Tramp protiv Bajdena: Uvrede, neobične rečenice, mucanje predsednika SAD i za kraj niz međusobnih optužbi

28.06.2024

07:04

0

Pojava i nastup aktuelnog predsednika SAD, kako kažu u CNN, bili su "zastrašujući"

Tramp protiv Bajdena: Uvrede, neobične rečenice, mucanje predsednika SAD i za kraj niz međusobnih optužbi
Copyright Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert

U okviru kampanje za predstojeće izbore u Americi u novembru održana je prva debata predsedničkih kandidata u SAD-u između trenutnog predsednika Džoa Bajdena iz Demokratske stranke i bivšeg predsednika Donalda Trampa iz Republikanske stranke.

Njih dvojica su razmenili stavove u Atlanti na prvoj od dve predsedničke debate.

Debatu su obeležile teške reči, optužbe, ali i katastrofalan nastup Džoa Bajdena. Bajden je delovao kao čovek kome je potrebna medicinska pomoć, mucao je tokom debate i gledao po prostoriji kao da ne zna gde se nalazi. 

Svoje poslednje minute u prvom okršaju i Tramp i Bajden su iskoristili da iznesu niz optužbi na račun jedan drugog.

"Hajde da se ne ponašamo kao deca"

Bajden je izazvao da se takmiče u veštini vožnje, a zatim pozvao i na partiju golfa.

- Hajde da se ne ponašamo kao deca - rekao je Donald Tramp.

Tramp se hvalio svojim golferskim sposobnostima, sve dok ih moderatori nisu prekinuli i usmerili da se koncentrišu na pitanje da li će, s obzirom na godine, moći uspešno da vode Sjedinjene Države.

Tramp: Džo, jesi li ikoga ikada otpustio?

Najdirektnije obraćanje nekog od kandidata usledilo je na pitanje o brigu za decu koje je Tramp ignorisao i vratio se na pitanje o generalu kojeg je otpustio, a koji je potvrdio da je Tramp vređao ratne veterane.

- Ja sam ga otpustio, mnoge sam otpustio jer nisu dobro radili svoj posao, on je najgori predsednik u istoriji, Džo, jesi li ikada ikoga otpustio? - pitao je Tramp.

Bajden se vratio u temu tvrdeći da je Tramp podigao poreze i vodio lošu politiku zaštite dece.

- Uništio si srednju klasu - obratio se Bajden direktno Trampu.

Tanjug/ AP Photo/John Bazemore
 

 

O ilegalnim migrantima

Tramp je upozorio da je Bajden pustio milione ljudi preko granice. 

- Oni su sada oduzeli poslove Afroamerikancima. Radi se o 18, 19 ili čak 20 miliona ljudi… Još se ne vidi, ali uskoro ćete svedočiti najgorim događajima u američkoj istoriji - rekao je Tramp.

Tramp duže govorio

Tramp je govorio nekoliko minuta duže od Bajdena. Neki demokratski poslanici zabrinuti su zbog Bajdenovog nastupa večeras, javlja CNN.

Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert
 

O ratu u Ukrajini

Govoreći o sukobu u Ukrajini Bajden je rekao da je Tramp ohrabrio Rusiju da uđe u rat.

- Bio je loš i po pitanju Avganistana. To je bila tako užasna sramota, najsramniji trenutak u istoriji našeg državu da kada je Putin to gledao i video je nesposobnost - rekao je Bajden.

Tramp je rekao da rat u Ukrajini nikada nije trebalo da se dogodi.

- A on je dao 200 milijardi dolara sada ili više Ukrajini. Dao je 200 milijardi dolara. To je mnogo novca. Nemojte misliti da je ikada bilo nešto slično ovome. Ja samo ukazujem na novac koji trošimo na ovaj rat. I ne bi trebalo da se desi da se taj rat reši između Putina i Zelenskog pre nego što stupim na dužnost 20. januara. Rešiću taj rat, srediću ga brzo - rekao je Tramp.

Upitan da li bi podržao stvaranje nezavisne palestinske države kako bi se postigao mir u regionu, Tramp je rekao da bi morao da razmotri to.

Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert
 

Tramp rekao da neće blokirati lekove za abortus

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da neće blokirati lekove za abortus ako bude izabran. Takođe je rekao da se slaže sa nedavnom presudom Vrhovnog suda o piluli za abortus.

Predsednik Džo Bajden rekao je da je stavljanje pitanja abortusa u nadležnost pojedinačne države "užasna stvar".

Bajden u problemu

Predsednik SAD Bajden je već nekoliko puta mucao, a njegov pogled često deluje izgubljen u daljini.

Prva tema - ekonomija

- Prva tema o kojoj su američki predsednički kandidati Džozef Bajden i Donald Tramp raspravljali tokom dbate bila je ekonomija, za koju je aktuelni predsednik ocenio da nikada nije bila bolja i da je u procvatu, a Tramp da je u potpunom rasulu.

Bajden je tokom debate, koja se u organizaciji CNN-a održava u Atlanti, u studiju bez publike, rekao da je kada je došao na funkciju predsednika stanje u ekonomiji bilo loše, da je bila "u slobodnom padu" posle Trampa - sa nezaposlenošću koja je porasla na 15 odsto.

Sa druge strane Tramp je rekao da je za vreme njegovog mandata ekonomija bila najveća u istoriji zemlje i da su svi bili zadivljeni rezultatima.

- Druge zemlje su nas kopirale. Pogodio nas je COVID, a kada smo to uradili, potrošili smo neophodan novac da ne bismo završili u Velikoj depresiji, kakvu smo imali 1929. Dok smo završili, uradili smo odličan posao. Imamo mnogo zasluga za ekonomiju, mnogo zasluga za vojsku, a nema ratova i toliko drugih stvari. Sve je bilo dobro - rekao je Tramp.

Bez publike, isključeni mikrofoni

Moderatori debate bili su Džejk Taper i Dejna Beš. 

Debata je održana po novim pravilima, kako su izborni štabovi dogovorili, a što je uključivalo i gašenje mikrofona kada kandidat ne govori.

Osim toga, prvi put od 1976. godine u studiju neće biti publike.

Kandidati su se složili da im se mikrofoni ugase dok drugi kandidat govori, čime se smanjuje mogućnost prekidanja. Tokom prethodnih debata 2020. godine Tramp i Bajden su često prekidali jedan drugog. 

Tanjug/ AP Photo/Ross D. Franklin
 

Za razliku od ranijih godina, kandidati nisu imali uvodna izlaganja, a na kraju debate kandidati su imali dva minuta za završne reči.

Datum ove debate je najraniji u istoriji američkih izbora, a kandidati još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. Bajden i Tramp će to učiniti na predstojećim konvencijama svojih stranaka - republikanska će biti u julu u Milvokiju u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu u Ilinoisu.

Planirana je još jedna debata 10. septembra, a njen domaćin biće ABC News.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike