OPEK ostaje pri svojoj proceni, potražnja za naftom će biti rekordna u 2024.

14.11.2023

13:31

0

Globalna potražnja za naftom će ove godine porasti za 2,5 miliona barela dnevno, saopštila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK)

OPEK ostaje pri svojoj proceni, potražnja za naftom će biti rekordna u 2024.
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

U svom najnovijem mesečnom izveštaju, OPEK je neznatno podigao svoju prethodnu procenu rasta potražnje za naftom, pošto je ranije prognozirao da će ona porasti za 2,44 miliona bdp u 2023. godini a nova je procena na 2,5 miliona.

Organizacija zemalja izvoznica nafte sada očekuje da će ukupna potražnja za naftom u ovoj godini biti 102 miliona bpd, navodi se na veb stranici ove organizacije.

Globalna potražnja za naftom u 2024. godini će porasti za 2,25 miliona bpd na 104,36 miliona bpd, a glavni motor rasta tražnje za naftom će biti Kina i Indija, ističe se u izveštaju.

OPEK smatra da će globalna ekonomija ove godine porasti za 2,8 odsto, a u 2024. godini usporiti na 2,6 odsto, što je i procena globalne ekonomije „Goldman Saksa“.

IEA prognozira malo manje

Svoje prognoze svetska potražnja za naftom dala je danas i Međunarodna agencija za energiju (IEA). Po njihovoj  prognozi, potrebe će ove godine porasti za 2,4 miliona barela dnevno (bpd) na ukupno 102 miliona bpd.
    
I za njih je ključni faktor rasta Kina, pošto će njena potražnja ove godine porasti za 1,8 miliona bdp, ističe se u izveštaju na sajtu te organizacije

IEA je revidirala naviše svoju prethodnu, oktobarsku prognozu, kada je predviđala rast globalne potražnje za naftom za 2,3 miliona bpd.

Agencija sa sedištem u Parizu je, takođe, podigla svoju procenu rasta potražnje za naftom u 2024. godini na 930.000 bpd, dok je u oktobru očekivala rast za 900.000 bpd.

Rast potražnje za naftom u 2024. godini će biti za skoro dve trećine manji nego u tekućoj godini, ali će uprkos tome ukupna globalna potražnja sledeće godine porasti na rekordnih 102,9 miliona bpd, ističe se u izveštaju.

Svetska potražnja za naftom i nadalje prevazilazi očekivanja uprkos tome što je zabrinutost za globalnu ekonomiju "možda opravdana", naglasila je IEA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike