Risto, Dragica, a sada i deca, jedino je bitno da ste Srbin da biste bili na meti na Kosovu

24.07.2021

18:59 >> 06:12

0

Ekstremisti osokoljeni antisrpskim delovanjem ne prezaju ni od čega, pa ni da zastrašuju decu

Risto, Dragica, a sada i deca, jedino je bitno da ste Srbin da biste bili na meti na Kosovu
Copyright Printscreen/Kosovoonline/RTV Kim

Pogrdnim, skandaloznim i sramnim grafitima vandalizovano je dečje igralište u Sušici na Kosovu i Metohiji, čime je nastavljen niz provokacija i napada na Srbe.

Na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: “UČK” (OVK), “Albanija je ovde”, “Albansko polje” (igralište), “….š Srbiju”, prenosi Radio Kim.

Uvredljivi grafiti osvanuli su i u hramu Svetog Petra i Pavla u selu Brod, u koji su nepoznati vandali prethodno provalili, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

-Ekstremisti osokoljeni antisrpskim delovanjem ne prezaju ni od čega, pa ni da zastrašuju decu, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je posetio i Ranka Bacića, starog 67 godina, koga su 12. jula u selu Dolac kod Kline na Kosovu i Metohiji napale nepoznate osobe.

Petar Petkovic, Ranko Bacić, Tanjug/ Kancelarija za KiM/ Vladimir Žarković

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća, prenosi RTV KiM i dodaje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.

-To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj terioriji Kosova i Metohije. Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača potrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba, rekao je Popović.

Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić ističe da situacija nije naivna ni malo, te da su meštani uplašeni i uznemireni.

-Ja ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bih ga zadržao da ostane ovde, kazao je Simić.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obišao je u Gojbulji nedavno pretučenog, trinaestogodšnjeg dečaka Nikolu Perića, kome je poklonio tablet i loptu.

Nikola Perić, Petar Petković, Tanjug/ Kancelarija za KiM/ Vladimir Žarković

Nikola je zahvalio i rekao da mu ovaj dolazak mnogo znači, jer mu ni dan danas, nakon nemilog događaja nije, kako kaže, svejedno i da se plaši za svoju bezbednost.

-Nije mi svejedno da izađem sada da igram fudbal, ni da izađem na ulicu. Meni ni ranije nije bilo svejedno, a posebno sada nakon prebijanja. Pre desetak dana su mi bacili petarde ovde i tada sam se uplašio. Ali meni ova poseta mnogo znači, ispričao je Nikola Perić.

Petković je preneo pozdrave porodici Perić predsednika Aleksandra Vučića i poručio da je država Srbija uz Nikolu, uz njegovu porodicu i uz sve druge srpske porodice na KiM, kao i da će učiniti sve da zaštiti svoj narod.

-Ko hoće da upozna junaka od 13 godina neka dođe u Gojbulju, kao što smo mi danas došli i upoznali pravog malog heroja, Nikolu Perića koji je pretučen od strane albanskih ekstremista, samo zbog toga što je Srbin, što nosi srpsko ime i prezime i zbog toga što nosi pravoslavni krstić, koji mu je u trenutku napada bio skinut sa grudi i pogažen, naveo je Petković.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu je, pred evropskim zvaničnicima tokom sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, govorio o slučaju malog Nikole, pokazao njegove slike i njegove rane i postavio pitanje svih 80 incidenata koji su zabeleženi od početka godine na KiM. Taj broj se do danas povećao na 85.

Ubrzo nakon napada na malog Nikolu usledili su novi napadi, kada su prijatelju Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovici probušene gume. Prethodno je na Vidovdan uhapšen Risto Jovanović, koji je u međuvremenu i osuđen, ali mu je kazna zatvora preinačena u novčanu, te je Risto pušten iz pritvora.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike