Festival Purgatorije uvodi nagradu "Jagoš Marković": Bio je sudbinski vezan za Tivat (FOTO)

26.04.2024

10:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Poslednji projekat u životu radio je upravo u ovom gradu

Festival Purgatorije uvodi nagradu "Jagoš Marković": Bio je sudbinski vezan za Tivat (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Savet Centra za kulturu Tivat, na inicijativu direktora te ustanove Gorana Božovića, doneo je odluku da se pored postojećih nagrada na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije uvede i nagrada za najbolju režiju, koja će nositi ime po nedavno preminulom reditelju Jagošu Markoviću.

ATA Images/M.M.
 

Poslednje priznanje u životu

U inicijativi za novu nagradu, Božović je podsetio da je Marković preminuo iznenada i to neposredno nakon zatvaranja 18. izdanja Purgatorija. 

- Ispostavilo se da je postojala sudbinska veza između Jagoša i Tivta, imajući u vidu da je poslednji projekat u životu radio u ovom gradu, pozorišnu predstavu “Ćelava pevačica”, te da je poslednje priznanje u životu, nagradu "Ivana Tomičić" za poseban doprinos festivalu, dobio upravo na poslednjem izdanju Purgatorija - napomenuo je Božović i dodao da je Marković ostavio dubok trag u radu Centra za kulturu Tivat i na Purgatorijama. 

Promo/Duško Miljanić
 

- Režirao je tri izvanredne pozorišne predstave - “Filomena Marturano” koja se igra preko deset godina, “Hasanaginica” koja se igra preko sedam godina, i na kraju “Ćelava pevačica”, koja je na dosadašnja četiri festivalska učešća osvojila jedanaest nagrada, a brojna gostovanja i festivalska učešća tek slede.

Čuvanje od zaborava

Božović Ističe da je ovo pravi momenat za uvođenje nagrade za najbolju režiju koja će nositi Jagoševo ime.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Purgatorije su festival koji je voleo, kojem se rado vraćao, i za koji je mnogo dao, te je uvođenje ove nagrade sasvim prikladan čin i logičan sled događaja. Na navedeni način odajemo priznanje Jagošu Markoviću za sve što je postigao u pozorišnoj režiji, za izvanredan, genijalan doprinos pozorišnoj umetnosti i kulturi uopšte, i na najprikladniji način čuvamo njegovo ime od zaborava - poručio je Božović, prenosi portal Analitika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike