Sastali se Lukašenko i Si: Pozvali na prekid vatre u Ukrajini i predložili početak pregovora (VIDEO)

01.03.2023

19:36

0

Balorusija je otvoreno podržala stav Kine

Sastali se Lukašenko i Si: Pozvali na prekid vatre u Ukrajini i predložili početak pregovora (VIDEO)
Copyright Profimedia

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Kine Si Đinping održali su sastanak u Pekingu u okviru državne posete beloruskog lidera, prilikom čega su zajednički pozvali na prekid vatre u Ukrajini i pregovore kako bi se došlo do političkog rešenja sukoba.

Time je Lukašenko potvrdio slaganje sa kineskim mirovnim predlogom od 12 tačaka objavljenim u petak u kom se poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja. U predlogu se ne navodi šta bi se desilo sa regionima koje je Rusija anektirala, niti se navode detalji o tome kako bi mirovni proces trebalo da se odvija.

- Suština stava Kine je pozivanje na mir i podsticanje pregovora... i poštovanje legitimnih bezbednosnih zabrinutosti svih zemalja - rekao je Si, a prenosi kineska državna televizija CCTV.

Jasno se pozivajući na SAD i njihove saveznike, dodao je: „Relevantne zemlje treba da prestanu da politizuju i koriste svetsku ekonomiju kao svoje oruđe i da preduzmu mere koje zaista doprinose prekidu vatre i prestanu da ratuju i reše krizu mirnim putem".

Belorusija se „u potpunosti slaže i podržava stav i predloge Kine o političkom rešenju ukrajinske krize, što je od velikog značaja za rešavanje krize“, rekao je Lukašenko, a prenosi CCTV.

Osim toga, beloruski lider je iskoristio ovu posetu da pozove Kinu da osnuje zajednička preduzeća i da razviju bližu saradnju.

- Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje sa Kinom u tehnološkom razvoju, uključujući osnivanje zajedničkih preduzeća, modernizaciju beloruskih preduzeća uvođenjem savremene kineske tehnologije, promociju robe i usluga na tržišta trećih zemalja - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, potencijal bilateralnih projekata je ogroman.

- Predlažem osnivanje zajedničkih preduzeća u mašinogradnji, elektrotransportu i proizvodnji delova za poljoprivrednu mehanizaciju kako u Belorusiji tako i u Kini. Saradnja će pomoći u podizanju konkurentnosti proizvoda - rekao je predsednik Belorusije.

Posle razgovora u Pekingu predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Kine Si Đinping usvojili su zajedničku izjavu o glavnim principima razvoja primernih odnosa sveobuhvatnog strateškog partnerstva Belorusije i Kine u novoj epohi, piše beloruska novinska agencija Belta.

U okviru sastanka šefova dveju država potpisan je veliki paket dokumenata o saradnji u različitim oblastima.

Zaključen je memorandum o razumevanju između beloruskog Ministarstva spoljnih poslova i Kineske agencije za međunarodni razvoj i saradnju u cilju jačanja saradnje za razvoj i promovisanja implementacije Globalne razvojne inicijative.

Belorusija i Kina potpisale su i program o naučno-tehničkoj saradnji za 2023-2024, kao i sporazum i memorandum o saradnji u turizmu i sportu između relevantnih agencija.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike