Evropol u panici: Nestali poverljivi dokumenti, mesecima se ne zna ko je odgovoran

27.03.2024

11:20

0

Među nestalim dosijeima nalaze se i podaci o izvršnoj direktorki

Evropol u panici: Nestali poverljivi dokumenti, mesecima se ne zna ko je odgovoran
Copyright AP Photo/Mike Corder, File

Policijska agencija EU, poznata kao Evropol, našla se u središtu velike krize kada su nestali osetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika.

Prema internim izveštajima u koje je imao uvid portal "Politiko", ovi dosijei, čuvani pod ključem u sedištu Europola u Hagu, nestali su u septembru prošle godine.

Među nestalim dosijeima nalaze se i podaci o izvršnoj direktorki Evropola, Ketrin de Bol, njenim zamenicima i drugim visokim zvaničnicima.

Ovi osetljivi dosijei čuvani su zaključani u sefu, u prostoriji sa strogo ograničenim pristupom, a samo je vrlo mali broj ljudi znao šifru sefa.

U internom dokumentu se navodi da je Uprava Europola obaveštena o nestanku ličnih dosijea nekoliko članova osoblja 6. septembra 2023. godine, te da su od tada angažovani na utvrđivanju okolnosti ovog događaja.

Nestanak ovih dosijea predstavlja ozbiljan incident u kontekstu bezbednosti i zaštite ličnih podataka, s obzirom na ulogu Evropola kao ključnog organa za sprovođenje zakona.

Profimedia
 

Evropol je jedna od najznačajnijih agencija Evropske unije koja koordinira međunarodne istrage i operacije u saradnji sa nacionalnim policijskim vlastima, kao i partnerima poput Interpola i FBI-ja.

Interesantno je da su neki od nestalih dosijea ponovo pronađeni kada ih je građanin pronašao napuštene na javnom mestu u Hagu i odneo ih u lokalnu policijsku stanicu. Portparol haške policije Stiven van Santen potvrdio je da je haška policija bila uključena u neke detalje vezane za internu istragu Europola.

Nestali dosijei sadrže različite informacije, uključujući podatke o zapošljavanju, obuci, datumima rođenja, bračnom statusu, adresama i ostale lične informacije zaposlenih. Iako se o ovom incidentu ne zna mnogo, neimenovani izvor "Politika" je izjavio da je šef ljudskih resursa u Europolu, Masimilijano Betin, stavljen na administrativno odsustvo nakon incidenta, ali nije bio dostupan za komentar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike