Odobreno izručenje Asanža Americi: Britanska ministarka donela odluku od koje se dugo strahovalo

17.06.2022

09:32

0

Autor: N. Pavlović

Ipak, pravni tim ima i dalje pravo žalbe

Odobreno izručenje Asanža Americi: Britanska ministarka donela odluku od koje se dugo strahovalo
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Britanska ministarka unutrašnjih poslova, Priti Patel, odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

Slučaj joj je proslog meseca prosleđen nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima. Pretpostavlja se da mu u SAD preti 175 godina robije.

Američke vlasti žele da se Asanž (50), rođen u Australiji, suoči sa suđenjem po 18 tačaka koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša između 2010. i 2011. godine.

Asanž najavio žalbu na odluku o izručenju u SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će uložiti žalbu na odluku britanske vlade da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas Vikiliks.

- Danas se borba ne završava. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem - navodi se u saopštenju.

U decembru, SAD su dobile spor, pa je preinačena bivša odluka britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

Asanž je bio taj koji je raskrinkao tajne ratova u Avganistanu i Iraku, a sada trune u zatvoru (VIDEO)

Amerika kaže da su dokumentni Vikiliksa prekršili zakone i ugrozili živote, dok Asanž tvrdi da je slučaj politički motivisan.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike