Borelj apelovao na članice EU da ojačaju odbranu: Rat "visokog intenziteta" u Evropi više nije fantazija, a SAD nas neće braniti

09.04.2024

18:36

0

Zloslutne najave već mesecima odjekuju kontinentom

Borelj apelovao na članice EU da ojačaju odbranu: Rat "visokog intenziteta" u Evropi više nije fantazija, a SAD nas neće braniti
Copyright Profimedia

Veliki vojni sukob u Evropi postao je verovatniji, tvrdi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, upozoravajući države članice da se ne oslanjaju na SAD da će ih braniti.

Nekoliko drugih evropskih zvaničnika navelo je povećanu vojnu pretnju poslednjih meseci, a ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps rekao je prošle nedelje da se svet kreće iz "posleratnog u predratno“ stanje zbog navodne pretnje koja dolazi od Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje. Poljski premijer Donald Tusk dao je sličnu "predratnu” procenu u martu.

Govoreći u utorak na skupu Forum Evropa u Briselu, Borelj je rekao da "mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija“ i da blok mora "učiniti sve da to izbegne".

Visoki diplomata EU naveo je da Rusija predstavlja rastuću pretnju kontinentu, navodeći sukob sa Ukrajinom, i optužio Moskvu da nastoji da destabilizuje Uniju.

Prema Borelju, iako vojni sukob u Evropi nije neizbežan i "neće početi sutra“, građani treba da shvate da „američki kišobran koji nas je štitio tokom hladnog rata i posle njega možda neće biti otvoren sve vreme“.

- Možda, u zavisnosti od toga ko vlada Vašingtonom, ne možemo da se oslonimo na podršku Amerikanaca i američki kapacitet da nas zaštite - rekao je on.

Profimedia
Žozep Borelj

Tvrdeći da je EU okružena "vatrenim krugom“ i nestabilnošću, Borelj je pozvao države članice da postanu samodovoljnije sa svojom bezbednošću i da povećaju potrošnju na odbranu.

On je dodao da bi, iako je NATO "nezamenjiv“ kao i uvek, Evropljani trebalo da počnu da grade sopstveni "stub“ unutar bloka predvođenog SAD.

Boreljovi komentari usledili su posle sugestija brojnih zapadnih civilnih i vojnih zvaničnika poslednjih meseci da bi Rusija mogla da napadne NATO u roku od nekoliko godina.

Govoreći krajem marta, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je takve spekulacije kao "besmislice". On je tvrdio da je priča o potencijalnom ruskom napadu na Poljsku, Češku Republiku ili baltičke zemlje propaganda koja dolazi od vlada koje nastoje da uplaše svoje građane "kako bi izvukli dodatni noviac od ljudi i kako bi ih naterali da nose ovaj teret na svojim plećima“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike