Lukašenko besan na predsednika Ukrajine: Zelenski je gnjida, hoće da uvuče Belorusiju u rat po nalogu SAD!

07.03.2023

13:54

0

Beloruski predsednik smatra da je ukrajinski lider znao za pripremu sabotaže na avionu A-50 pošto se takve operacije ne izvode bez saglasnosti rukovodstva

Lukašenko besan na predsednika Ukrajine: Zelenski je gnjida, hoće da uvuče Belorusiju u rat po nalogu SAD!
Copyright Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina namerava da uvuče Belorusiju u rat prema komandi Amerikanaca, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Ako mislite da ćete nas bacanjem ovog izazova uvući sutra u rat koji je u toku u celoj Evropi, varate se - citira Lukašenkove reči državna agencija Belta.

Beloruski predsednik smatra da je Vladimir Zelenski znao za pripremu sabotaže na avionu A-50 pošto se takve operacije ne izvode bez saglasnosti rukovodstva.

- Zaključak je jedan. Nekako sam mislio da je Ukrajini potreban mir, da Zelenski navija za svoj narod. Predsednik Zelenski je jednostavno gnjida. Gnjida! Takve operacije se ne izvode bez saglasnosti lidera zemlje i glavnog komandanta - kazao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, „Zelenski je gnjida jer trčkara oko Belorusije, šalje ljude i moli 'hajde da sklopimo pakt o nenapadanju, hajde da se dogovorimo, nemamo nikakav problem sa vama'“.

- Na to sam mu odgovorio: „Mi ne nameravamo da napadamo". – „Ne, hajde da potpišemo sporazum pod okriljem UN da nas nećete napasti'. Čuli ste sve te moje izjave. Izazov je upućen - rekao je Lukašenko.

Ranije je beloruska opozicija saopštila da je ruski avion-radar A-50 oštećen tokom napada dronovima na aerodromu kod Minska, ali je kasnije beloruska televizija objavila snimke aviona na aerodromu i tokom leta bez vidljivih oštećenja.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

U Belorusiji je uhapšen Rus koga je Služba bezbednosti Ukrajine vrbovala kako bi izveo sabotažu na ruskom avionu-radaru A-50 na aerodromu „Mačulišči“ kod Minska, saopštio je Lukašenko.

- Bio je pripremljeni terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada - rekao je beloruski predsednik.

Muškarac je uhapšen sa preko 20 pomagača. Kako je precizirao beloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbednosti Ukrajine. Prilikom pripreme operacije korišćene su „najnaprednije tehnologije“, sve do „programa za kontrolu izvršioca koji je razvila CIA“.

- Ono što smo videli prilikom realizacije operacije u Belorusiji bilo je zaista nešto neverovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više meseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju - objasnio je Lukašenko.

Dron prodat u SAD, saboter planski došao iz Rusije

Prema Lukašenovim rečima, prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti su koristili mali dron, pošto bi veliku letelicu „ispratili beloruski sistemi za praćenje“.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
Aleksandar Lukašenko

- Izabrali su mali dron. Ali taj mali dron kineske proizvodnje, koji se prodaje i u našim prodavnicama, prodat je u SAD, a onda je donet u Ukrajinu. U Ukrajini su korišćena ta dva drona, obučen je taj čovek i ostali koji su mu pomagali - rekao je Lukašenko.

Kako je beloruski predsednik istakao, avion A-50 nije ozbiljno oštećen prilikom sabotaže, ali je Minsk zatražio od Rusije da zameni letelicu.

- Srećom, letelica nije pretrpela neka značajnija oštećenja osim, što se kaže, ogrebotina i jedne pukotine na trupu koja ne smeta vojnoj letelici da izvršava svoje zadatke. Ipak, zamolili smo Ruse da preuzmu avion na servis i da nam pošalju drugi. Tako se i desilo - rekao je beloruski lider, dodajući da je nakon incidenta sa A-50 glavni zadatak Minska bio da spreči da diverzant uđe u Rusiju. Stoga je bilo „podignuto stotine, ako ne i hiljade“ pripadnika snaga bezbednosti.

- Granice Belorusije su bile zatvorene. Ali bilo nam je jasno da je naš glavni problem belorusko-ruska granica. Tamo nemamo vojne jedinice, a i nema granice između Rusije i Belorusije. Naš glavni zadatak je bio da sprečimo da on prodre u Rusiju, jer bi ga bilo veoma teško naći u tolikoj zemlji - rekao je Lukašenko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike