Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi i šta je sve prethodilo tome?

18.10.2022

07:21

0

Autor: N. Pavlović

Na današnji dan pre 155 godina Aljaska je zvanično postala deo Sjedinjenih Američkih Država

Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi i šta je sve prethodilo tome?
Aljaska - Copyright AP Photo/Mark Thiessen

Aljaska je 49. američka savezna država, ali je zanimljivo da je do 1867. bila deo Rusije.

Međutim, Rusija je na današnji dan pre 155 godina odlučila da proda Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama za 7,2 miliona dolara. Procenjuje se da danas BDP ove oblasti iznosi oko 50 milijardi dolara.

Kada je potpisan Ugovor o kupovini Aljaske, zaustavljeno je rusko širenje ka pacifičkoj obali na severnoameričkom kontinentu.

Američki državni sekretar Vilijam Sjuard je igrao ključnu ulogu u sporazumu koji je potpisao predsednik Endru Džonson.

AP Photo/Becky Bohrer
 

Zašto je Rusija morala da proda Aljasku koja je veoma bogata prirodnim resursima?

Rusija na Aljasci

Rusija u 16. veku nije bila ni približno toliko velika kao danas. Ipak, širila se ka istoku i tako je stigla i do Aljaske što je pojačalo trgovinu.

Rusija je 1581. godine osvojila Sibirski kanat, tatarsku državu nastalu u 15. veku, čime je započeto zauzimanje Sibira.

Petar Veliki je pokrenuo dve velike ekspedicije iz grada Ohotska želeći više da sazna o azijskim prostranstvima.

Profimedia
 

Nakon toga je Vitus Bering, danski oficir u službi Ruskog carstva, 1741. prešao Beringov moreuz i dostigao Aljasku.  U okviru velike severne ekspedicije je dokazao da Amerika i Azija nisu jedno kopno. Po njemu je tako nazvano Beringovo ostrvo, pomenuti moreuz, Beringovo more, Beringov glečer i Beringov kopneni most.

Legendarni istraživač je, nažalost, iste 1741. godine preminuo od skorbuta tokom druge ekspedicije na Kamčatki.

Njegova posada nadomak Aleutskih ostrva pronašla je stotine lisica, morskih vidri i foka. Kada su se vratili u domovinu, zadivili su lovce na krzno svojim vrednim tovarom. 

Profimedia
 

Komunikacija je bila izuzetno teška, a Aljaska je bila veoma nepogodno tlo za poljoprivredu, pogotovo na severu, pa su počeli da istražuju južne krajeve. Poslali su brodove u područja današnje Kalifornije i uspostavili trgovinu sa Špancima i nastanili se u Fort Rosu 1812. 

Ipak, 30 godina kasnije, ruska istraživanja na američkom tlu su propala, pa je Moskva bila zabrinuta za budućnost svojih naselja na Aljasci. U tim naseobinama svejedno nije živelo više od 800 Rusa, a boravak nije bio profitabilan pogotovo jer se smanjila populacija morskih vidri.

Krimski rat, vođen od 1853. do 1856, bio je poslednji ekser u kovčegu jer je Rusija pretrpela poraz od Otomanskog carstva i njihovih saveznika.

Zbog velikih gubitaka, Rusija je odlučila da proda Aljasku.

AP Photo/Becky Bohrer
 

U to vreme, Rusija je želela da kontroliše i balkanske zemlje, poput Bugarske i Rumunije, kao i Moldaviju i Krim, a sve te oblasti su bile deo Otomanskog carstva. Usledio je sukob kako bi se hrišćani zaštitili od muslimana, a kada je Rusija ušla u Rumuniju u julu 1853, Turska je proglasila rat uz podršku Britanije i Francuske koje su želele da unište rusku moćnu flotu u Crnom moru.

Rat je završen 1856. kada je potpisan Sporazum u Parizu.

Rusija i Amerika kao saveznici

Pošto ni Rusi ni Amerikanci tada nisu voleli Britance, tokom 19. veka su bili saveznici. To je ujedno bio i jedan od razloga zašto je Rusija Americi ponudila da pregovaraju o Aljasci. Čim se Amerika stabilizovala nakon građanskog rata, počelo se sa pregovorima, a Rusija je poslala tim izaslanika na Aljasku kako bi procenili vrednost prirodnih resursa. Došli su do cene od 10 miliona dolara. Iako su savetovani da ne prodaju tu teritoriju, Rusija je SAD obavestila o iznosu koji su tražili za zemlju, ali su se na kraju našli na 7,2 miliona dolara.

Profimedia
 

U međuvremenu, predsednik Abraham Linkoln je ubijen 1865, pa je njegov naslednik Endru Džonson preuzeo poslove koji su se ticali Aljaske.

Inače, Rusija je još 1859. ponudila Aljasku na prodaju, ali su Amerikanci bili usred građanskog rata, a britanski premijer je odbio ponudu.

Američki senat je odobrio sporazum 9. aprila 1867, a potpisan je u maju.

Zvaničan prenos teritorije dogodio se 18. oktobra 1867, a time se završilo rusko prisustvo u Severnoj Americi.

Amerikanci tri naredne decenije nisu mnogo obraćali pažnju na ovu oblast, ali se i to kasnije promenilo pogotovo kada je pronađeno zlato 1896. godine. 

Aljaska je postala američka država 1959. godine za vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike