Velika kriza " trese" Boliviju! Zvaničnici: U toku pokušaj državnog udara; Komandant vojske: Zauzeli smo Trg Muriljo (FOTO/VIDEO)

26.06.2024

23:59

0

Bolivijski zvaničnici tvrde da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea

Velika kriza " trese" Boliviju! Zvaničnici: U toku pokušaj državnog udara; Komandant vojske: Zauzeli smo Trg Muriljo (FOTO/VIDEO)
Državni udar u Boliviji - Copyright Tanjug/AP Photo/Juan Karita, File

Bolivijski zvaničnici tvrde da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea, nakon što su snimci na društvenim mrežama pokazali da su teško naoružane trupe preuzele kontrolu nad centrom La Paza i da vojna policija pokušava da zauzme bivšu zgradu vlade.


Prethodno je Arse je na svom nalogu na platfromi Iks napisao da je u toku ''neregularno raspoređivanje'' pojedinih jedinica vojske i dodao da se ''demokratija mora poštovati'', prenosi Gardijan.

 

Komandant bolivijske vojske Andres Zunjiga izjavio je danas da su Oružane snage Bolivije zauzele Trg Muriljo u La Pazu i naveo da će biti formiran novi kabinet ministara. ''Sigurno ćete uskoro videti novi kabinet. Ministri će se menjati, ali naša država ne može da nastavi ovako, da radi šta hoće. Pokazujemo ljutnju, dužnost je, obaveza da njene Oružane snage oporave ovu zemlju. Dosta nam je ponižavanja vojske i osiromašenja zemlje'', rekao je Zunjiga, prenosi bolivijski Los Tijempos. Na pitanje novinara da li predsednik Bolivije Luis Arse ostaje predsednik, Zunjiga je rekao: ''Za sada''. ''Ne može se na lojalnost komandanata uzvratiti nelojalnošću. Nikad se nećemo sukobiti s narodom'', rekao je Zunjiga. Dodao je da su zauzimanje Trga koordinirali sa policijskim jedinicama.

 


''Saopštavamo međunarodnoj zajednici da je u toku pokušaj državnog udara protiv naše demokratski izabrane vlade'', napisao je potpredesednik zemlje David Čokeuanka na svom nalogu na Iksu, dok je ministarka spoljnih poslova Selinda Sosa Lunda izjavila da su neke vojne jedinice pokrenule napad na ''demokratiju, mir i nacionalnu bezbednost''.


Bivši predsednik Evo Morales pozvao je pristalice da  izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju puča, za koji je okrivio nedavno smijenjenog komandanta vojske generala Huana Hozea Zunjigu, koji je navodno smijenjen sa funkcije uoči nemira u prestonici La Pazu.

 


''Nećemo dozvoliti oružanim snagama da krše demokratiju i zastrašuju narod'', poručio je Morales.

Tanjug/AP Photo/Juan Karita, File
 


Arse je uoči svoje inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

Zunjiga: Zauzeli smo Trg Muriljo, Arse za sada ostaje predsednik

Komandant bolivijske vojske Andres Zunjiga izjavio je danas da su Oružane snage Bolivije zauzele Trg Muriljo u La Pazu i naveo da će biti formiran novi kabinet ministara.

Tanjug/AP Photo/Juan Karita, File
 

''Sigurno ćete uskoro videti novi kabinet. Ministri će se menjati, ali naša država ne može da nastavi ovako, da radi šta hoće. Pokazujemo ljutnju, dužnost je, obaveza da njene Oružane snage oporave ovu zemlju. Dosta nam je ponižavanja vojske i osiromašenja zemlje'', rekao je Zunjiga, prenosi bolivijski Los Tijempos.

Na pitanje novinara da li predsednik Bolivije Luis Arse ostaje predsednik, Zunjiga je rekao:

''Za sada''.

''Ne može se na lojalnost komandanata uzvratiti nelojalnošću. Nikad se nećemo sukobiti s narodom'', rekao je Zunjiga. Dodao je da su zauzimanje Trga koordinirali sa policijskim jedinicama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike