Asanž će zaraditi milione: Posle izlaska iz zatvora ima nekoliko opcija da stekne veliko bogatstvo

29.06.2024

15:30

0

Mogućnosti su neiscrpne

Asanž će zaraditi milione: Posle izlaska iz zatvora ima nekoliko opcija da stekne veliko bogatstvo
Copyright AP Photo/Rick Rycroft

Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, mogao bi da zaradi desetine miliona dolara nakon godina provedenih u zatvoru, uprkos osudi za špijunažu na američkom sudu.

Prema izveštajima britanskog portala Dejli mejl, Asanž bi mogao da ostvari značajnu zaradu pisanjem knjige, prodajom filmskih prava ili javnim nastupima.

Nekoliko opcija

Maks Markson, publicista i menadžer, veruje da Asanž može da potiše ugovor za pisanje knjige vredan najmanje deset miliona dolara, da dodatno zaradi 10 miliona dolara od prodaje prava za film ili TV seriju, i da po jednom javnom nastupu može dobiti i do 500.000 dolara.

- Ono što želi, to će i dobiti. Postoje reke zlata pred njim i on zaslužuje sve - kazao je Markson.

Pravni stručnjaci smatraju da zakoni koji sprečavaju prestupnike da imaju finansijsku korist od svojih zločina verovatno neće biti primenjeni na Asanža. Markson dodaje da će Asanžov kapacitet zarade biti ograničen samo onoliko koliko on želi.

AP Photo/Rick Rycroft
 

- Svi na svetu će želeti da razgovaraju sa njim, da čuju šta ima da kaže i intervjuišu ga i on će za to dobiti veliki novac. On će dobiti ugovor za knjigu, deset, možda 15 ili 20 miliona dolara. Ogroman novac za svetski ugovor o knjizi. On će dobiti i prihod od filmskog ugovora, još deset miliona dolara. U koliko god zemalja može da ode, on će moći da obiđe govorničke turneje širom sveta. Ako želi da ima 60 nastupa godišnje za 500.000 dolara, on će pokupiti 30 miliona dolara, možda i više - dodao je publicista.

Asanžovi potencijalni prihodi mogu se uporediti sa drugim poznatim ličnostima. Na primer, bivši američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel potpisali su 2017. godine ugovor za tri knjige vredan 65 miliona dolara, dok je avans za memoare princa Harija "Rezerva" iznosio 20 miliona dolara.

Asanž ima obožavaoce koji ga vide kao uzbunjivača za istinu koji je razotkrio američke ratne zločine na Bliskom istoku, dok ga kritičari optužuju da je krajnje neodgovoran narcis koji je ugrozio živote zapadnih vojnika. Markson je rekao da očekuje da će Asanž donirati deo svoje zarade za finansiranje Vikiliksa i podršku drugim ciljevima, te da ga vidi kao potencijalnog promotera proizvoda ili usluga.

Profimedia
 

- On zaslužuje svaki peni koji može dobiti, svaki milion dolara - zaključio je Markson.

Sporazum i povratak u Australiju

Asanž se u sredu izjasnio krivim po jednoj tački optužnice po Zakonu o špijunaži SAD za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata nacionalne odbrane.

Nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice, ratifikovan tokom saslušanja u američkom saveznom sudu na ostrvu Sajpan u Pacifiku, odleteo je kući u Australiju te noći. Taj sporazum omogućio je Asanžu da izbegne izručenje u SAD, gde bi se suočio sa 175 godina zatvora po optužnici od 18 tačaka.

 

 

Od 2010. godine Asanž je tražen u SAD zbog špijunaže, nakon što je Vikiliks objavio više od 700.000 tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

U Ambasadu Ekvadora u Londonu sklonio se 2012. godine, nakon optužbi za silovanje u Švedskoj. Posle sedam godina azil mu je ukinut, a optužbe za seksualno zlostavljanje su povučene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike