Američki medij otkrio gorku istinu: NATO nema dovoljno vojnika da se zaštiti od Rusije

13.04.2024

15:32

0

Ovaj problem prati Alijansu već godinama

Američki medij otkrio gorku istinu: NATO nema dovoljno vojnika da se zaštiti od Rusije
Copyright Profimedia

Časopis "Forin polisi" objavio je da NATO nema dovoljno vojnih snaga da se adekvatno zaštiti od Rusije.

Iako Alijansa radi na novim vojnim planovima radi zaštite od navodno mogućeg napada Rusije, suočava se s nedostatkom vojnika.

- Alijansa priprema nove vojne prlanove da bi se zaštitila od mogućeg napada Rusije. Ali joj je teško da nađe dovoljno vojnika - navodi američki portal.

Čak i sa Finskom i Švedskom u NATO-u, Alijansi nedostaje snažno vojnio prisustvo na severu.

Ovaj problem prati NATO već dugo. Do 2014. godine u Evropi je bilo samo oko 30 hiljada američkih vojnika, a Pentagon je tražio načine da stvori utisak da ih ima deset puta više.

Neimenovani diplomata iz jedne NATO zemlje izjavio je da je Alijansa u nekom trenutku zanemarila svoje oružane snage, otkrivši da nema dovoljno vojnika za slučaj "velike krize".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO-a, nazivajući to glupošću. Moskva je poslednjih godina izvestila o nezapamćenim aktivnostima NATO-a blizu svojih zapadnih granica.

NATO proširuje svoje inicijative, nazivajući to "obuzdavanjem ruske agresije", dok rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je Moskva otvorena za dijalog sa NATO-om, ali samo na ravnopravnoj osnovi. Rusija takođe poziva Zapad da odustane od militarizacije kontinenta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike