Sedmica u svetu: Asanž na slobodi, Rusija na udaru sa svih strana i Bajden kao državni problem broj 1

30.06.2024

21:12

0

Gaza je prepuštena sama sebi, EU je postala ratobornija, Bolivija je sprečila državnu udar, a Kenija je gorela od besa siromašnih građana

Sedmica u svetu: Asanž na slobodi, Rusija na udaru sa svih strana i Bajden kao državni problem broj 1
Copyright AP Photo/Profimedia

U nedelji za nama (24-30. juna) Asanž je konačno postao slobodan čovek, neprijatelji Rusije nisu birali sredstva u borbi protiv nje, a Bajden je postao glavobolja za sopstvenu stranku nakon katastrofalne debate sa Trampom. Gaza je prepuštena sama sebi, EU je postala ratobornija, Bolivija je sprečila državnu udar, a Kenija je gorela od besa siromašnih građana.

Svim sredstvima na Rusiju

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, u južnoj ruskoj republici Dagestan poginulo je više od 15 policajaca i nekoliko civila, jedan od napadača koje su ruske snage bezbednosti eliminisale u Dagestanu bio je MMA borac Gadžimurad Kagirov, a pojavili su se i uznemirujući prizori posle napada.

The Telegram Channel of the head of Dagestan Republic of Russia via AP
 

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da smatra važnim uslove za traženje mirnog rešenja sukoba u Ukrajini i upozorio je na rizik od širenja rata, Belgorod je ponovo napadnut, a Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, na šta je Moskva reagovala sa podmsehom.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je 25. jun istorijski dan za Ukrajinu jer počinju "stvarni" pregovori sa Evropskom unijom o članstvu, ruski Istražni komitet saopštio je da su visoki vojni zvaničnici u Kijevu odgovorni su za obaranje ruskog transportnog aviona koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike radi razmene ranije ove godine, a ministri odbrane SAD i Rusije, Lojd Ostin i Andrej Belousov, razgovarali su u sredu telefonom prvi put nakon više od godinu dana.

Pojavio se i prvi snimak raketnog napada na Sevastopolj, u kom se vidi kakva je drama nastala, a onda je internetom počeo da se širi i drugi, dok je Moskva saopštila da je napad izvršen američkim raketnim sistemom.

Printscreen Twitter/igorsushko
 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je sporazum Rusije i Severne Koreje u okviru međunarodnog prava, da nije konfrontacionog karaktera i da nije usmeren protiv trećih zemalja i ne predstavlja pretnju miru i stabilnosti u regionu severoistočne Azije, a Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, izjavio je da Zapad antiruskim merama sve više prelazi granicu nakon koje nema povratka i da će Moskva odgovoriti na način koji će biti bolan za njega.

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi Mlađi rekao je da ukrajinski napad na Krim upotrebom municije američkog vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) predstavlja terorizam i čin rata Sjedinjenih Američkih Država, Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija tražile su od Evropske unije da izdvoji sredstva za izgradnju odbrambene linije duge 700 kilometara na granici sa Rusijom i Belorusijom, a Putin je počeo da razmatra da Rusija počne da proizvodi i eventualno raspoređuje rakete zbog akcija SAD.

Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov zatražio je od Generalštaba ruske vojske da iznese predloge za mere koje bi se mogle preduzeti kao odgovor na sve učestalije provokacije američkih strateških dronova iznad Crnog mora, a ubrzo zatim stigao je sličan poziv i sa Krima, nakon čega su se i SAD oglasile, rekavši da su zabrinute zbog onoga što bi moglo da se desi.

Profimedia
 

Moskva je izrazila odlučan protest ambasadi Japana u Rusiji zbog planova Tokija da, zajedno sa Nemačkom i Španijom, održi seriju vojnih vežbi na ostrvu Hokaido u neposrednoj blizini ruskih granica, u napadu ukrajinske bespilotne letelice na selo Gorodišče u noći između petka i subote poginulo je pet osoba dok su dve teško povređene, a tokom iste neoći dva puta je napadnut i Sevastopolj.

Evropski savet usvojio je nove mere protiv beloruske ekonomije zbog uloge beloruskog režima u ratu Rusije protiv Ukrajine, Kenedi Mlađi je izjavio da američke sankcije protiv Rusije ne deluju i da samo jačaju rusku ekonomiju, a otkriveno je i da su agenti američkih obaveštajnih službi pre nekoliko godina pokušali su da spreče završetak izgradnje gasovoda "Severni tok 2".

Gaza u čeličnom stisku

Teško bolesna deca iz Pojasa Gaze prvi put od početka sukoba otišla su na lečenje u inostranstvo preko graničnog prelaza Kerem Šalom, palestinski pokret Hamas insistirao je na tome da Rusija treba da bude jedan od garanta prekida vatre u Pojasu Gaze, a jemenski pobunjenici Huti izveli su napad sa nekoliko dronova na brod usidren u luci Haifa u Izraelu.

Profimedia
 

Ujedinjene nacije optužile su Izrael za "sistematske napade" na bolnice, Izrael je ubio još jednog doktora u Gazi, nakon čega je tvrdio da je bio terorista, a Pentagon je počeo da premešta vojnu imovinu Sjedinjenih Američkih Država bliže Izraelu i Libanu kako bi bio spreman da evakuiše američke državljane u slučaju eskalacije između jevrejske države i libanskog šiitskog pokreta Hezbolah.

Portparol Ujedinjenih Nacija Stefan Dižarik izjavio je da je Izrael u četvrtak raselio najmanje 60.000 ljudi iz grada Gaze, otkriveno je da je više od 500 izraelskih oklopnih vozila oštećeno od početka napada na Pojas Gaze, kao i da su SAD profitirale od slanja oružja Izraelu.

Asanž na slobodi

Profimedia
 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž napustio je u utorak britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, što se i desilo u sredu ujutru, nakon čega je odleteo u rodnu Australiju, u kojoj su ga dočekali supruga i otac.

Bivši glavni urednik Gardijana Alan Rusbridžer rekao je da mu je žao što je on prihvatio nagodbu za optužbu za špijunažu, jer "šta god da je Asanž, on nije špijun", Stela Asanž, supruga osnivača Vikiliksa, izjavila je da on nikada nije trebalo da provede u zatvoru ni dan, a Huti su saopštili da su u saradnji sa pobunjeničkom grupom Islamski otpor u Iraku krstarećim raketama pogodili ciljeve u gradu Haifa, kao i da su ciljali brod ''Seajoy'' u Crvenom moru.

AP Photo/Rick Rycroft
 

Advokat osnivača Vikiliksa Aitor Martines rekao je da je saga o Džulijanu Asanžu jasno pokazala da SAD koriste svoju "nacionalnu bezbednost" kao "veo" da sakriju ratne zločine, stručnjaci su procenili da bi Asanž mogao da zaradi veliko bogatstvo, a šta ga čeka po izlasku na slobodu i zašto će stalno biti u opasnosti možete pročitati u analizi portala 24sedam.

I, šta ćemo sad sa Bajdenom?

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zatražio je da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden bude podvrgnut testu na stimulanse pre prve predsedničke debate, koja je održana u četvrtak, ali mu taj zahtev nije ispunjen. Debata je protekla veoma burno, predstavnici Demokratske partije SAD počeli su da razmatraju mogućnost Bajdenove smene nakon neuspešnog nastupa, a zvanična anketa CNN-a pokazala je da čak 67 odsto gledalaca smatra da je Tramp izašao kao pobednik, dok je samo 33 odsto njih podržalo Bajdena.

Tanjug/ AP Photo/John Bazemore
 

Tramp je izjavio da kod njegovog rivala Bajdena nisu godine problem "već njegova sposobnost", anketa Ipsosa pokazala je pad Bajdenove popularnosti, a Njujork tajms ga je pozvao da se povuče.

Počela su da se pominju imena tri osobe koje bi mogle da zamene Bajdena, a u analizi portala 24sedam možete pročitati pod kojim uslovom je moguća njegova smena i zbog čega je to mač sa dve oštrice.

Još ratobornija EU

Profimedia
 

Bivši švajcarski predsednik Alen Berse izabran je za generalnog sekretara Saveta Evrope na petogodišnji mandat, tokom sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, lideri EU predložili su aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu EK, estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, a bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta, čime su Žozep Borelj i Šarl Mišel ostali bez pozicija.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izvređao je evropske političare, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je izbor Kaje Kalas, kao velikog rusofoba, na jednu od vodećih fukcija u EU, dok je mađarski premijer Viktor Orban izjavio povodom dogovora tri političke grupacije u Evropskom parlamentu o raspodeli vodećih funkcija u EU, koji je nazvao "sramnim", da su evropski birači prevareni.

Bolivija nepokorena

Tanjug/AP Photo/Juan Karita)
 

Bolivija je pretrpela pokušaj državnog udara protiv levičarske administracije Luisa Arsea kada su naoružane trupe preuzele kontrolu nad centrom La Paza i kad je vojna policija pokušala da zauzme bivšu zgradu vlade, ali je ubrzo nakon toga uhapšen organizator, komandant vojske Andres Zunjiga, da bi dan kasnije bilo saopšteno su puč podstakle strane sile.

Kad siromaštvo krene goloruko

Tanjug/AP Photo/Brian Inganga
 

Deo Parlamenta Kenije zapalio se u utorak nakon što su demonstranti ušli u njega, primoravajući policiju da otvori vatru. Nekoliko demontranata koji su upali u prostorije Narodne skupštine posle usvajanja Zakona o finansijama 2024, kojim se uvode novi kontroverzni porezi za koje demonstranti navode da su preveliki za uglavnom siromašnu afričku naciju, ubijeno je, dok je povređeno više od 40 ljudi.

Kako bi smirio situaciju predsednik Vilijam RUto odlučio je narednog dana da ne potpiše zakon.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike