Amerika profitirala od rata u Gazi: Otkriveno koliko su oružja poslali Izraelu od 7. oktobra

29.06.2024

17:16

0

SAD nisu napravile nikakve značajne promene koje bi ograničile nivo vojne podrške

Amerika profitirala od rata u Gazi: Otkriveno koliko su oružja poslali Izraelu od 7. oktobra
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su poslale Izraelu više od 10.000 bombi i projektila od početka izraelske vojne operacije u Gazi prošlog oktobra, javio je Rojters pozivajući se na dva američka zvaničnika.

U izveštaju se navodi da su isporuke oružja uključivale najmanje 14.000 bombi MK-84 od 2.000 funti, 6.500 bombi od 500 funti, 3.000 Hellfire precizno vođenih projektila vazduh-zemlja, 1.000 malih bombi za razbijanje bunkera i 2.600 vazdušnih bombi malog prečnika.

SAD nisu napravile nikakve značajne promene koje bi ograničile nivo američke vojne podrške koja se pruža Izraelu, dodaje se u izveštaju.

U sredu je američki zvaničnik rekao novinarima da su SAD poslale Izraelu oružje u vrednosti od 6,5 milijardi dolara.

Bajdenova administracija trenutno ima samo jednu pošiljku u privremenom zastoju od 2.000 bombi koje je Izrael tražio. Sjedinjene Američke Države trenutno razmatraju ovaj zahtev zbog zabrinutosti da će ga Izrael koristiti u gusto naseljenim oblastima u Rafi.

Međutim, očekuje se da će SAD uskoro obustaviti bombe od 500 funti koje su takođe stavljene na čekanje, prema izveštajima. Izraelu će, navodno, biti potrebne u slučaju da uđe u dublji sukob sa Hezbolahom na njegovoj severnoj granici sa Libanom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike