Priča o zloglasnom zatvoru u kome drže Asanža: Belmarš je bio dom za mnoge okorele ubice, a jedno odeljenje se posebno izdvaja

23.04.2022

13:06

0

Autor: N. Pavlović

U njemu vladaju veoma surovi uslovi

Priča o zloglasnom zatvoru u kome drže Asanža: Belmarš je bio dom za mnoge okorele ubice, a jedno odeljenje se posebno izdvaja
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth Profimedia

Zatvor Belmarš, poznat i kao britanski Gvantanamo ili Helmarš, mesto je gde je zatočen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Belmarš je institucija koja baca veliku senku na britanski pravosudni sistem. Uprkos brojnim izveštajima da u njemu vladaju surovi uslovi, izdvaja se od ostalih kaznenih objekata u zemlji jer je u pitanju relativno moderna zgrada.

Pojedini zatvori, u kojima se nalaze neki od najopasnijih prestupnika, datiraju još iz viktorijanskog doba.

Belmarš je otvoren 1991. godine i bio je prvi zatvor za muškarce izgrađen u prestonici u poslednjih 100 godina. Nalazi se u istorijskom delu jugoistočnog Londona, gde se nekada proizvodilo oružje, a nadomak je i reka Temza.

U okolini se nalaze poslovna i stambena naselja, a pošto nema nikakvih ograničenja u saobraćaju, mnogi prolaznici ni ne znaju da šetaju u blizini ozloglašenog kazamata.

Profimedia
 

Tu su svoje kazne izdržavali mnogi okoreli britanski kriminalci, uključujući Čarlsa Bronsona koji je prebijao i druge zatvorenike. Jednom prilikom, jedan irački otmičar se zaleteo u njega, ali mu se nije izvinio. Bronson je u osveti uzeo dva druga iračka otmičara kao taoce, zajedno sa još jednim zatvorenikom koga je kasnije pustio. Međutim, Iračane je zadržao i naređivao im je da mu češkaju tabane. Zahtevao je da mu se obezbedi bezbedan odlazak do Libije u zamenu za njihovo oslobađanje. To se, naravno, nije dogodilo, a Bronson je zauzvrat dobio još pet godina zatvora.

Od ostalih osuđenika koji su bili u Belmaršu, ističu se i islamistički terorista Andžem Čudari, terorista sa kukom umesto jedne ruke Abu Hamza i Roni Bigs odgovoran za veliku pljačku voza. On je 1965. godine pobegao iz zatvora i narednih 36 godina proveo u bekstvu, u Australiji i Rio De Žaneiru, pre nego što se vratio u Britaniju, tačnije, u Belmarš.

Hašem Abedi, brat teroriste koji je izveo napad u Mančesteru na koncertu Arijane Grande, završio je iza rešetaka Belmarša gde je, jednom prilikom, napao čuvara.

- Jesam napao prljavu svinju, ali ne vidim ništa pogrešno u tome - izjasnio se tim povodom.

U zatvoru je nedavno završio i policajac Vejn Kazins, osuđen za kidnapovanje, silovanje i ubistvo Sare Everard

On će do kraja života biti u Belmaršu, baš kao i Stiven Port koji je drogirao, silovao i ubio četiri muškarca koje je upoznao na internetu.

Zatvor unutar zatvora

Spisak ozloglašenih zatvorenika je dugačak, imajući u vidu da ustanova mođe da primi 910 osuđenika. Ipak, ono što je doprinelo tome da se Belmarš opisuje kao jedno surovo mesto je Odeljenje visoke bezbednosti. Da bi se kročilo u Odeljenje potrebna su četiri minuta jer se lice skenira raznim kamerama. Nijedan par vrata ne može biti otvoren u isto vreme. To je praktično zatvor unutar zatvora i dom za one "najpoznatije" zatvorenike.

- Imamo dosta zatvorenika koji izazivaju mnogo pažnje i one koji su u stanju da pobegnu. Međutim, ko ovde završi, drugačiji je od drugih zatvorenika u ostalim zatvorima. Ovde zatvorenici imaju sredstva i sposobnosti da postignu rezultate koje ne bi imali zatvorenici na drugim mestima - rekao je jedan od upravnika Odeljenja.

Osoblje u ovoj jedinici može da radi najviše tri godine, kako bi postojale sve manje šanse da se zbliže sa osuđenicima ili da dele lične informacije sa ljudima koje čuvaju. Obučavaju se i da uoče znake manipulacije jer osuđenici mogu iskoristiti njihove slabe tačke.

Zatvorenici provode samo dva meseca u ćeliji pre nego što budu premešteni, tako da ne mogu ništa da sakriju. Iako im je dozvoljeno da izlaze napolje, taj prostor je pokriven metalnim krovom.

Loše ponašanje nije dozvoljeno, kršenje pravila se kažnjava boravkom u ćeliji 23 sata dnevno (uobičajeno je 12 sati), ili odlaskom u "kutiju". U pitanju je prostorija u kojoj ne postoji ništa osim malog prozora sa rešetkama.

Uslovi su teški, ali niko nije počinio samoubistvo na ovom Odeljenju jer su stalno pod nadzorom.

Sa ostalim osuđenicima, iz drugih odeljenja, skoro nikada nisu u kontaktu. Čak se biraju i potpuno drugi stražari.

Belmarš je poslednjih godina bio u žiži javnosti jer je tamo smešten i najpoznatiji uzbunjivač na svetu - Džulijan Asanž.

Uprkos svemu, dozvoljeno mu je da se tamo venča Stelom Moris, sa kojom ima dvoje dece.

- Kapelan nam je rekao da u Belmaršu nisu imali venčanje otkad ta služba postoji tu, što je više od 12 godina - navela je Morisova.

Asanž - veliki trn u oku Amerike 

Britanski sud je doneo odluku o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Osnivač Vikiliksa i dalje ima šansu za žalbu, a konačnu odluku donosi Vlada Velike Britanije.

Vrhovni sud Velike Britanije je u martu odbacio je žalbu Džulijana Asanža na odluku o njegovom izručenju SAD. 

AP Photo/Frank Augstein
 

Sada je sve na ministarki unutrašnjih poslova Priti Patel koja treba da odobri ili ospori izručenje.

Američke vlasti žele da se Asanž (50), rođen u Australiji, suoči sa suđenjem po 18 tačaka koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša između 2010. i 2011. godine.

U decembru, SAD su dobile spor, pa je preinačena bivša odluka britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Amerika kaže da su dokumentni Vikiliksa prekršili zakone i ugrozili živote, dok Asanž tvrdi da je slučaj politički motivisan.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike