Moskva utvrdila: Ruski avion koji je prevozio ukrajinske zarobljenike oboren je američkim projektilom

25.06.2024

19:02

0

Ruski istražitelji prikupili su više od 110 fragmenata iz dve rakete MIM-104 Patriot na mestu pada

Moskva utvrdila: Ruski avion koji je prevozio ukrajinske zarobljenike oboren je američkim projektilom
Copyright Printscreen Twitter/OSINTI1

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu odgovorni su za obaranje ruskog transportnog aviona koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike radi razmene ranije ove godine, saopštio je u utorak ruski Istražni komitet.

Avion Iljušin Il-76M oboren je raketom presretačem američke proizvodnje 24. januara, prema ruskim istražiteljima. Svi koji su bili u njemu, uključujući 65 ratnih zarobljenika, tri ruska stražara i šest članova posade, poginuli su u nesreći.

Komitet je saopštio da je prikupio dovoljno dokaza da optuži ukrajinske vojne komandante i rukovodstvo vojno-obaveštajnog direktorata zemlje, GUR. Oni su "sigurno znali" da će doći do razmene zarobljenika i ipak su "naredili uništenje aviona", tvrdili su zvaničnici.

 

 

Ruski istražitelji prikupili su više od 110 fragmenata iz dve rakete MIM-104 Patriot na mestu pada, uključujući telo jedne od žrtava, navodi se u saopštenju. Snimci pokazuju da je jedan od projektila eksplodirao pored kokpita aviona, dok je drugi navodno promašio cilj.

Podaci ruskog radara identifikovali su konkretnu lokaciju u ukrajinskoj Harkovskoj oblasti sa koje su rakete ispaljene iz jednog lansera, navodi se u saopštenju. U toku su pokušaji da se utvrdi koje osobe su odgovorne za "organizaciju ovog terorističkog napada", dodaje se.

Komitet je objavio video-snimak koji prikazuje njegov rad na mestu nesreće i kasnije tokom forenzičke analize pronađenih fragmenata. U jednom snimku se vide laseri kako sijaju ispred razbijene pilotske kabine, dok su istražitelji utvrđivali ugao pod kojim su geleri navodno američke rakete probili u njega.

 

 

Ukrajinski zvaničnici su se hvalili upotrebom sistema "Patriot" protiv više ruskih vojnih aviona. Ubrzo nakon tragedije GUR je tvrdio da letelici nije omogućen bezbedan prolaz u vazdušnom prostoru blizu linije fronta.

Razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine nastavljena je nakon incidenta. U poslednjem slučaju, krajem maja, 75 ruskih zarobljenika vraćeno je iz ukrajinskog zarobljeništva u zamenu za jednak broj kijevskih vojnika.

Nekoliko dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da Moskva drži 6.465 ukrajinskih zarobljenika, u poređenju sa 1.348 pripadnika ruske vojne službe koje drži druga strana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike