Papagaj kao migrant: Egzotičnog saputnika prekrili crnim platnom i hteli da ga prošvercuju u Mađarsku! (FOTO)

26.04.2024

16:51

0

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti afričkog papagaja

Papagaj kao migrant: Egzotičnog saputnika prekrili crnim platnom i hteli da ga prošvercuju u Mađarsku! (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo Finansija/Uprava Carina

Carinici su danas na graničnom prelazu Horgoš u saradnji sa policijom, zadržali zaštićenog Belotrbušnog papagaja, koga je jedan putnik pokušao da prenese preko granice bez neophodne CITES dozvole.

Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, čiji je vozač i jedini putnik rekao da nema ništa za prijavljivanje i da sa sobom nosi samo lični prtljag, saopštila je Uprava carine.

Tanjug/Ministarstvo Finansija/Uprava Carina
 

Međutim, tokom kontrole koja je usledila, na suvozačkom sedištu pronađen je kavez prekriven crvenim platnom, u kojem se nalazio papagaj ''White-bellied parrot'', dodaje se.

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti afričkog papagaja, za čiji je prekogranični promet potrebna CITES dozvola. Ptica je odmah predata Graničnoj veterinarskoj inspekciji koja će je zbrinuti u ZOO vrt Palić, dok je putnik u daljoj nadležnosti policije i tužilaštva.

Podsećamo da je za prekogranični promet i tranzit egzotičnih kućnih ljubimaca koji spadaju u zaštićene životinjske vrste, pored uobičajene dokumentacije, potrebno posedovati i posebnu dozvolu, o čemu se detaljnije informacije nalaze na sajtu Uprave carina u odeljku ''Kućni ljubimci''.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike