Kremlj reagovao na izbor buduće šefice diplomatije EU: Ona je besni rusofob

29.06.2024

13:44

0

Njenu kandidaturu mora da odobri novoizabrani Evropski parlament, što je procedura koja se smatra formalnošću.

Kremlj reagovao na izbor buduće šefice diplomatije EU: Ona je besni rusofob
Copyright Profimedia

Estonska premijerka Kaja Kalas, koja je nominovana da vodi spoljnu politiku EU, ima istoriju neprijateljskih stavova prema Rusiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kalas, tvrdolinijaš po pitanju Rusije, u petak je zvanično nominovana da zameni Žozepa Borelja. Njenu kandidaturu mora da odobri novoizabrani Evropski parlament, koji će se prvi put sastati sledećeg meseca, što je procedura koja se smatra formalnošću.

- Kalas je dobro poznata po svojim apsolutno beskompromisnim, a ponekad čak i besnim rusofobičnim izjavama - rekao je Peskov novinarima u petak.

Peskov je dodao da Ursula fon der Lajen, koja je predložena za treći mandat za predsednicu Evropske komisije, takođe "nije zagovornik normalizacije odnosa između EU i Rusije".

- Po tome je poznajemo i po tome je pamtimo. U tom smislu ništa se nije promenilo - rekao je Peskov. 

Profimedia
Kaja Kalas

Nekoliko ruskih zvaničnika sugerisalo je da će politika koju zastupa Kalas samo dovesti do dalje eskalacije. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ove nedelje da bi imenovanje Kalasove "povećalo nivo ludila" u Briselu.

Kalas je dosledno lobirala za jače sankcije Rusiji i veću vojnu pomoć Ukrajini. Pod njenim rukovodstvom Estonija je postala prva zemlja EU koja je odobrila mehanizam za konfiskaciju zamrznute ruske imovine i njeno korišćenje kao "kompenzaciju" za Kijev.

Estonska političarka je spremna da preuzme diplomatsku službu u EU dok se blok bori da nabavi dovoljno oružja za Ukrajinu, a ishod američkih predsedničkih izbora 2024. daleko je od izvesnog. Brisel će takođe morati da se suoči sa prkosnom Mađarskom i Slovačkom, čije su vlade bile kritične prema pristupu EU sukobu u Ukrajini.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike