Olupina stara 2.400 godina i dalje krije brojne tajne! Evo kako je "Odisej" sačuvan više od dva milenijuma (VIDEO)

29.06.2022

21:44

0

Autor: I. P.

Delić broda je istražen ugljenikom i potvrđeno je da datira iz 400. godine pre nove ere

Olupina stara 2.400 godina i dalje krije brojne tajne! Evo kako je "Odisej" sačuvan više od dva milenijuma (VIDEO)
olupina - Copyright Printscreen/YouTube/ LET ME KNOW

Otkriće olupine starog grčkog broda „Odisej“, za koju se smatra da je najstarija te vrste ikada pronađena, na dnu Crnog mora moglo bi da promeni naše razumevanje brodogradnje i pomorstva u antičkom svetu.

Drevno grčko trgovačko plovilo od 75 stopa pronađeno je čitavo sa netaknutim jarbolom, kormilima i klupama za veslanje nakon više od 2.400 godina 2018. 

Odisejeva olupina pronađena je na poznatom „groblju brodova“ u Crnom moru gde je već otkriveno više od šezdeset drugih plovila.

Podmornica na daljinsko upravljanje kojom su upravljali britanski naučnici primetila je brod kako leži na boku oko pedeset milja od obale Bugarske.

Brod leži na dubini od 1,3 milje, duboko u Crnom moru, gde je voda anoksična (bez kiseonika) koja može da sačuva organski materijal hiljadama godina.

Mali komad broda je datiran ugljenikom i potvrđeno je da je iz otprilike 400. godine pre nove ere, što brod čini najstarijim netaknutim potonolim brodom poznatim čovečanstvu.

Tokom najnovijeg istraživanja krajem 2017, tim je otkrio ono što je sada potvrđeno - da je zaista 'najstariji netaknuti brod koji je doživeo brodolom na svetu', 

Dizajn ovog grčkog trgovačkog broda se ranije viđao samo na starogrčkoj grnčariji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike