Amerika nešto hoće, Britanija ne da? Ko još veruje u to? Šta se zapravo krije iza slučaja Džulijana Asanža

29.03.2024

21:19

0

SAD ne odustaju od zahteva za ekstradiciju, a Ujedinjeno Kraljevstvo drži osnivača Vikiliksa u teškim zatvorskim uslovima

Amerika nešto hoće, Britanija ne da? Ko još veruje u to? Šta se zapravo krije iza slučaja Džulijana Asanža
Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Dugotrajna pravna saga novinara Džulijana Asanža (52) dobila je još jedan neočekivani obrt u utorak, kada je Visoki sud pravde Velike Britanije presudio da će osnivaču Vikiliksa biti odobreno privremeno odlaganje očekivanog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Zagovornik transparentnosti praktično je zatvoren u Londonu već 12 godina, prvo u britanskoj ambasadi Ekvadora, gde mu je dat azil, a zatim u zatvoru Belmarš, ozloglašenom visokobezbednosnom objektu koji se često naziva "britanski zaliv Gvantanamo“.

Asanža, australijskog državljanina, traže SAD zbog objavljivanja vladinih dokumenata koji su procurili, uključujući tajne diplomatske depeše i video-dokaze o američkim ratnim zločinima u Iraku.

Posmatrači su upozorili da bi krivično gonjenje Asanža imalo negativan uticaj na slobodu govora na Zapadu, postavljajući presedan da SAD mogu da izruče i osude novinare širom sveta samo zbog objavljivanja procurelog materijala.

Američki predsednik Džo Bajden nastavio je da ulaže napore kao i njegovi prethodnici da se aktivisti sudi na sudu, uprkos njegovom sve lošijem zdravstvenom stanju nakon godina zatočeništva.

Izručenje jednako smrtnoj kazni

Vilmer Leon, voditelj Sputnjikovog programa "Kritični čas", razgovarao je u utorak sa nizom gostiju kako bi procenio najnoviji razvoj slučaja.

Profimedia
Džulijan Asanž

- Visoki sud Velike Britanije presudio je da Asanž može da podnese poslednju žalbu protiv izručenja u SAD kako bi se suočio sa suđenjem zbog objavljivanja tajnih diplomatskih i vojnih dosijea, što, navode, nije protivzakonito - rekao je Leon.

Domaćin je objasnio da sud u Velikoj Britaniji traži uveravanja od SAD da će Asanžu biti dodeljena prava iz Prvog amandmana i da mu neće biti izrečena smrtna kazna.

- To je ograničeno pravo na žalbu. Njima nije dozvoljeno da iznesu neke dokaze koji pokazuju da je CIA planirala kidnapovanje i eventualno ubistvo Asanža dok je bio pod zaštitnim nadzorom Ambasade Ekvadora. Smanjili su broj argumenata koje mogu da iznesu u žalbenom postupku - primetio je Stiv Poikonen, nacionalni organizator grupe "Akcija za Asanža".

Asanžovom pravnom timu takođe je zabranjeno da ospori njegovo izručenje na osnovu toga što bi se ono sprovelo iz političkih razloga. Sporazum o ekstradiciji Ujedinjenog Kraljevstva sa SAD zabranjuje razmenu nekoga ko je podvrgnut političkom progonu.

- SAD već pokušavaju da ga otmu i ubiju, ili barem pričaju o kidnapovanju i ubistvu. Rekle su da bi mogle da budu dodate nove optužbe kada on stigne u zemlju i da bi mogao da dobije 175 godina zatvora ili smrtnu kaznu. Osim toga, ako dobijete 175 godina zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, činjenica je da ćete umreti u zatvoru - istakao je Leon.

Nadaju se da će umreti u zatvoru u Britaniji

AP Photo/Kirsty Wigglesworth Profimedia
 

- Veoma je komplikovano i zaista mislim da je cilj odugovlačenja da se on zadrži u zatvoru što je više moguće. Nadaju se da će umreti u zatvoru. Ne znam šta žele da urade povodom ovoga. Mislim da neće biti dobra stvar za Bajdenovu administraciju, posebno u sadašnjim okolnostima, da ga dovede u SAD i da ga ovde izvedu na suđenje - rekao je novinar Džim Kavana.

On se takođe osvrnuo na glasine koje je objavio "Consortium News", da bi Asanžu mogao da bude ponuđen sporazum o priznanju krivice koji bi ga sprečio da izađe iz zatvora ako se izjasni krivim za optužbu za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima. Novinar je spekulisao da Bajdenova administracija možda pokušava da konačno pronađe izlaz iz kontroverznog pitanja.

- Morate jednostavno da mislite da se britanski sud na neki način suštinski konsultuje sa Amerikancima o tome kako da igraju ovu igru i da je razvlače koliko god mogu. Užasno je što ovo i dalje traje. Muče ga. Nema razloga da bude u samici. On nije osuđen ni za jedan zločin, a tretiraju ga kao serijskog ubicu. To je sramotno - dodao je on.

Analitičar Kejleb Mopin sugerisao je da različiti igrači u dugotrajnoj sagi samo žele da prebace loptu, ne želeči da budu odgovorni za Asanžovu sudbinu jer njegovo zdravlje nastavlja da slabi.

- Prinuđen sam da razmišljam o nekim slučajevima policijske brutalnosti na kojima sam radio u Klivlendu dok sam bio aktivista. I bilo je mnogo primera da neko gleda slučaj, sudija ili tužilac. Oni misle: "Ne želim da budem taj koji će ostaviti otiske prstiju. Ne želim da budem taj koji će to uraditi" - kazao je.

Profimedia
 

- I gledam kako oni na neki način odugovlače sudski postupak i čini se da ima mnogo ljudi u britanskom pravnom sistemu koji zaista ne žele da u tome učestvuju šta god da se desi Džulijanu Asanžu. Oni pokušavaju da učine sve što mogu da ne budu odgovorni za ono što se na kraju bude desilo - zaključio je Mopin.

Višegodišnja saga

Asanž se nalazi u britanskom zatvoru sa najvišim stepenom bezbednosti od 2019. On je u samici u zatvoru Belmarš, koji je obično rezervisan za opasne kriminalce, dok čeka suđenje. SAD su ga optužile po zakonu o špijunaži mesec dana nakon hapšenja, a advokati Vašingtona su podneli zahtev za ekstradiciju. Pristalice kažu da ga SAD progone iz političkih razloga.

Britanski okružni sudija je 2021. godine odbio da ga izruči, rekavši da bi Asanž mogao da izvrši samoubistvo dok je u američkom pritvoru, iako je odbacio druge argumente odbrane. Amerikanci su uložili žalbu na odluku i ponudili uveravanja da osumnjičeni neće biti zlostavljan.

U junu 2022. tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je slanje Asanža u SAD. Posle nekoliko neuspeha, američki advokati su u februaru zatražili od Višeg suda priliku da ospori prvobitnu odluku.

Profimedia
 

Sudije Viktorija Šarp i Džeremi Džonson naložili su u utorak da se ekstradicija obustavi, dajući SAD tri nedelje da daju dodatne garancije da će se poštovati prava optuženog.

Konkretno, Velika Britanija želi da se obeća da se Asanž neče suočiti sa samicama niti da će biti odsečen od spoljašneg sveta. Postoji zabrinutost da bi australijski državljanin bio stavljen u takozvanu Jedinicu za upravljanje komunikacijama (CMU) u američkom saveznom zatvoru, što kritičari nazivaju načinom da se ućutkaju neistomišljenici. Vikiliks je istakao da su američke garancije "same po sebi nepouzdane“, prema istaknutim grupama za ljudska prava.

Da su sudije ove sedmice presudile protiv Asanža, njegove opcije u britanskom sudskom sistemu bile bi iscrpljene. U tom slučaju mogao je da se nađe u američkom pritvoru u roku od 24 sata do 28 dana, osim ako ne interveniše neka druga država. Njegov pravni tim je planirao da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava za hitnu zabranu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike