Raspoređivanje nuklearnog oružja izazvalo buru: Zbog čega Belorusija podržava i voli Rusiju?

29.03.2023

21:13

0

Od raspada Sovjetskog Saveza do danas Minsk i Moskva održavaju bliske veze

Raspoređivanje nuklearnog oružja izazvalo buru: Zbog čega Belorusija podržava i voli Rusiju?
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u nedelju da su se Moskva i Minsk u dogovorili da Rusija rasporedi taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji. Ruski lider je tom prilikom citirao svog beloruskog kolegu koji je rekao: "mi smo vaši najbliži saveznici. Zašto Amerikanci postavljaju nuklearne bombe na teritoriju svojih saveznika?"

Dok Zapad nastavlja da usmerava vojnu opremu kijevskom režimu za rat protiv Rusije, a Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje planovime da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, ruski predsednik je govorio o načelnom sporazumu između Moskve i Minska, o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji.

Najava koja je izneta u intervjuu za rusku televiziju 26. marta izazvala je žestok odgovor Ukrajine i njenih saveznika. Rusija je optužena da je Belorusiju učinila „nuklearnim taocem“, ali zapravo postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih Minsk pomaže Moskvi.

Gde se nalazi Belorusija?

Republika Belorusija se nalazi u centru Evrope. Ima zajedničke granice sa pet država: Rusijom, Ukrajinom, Poljskom, Litvanijom i Letonijom. Teritorija zemlje prostire se na površini od oko 207.600 kvadratnih kilometara.

Profimedia
 

Iako Belorusija ne može da se pohvali izlazom na more, njen geografski položaj je takav da može da pretenduje da bude važan trgovinski i transportni koridor između Evrope i zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND).

Regionalna međuvladina organizacija je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Belorusija se nalazi na raskrsnici transevropskih transportnih i komunikacionih koridora „Zapad-Istok“ i „Sever-Jug“.

Koji jezik govore u Belorusiji?

I beloruski i ruski su državni jezici Republike Belorusije. Drugi jezici, poput ukrajinskog i poljskog, takođe se dugo koriste na nivou lokalne zajednice.

Kako se Belorusija ranije zvala?

Kada je zemlja sada poznata kao Belorusija postala deo SSSR-a, dobila je naziv Beloruska Sovjetska Socijalistička Republika (BSSR, ili Beloruska SSR). Nakon raspada SSSR-a 1991. godine proglasila je nezavisnost i 25. avgusta dobila ime Republika Belorusija.

Profimedia
 

Nakon što je Sovjetski Savez prestao da postoji, Belorusija je nekoliko godina bila parlamentarna republika, sve dok nije uveden predsednički oblik vladavine, a prvi predsednički izbori održani su 10. jula 1994. godine.

Zašto je Belorusija poznata kao Bela Rusija?

U dalekoj prošlosti zemlje pripisane Rusiji, istočnoslovenske istorijske teritorije i narodi, dobijale su različite epitete. Jedan od njih je bio Bela Rus. Ovaj epitet je sada sastavni deo imena suverene države Belorusije. U referentnim knjigama ne navodi se eksplicitno njegovo poreklo.

Jedna od postojećih teorija sugeriše da termin označava ruske zemlje koje nisu zavisile ni od Mongola ni od litvanskih feudalaca. Prema drugoj, ime je dato zbog boje odeće i kose lokalnog stanovništva. Obe hipoteze, koje nisu potkrijepljene činjenicama, vrlo su upitne.

Ko je predsednik Belorusije?

Republika Belorusija je predsednička republika, a po prirodi ekonomske politike okarakterisana je kao „socijalno orijentisana“ država. Glavni zakon Belorusije je Ustav iz 1994. godine.

Profimedia
 

Aleksandar Lukašenko, prvi predsednik Republike Belorusije, rođen je 30. avgusta 1954. Za predsednika je izabran 10. jula 1994. Potom je ponovo izabran 9. septembra 2001, 19. marta 2006, 19. decembra 2010, 11. oktobra 2015. i 9. avgusta 2020. Lukašenko je poznat i po nadimku „Batka“ („otac“ na beloruskom).

Koliko je velika beloruska vojska?

Oružane snage Republike Belorusije sastoje od se Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i PVO. Belorusija nema mornaricu jer je zemlja bez izlaza na more.

Oružane snage Belorusije danas broje oko 45.000 vojnika. Većina vojnika u beloruskoj vojsci su vojni obveznici koji služe 18 meseci. Beloruska vojska zauzela je 60. mesto od 145 zemalja koje je analizirala analitička kompanija „Global Firepower".

Oružane snage Belorusije su u januaru 2021. imale preko 1.200 tenkova T-72 različitih modifikacija. Tu je i više od 2.000 borbenih vozila, uključujući preko 400 oklopnih transportera, i oko 1.300 borbenih vozila pešadije.

Avijaciju predstavljaju višenamenski lovci Su-30SM i MiG-29 različitih modifikacija, jurišnici Su-25, borbena trenažna vozila Jak-130, kao i vojno-transportni avioni Il-76 i An-26.

AP Photo/Sergei Grits
MiG-29

Sisteme PVO predstavljaju protivvazdušni raketni sistemi S-300, Tor-M2E, Strela, Bug, Osa.

Zašto su ruske trupe u Belorusiji?

Odnosi između Belorusije i Rusije su strateške prirode, izgrađeni u okviru Ugovora o osnivanju Savezne države Rusije i Belorusije, potpisanog 8. decembra 1999. Od septembra 2022. jedinice Vazduhoplovstva i PVO Belorusije zajedno sa jedinicama ruskog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane čuvaju vazdušne granice Savezne države usred tekućeg proksi rata koji je kolektivni Zapad pokrenuo protiv Moskve u Ukrajini.

U Belorusiji su otvorena dva centra za zajedničku borbenu obuku Vazduhoplovstva i PVO, dok je Lukašenko 10. oktobra najavio stvaranje Regionalne grupe snaga na bazi Oružanih snaga Belorusije.

Zašto Belorusija voli Rusiju?

Pre Prvog svetskog rata beloruske zemlje su bile deo Ruske imperije. Usred preokreta koji je usledio, tokom kog je Belorusija postala deo Sovjetskog Saveza 1922. godine kao najmanja od tri slovenske republike (dve veće su bile Rusija i Ukrajina), teritorija i njeno stanovništvo su se uvek hvalili bliskim vezama sa svojim istočnim susedom.

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Belorusija je postala nezavisna 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je nastavila da posmatra Rusiju kao na svog najvećeg i najvažnijeg partnera, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

Koliko stanovnika Belorusije su etnički Rusi?

Prema podacima Nacionalnog komiteta za statistiku, 1. januara 2022. godine stanovništvo Belorusije je brojalo 9.255.524 ljudi, što je 0,1 odsto svetske populacije i oko 1,3 odsto stanovništva Evrope.

Prema popisu iz 2019. godine, Belorusi čine 85 odsto nacionalnog stanovništva, a ostatak čine Rusi, Poljaci, Ukrajinci, Jevreji i drugi.

U Belorusiji samo oko 15 odsto stanovnika sebe smatra etničkim Rusima. Međutim, više od 80 odsto građana zemlje koristi ruski jezik u skoro svim sferama života.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike