Stižu potvrde iz Nemačke: Amerika pokušavala da spreči izgradnju „Severnog toka 2“

29.06.2024

22:32

0

Agenti američkih obaveštajnih službi pre nekoliko godina pokušali su da spreče završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“

Stižu potvrde iz Nemačke: Amerika pokušavala da spreči izgradnju „Severnog toka 2“
Eksplozija na gasovodu Severni tok - Copyright Profimedia

Agenti američkih obaveštajnih službi pre nekoliko godina pokušali su da spreče završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je predsednik frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke u parlamentu Meklenburg-Zapadne Pomeranije Tomas Kruger, pozivajući se na iskaze neimenovanih svedoka.


„Dva svedoka su saopštila da su se predstavnici obaveštajnih službi SAD zalagali za sprečavanje izgradnje 'Severnog toka 2' i da su nudili podršku ekološkim organizacijama u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji“, saopštio je Kruger.

Jedan od svedoka je takođe naveo da ga je predstavnik obaveštajnih službi direktno kontaktirao, a zatim se sastao sa njim na teritoriji savezne države, objašnjavajući svoje aktivnosti „američkim interesima“.
Printscreen Twitter/TRTWorldNow


U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji održana je zatvorena sednica parlamentarne komisije koja se bavi istragom događaja oko formiranja fonda za podršku izgradnje „Severnog toka 2“. Saslušani su iskazi dva svedoka iz lokalnih ekoloških organizacija.

Nemački mediji pišu da je komisija za svedoke pozvala bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera i premijerku savezne države Manuelu Švezig. U Nemačkoj ih smatraju bivšim lobistima za izgradnju „Severnog toka 2“. Tačni datumi ročišta još uvek nisu poznati.

Ekološki fond „Klimatistiftung MV“ osnovan je 19. januara 2021. godine u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji uz učešće kompanije „Nord Stream 2 AG“s. Upravo se u tom regionu završava podvodni deo gasovoda, gde se povezuje sa transportnom mrežom Nemačke. Među ciljevima organizacije bio je i „doprinos nastavku izgradnje gasovoda 'Severni tok 2'“. Međutim, opozicija i mediji su verovali da je glavni cilj fonda da se zaobiđu američke sankcije SAD protiv gasnog projekta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike