Asanžova supruga pozvala SAD da odustanu od slučaja: On je politički zatvorenik, to je sramota za svaku demokratiju

26.03.2024

19:38

0

Oglasila se ispred suda u kom je doneta odluka da osnivač Vikiliksa može da se žali na presudu o izručenju SAD

Asanžova supruga pozvala SAD da odustanu od slučaja: On je politički zatvorenik, to je sramota za svaku demokratiju
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Stela Asanž izjavila je da je njen suprug, osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, nepravedno politički zatvoren, naglašavajući da je vreme da američki predsednik Džo Bajden odustane od ovog sramnog slučaja.

- Ovde je reč o novinaru koga proganjaju zbog otkrivanja istine o pravoj ceni ratova po ljudske živote - izjavila je Asanž pred okupljenima ispred londonskog suda koji je odlučio da osnivač "Vikiliksa" ima pravo na žalbu protiv izručenja Americi.

Uz to, naglasila je da Asanžov slučaj predstavlja snažnu poruku svima koji se bave istraživačkim novinarstvom, ističući da će biti progonjeni ukoliko razotkriju interese onih koji stoje iza ratova.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali
 

 

- Ovo je sramota za svaku demokratiju - dodala je Stela Asanž.

Sud u Londonu je doneo odluku da se Asanžu omogući žalba na punom saslušanju, osim ukoliko SAD ne pruže "zadovoljavajuća uveravanja". Sud takođe zahteva dodatne garancije od SAD-a u vezi sa pravima koje bi Asanž imao, uključujući mogućnost pozivanja na Prvi amandman i zabranu smrtne kazne nakon izručenja.

SAD traže izručenje Asanža zbog uloge u objavljivanju tajnih vojnih dokumenata iz 2010. i 2011. godine. On se suočava sa 17 tačaka optužnice, uključujući optužbe za špijunažu, za koje njegovi advokati tvrde da bi, ukoliko bude osuđen, mogao dobiti kaznu od 175 godina zatvora. Međutim, američki tužioci tvrde da bi kazna bila kraća od 63 meseca.

Jedan od ključnih momenata u Asanžovom radu bila je objava video-snimka američke vojske koji prikazuje napad helikoptera "Apache" u Bagdadu 2007. godine, tokom kojeg su poginuli civili, uključujući dva novinara Rojtersa. Nakon toga, "Vikiliks" je nastavio sa objavljivanjem hiljada tajnih dokumenata i diplomatskih izveštaja, razotkrivajući aktivnosti SAD-a i drugih svetskih lidera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike