EXPO i za naše plivače, moramo da razvijamo i plivanje i da osvajamo medalje. Mnogi su se smejali kada smo pričali o podizanju boksa, sada smo drugi u Evropi bili. Naša genijalna Sara Ćirković iz Bratunca, donela je Srbiji zlato, nadamo se i medalji na Olimpijskim igrama u Parizu - rekao je Vučić.

10.36 - Završen je prvi deo vožnje otvorenim autobusom. Sada Vučić razgovara sa Džajićem.

10.29 - Vučić je pozvao selektora Stojkovića, da dodatno porazgovaraju o stadionu. Takođe mu je tada saopštio da je dogovoreno da finale Lige Evrope bude 2028. godine u Srbiji. I rekao mu da se pre toga našalio na njegov račun.

Tanjug printscreen
 

- Naše je da igramo bolje, a vaše da nam obezbedite uslove. Krenulo je sve to.

Kada dobijete nove stadione, to znači da je dobro. Prelepo je što se Srbija menja u tom smislu, kada dobijete stadione u Zaječaru, Leskovcu i Loznici, to su prelepi objekti, a dočekaćemo i Nacionalni stadion.

Kada neko pita šta će nam? Pa treba, bićeš deo Evrope, igraće se finale, biće funkcionalni objekat, za sve aspekte, od koncerata, fudbala, fenomenalna stvar, mi iz fudbala smo presrećni da se ovaj san ostvaruje. Drago mi je da vidim početak ostvarivanja snova. Jedva čekam da to zdanje bude gotovo i da nas učini ponosnim - kazao je Stojković.

Zatim su nastavili o fudbalskim temama, odnosno našim igračima.

- Išli smo na Svetsko, pa na Evropsko, šta hoćete? - uzvratio je Stojković na pitanje novinara.

- Evo ja ću da kažem - da uzmemo Evropsko prvenstvo - ubacio se Vučić.

- Jeste gledali sinoć Bajern - Real? pa da vidite šta je skup fenomenalnih fudbalera. Mi smo mali, ali smo ponosni i borimo se. Meni je važno da od Engleske i Slovenije ne izgubimo. Danska je manje bitna.

Jedina stvar je važna, to je da verujete i da se ne predajete, najbolji lek za sve je pobeda. Ona leči sve. Borićemo se, daćemo sve od sebe. Kad vam loše ide, nemate rezultate, šta je najbolje nego pobeda - dodao je predsednik Srbije, a zatim i spomenuo i napadača Juventusa i "orlova".

- Gledao sam Vlahovića, strašno je igrao i pritiskao - kazao je Vučić, a odgovorio je i Stojković.

- Za njega je važno da je zdrav, da nema te probleme. On je mnogo ozbiljan momak, ozbiljno radi, ima samo 23-24 godine. Mlad, a igra u velikom klubu, željan dokazivanja,

10.18 - Planiramo da mi i Mađarska kandidujemo za Olimpijske igre. Teško da ćemo da dobijemo, ali važno je da učestvujemo. Kao što sa Albanijom možemo da se kandidujemo za Evropsko prvenstvo do 21 godine, kod njih otvaranje, kod nas zatvaranje. OFK Beograd će igrati u Zaječaru, pa će i Zvezda i Partizan gostovati tamo.

- Ne znam kako stoji Dubočica, nadao sam se da igraju - kazao je Vučić, a zatim potpredsednika FSS Branislava Nedimovića pitao na kojem je mestu Dubočica.

I dobio odgovor da su u plej-aut, a ne u plej-of grupi Prve lige Srbije.

- U Loznici se igra finale Kupa, tu je sad borba oko karata. Vojvodina traži 4.000 kao i Zvezda i možete da mislite kako to izgleda. Stadion prima 8.500 ljudi. Objasnite mi kako Zvezdinim navijačima kažemo da će dobiti nula karata, ali fer je da i Vojvodina dobije isti broj karata - dodao je predsednik Srbije.

Tanjug printscreen
 

10.15 - Fenvik je projektovao stadion, to je čovek koji je projektovao i stadione za Mundijal u Kataru - dodao je Vučić i našalio se sa Stojkovićem.

- Piksi se zapričao, da mu kažem da bolje igra nego na onim stadionima u Kataru, ali naljutiće se.

10.12 - Nije pitanje samo stadiona, već i života naših ljudi... Gde će roditelji da vode svoju decu i unučiće, gde će da provode vreme, da se zabave. Kada napravite tako da je sve pokriveno, gde imate grejanje, uslugu neverovatnu, da pojedete i popijete šta hoćete. Kada odete na NBA utakmicu, to je zabava, to moramo mi da napravimo.

Sada je ovde 526 radnika samo na nacionalnom stadionu, pogledajte koliko je radnika na EXPO, rade ljudi na metrou, znaju da ne mogu da zakasne.

Tanjug printscreen
 

10.10 - Do 1. decembra 2026. godine stadion mora da bude završen - dodao je predsednik Srbije.

10.08 - Stadion je na 121 hektar, potrebno je da se pobode 2.400 šipova na 25 metara dubine, da bi stadion bio stabilan. Imaće 52.000 gledalaca, čeka se odluka, ali mislim da smo dogovorili to sa Čeferinom i Lakovićem, hvala UEFA.

Već 2028. se ovde igra finale Lige Evrope! Narodu ćemo dati da izabere ime. Ja sam mislio da se zove Srbija, daćemo narodu da glasa. Pametniji su ljudi - kazao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

10.04 - Delegacija je ušla u otvoreni autobus. Predsednik Vučić trenutno razgovara sa novinarima o političkim temama.

9.59 - Čeka se dolazak predsednika Vučića kao i početak ceremonije.

9.51 - Delegaciju FSS, osim Džajića čine i selektor Dragan Stojković Piksi, Stevan Dika Stojanović, Nenad Bjeković...

Prisutni su i ministri Zoran Gajić, Siniša Mali, Goran Vesić...

9.34 - Svečanu delegaciju predvodi predsednik Vučić, a u njoj su uz njega i ambasador Kine u Srbiji, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Oni će prvo u otvrenom autobusu obići EXPO kompleks.

9.24 - Već je poznato da će Srbija i Fudbalski savez Srbije aplicirati i za velike fudbalskle događaje, pošto će stadion ispunjavati najviše standarde.

Promo/Ministarstvo finanisja
 

9.10 - Biće to jedan od tri najlepša evropska stadiona. To radimo zbog životnog standarda naših ljudi - rekao je nedavno Vučić.

9.00 - Podsetimo, Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima. Stadion će se graditi po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika, a treba da bude završen do jeseni 2026. godine.

Ukupna površina na kojoj će biti izgrađen stadion je 32 hektara. U okviru kompleksa biće brojnih lokala, kao što su (između ostalog) kiosci i restorani. Biće obezbeđeno i 4.500 parking mesta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike