Putin izdao važno upozorenje! Rusija treba da počne da proizvodi i eventualno raspoređuje rakete zbog akcija SAD

28.06.2024

19:42

0

Moskva bi mogla da počne proizvodnju raketa INF, a potom i njihovo razmeštanje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin

Putin izdao važno upozorenje! Rusija treba da počne da proizvodi i eventualno raspoređuje rakete zbog akcija SAD
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u različitim regionima sveta izaziva zabrinutost u Rusiji i zahteva odgovor. Moskva bi mogla da počne proizvodnju raketa INF, a potom i njihovo razmeštanje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na operativnom sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti.

"Danas je poznato da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih već donele u Evropu na vežbe – u Dansku, a tek nedavno je objavljeno da se nalaze na Filipinima da li su te rakete izneli odatle ili ne", objasnio je šef države.

"U svakom slučaju, moramo da reagujemo na ovo i da donesemo odluke šta ćemo dalje morati da uradimo u ovoj oblasti", dodao je on.

"Očigledno, treba da počnemo sa proizvodnjom ovih udarnih sistema, a zatim, na osnovu stvarne situacije, donosimo odluke o tome gde ćemo ih – ako je potrebno da se obezbedi naša bezbednost – postaviti.

Profimedia
 

Međutim, po njegovim rečima, Amerika danas ne samo da proizvodi rakete srednjeg i kratkog dometa, nego ih i prebacuje u Evropu – na vojne vežbe u Dansku.

„Nedavno je saopšteno da se (rakete) nalaze na Filipinima. Pritom se ne zna se da li su te rakete izvezli odatle ili ne. U svakom slučaju, treba da reagujemo na to i da donesemo odluke šta ćemo morati da uradimo u toj oblasti. Sudeći po svemu, moraćemo da pokrenemo proizvodnju tih udarnih sistema, a onda, u zavisnosti od razvoja situacije, donositi odluke, ako to bude neophodno za osiguravanje naše bezbednosti, o tome gde će biti raspoređeni“, rekao je ruski predsednik.

Rakete proizvodnje INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) predstavljaju ključnu komponentu u istoriji vojnih i političkih odnosa između SAD i Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Ove rakete, sa dometom između 500 i 5,500 kilometara, bile su predmet INF sporazuma potpisanog 1987. godine, koji je zabranio sve projektile ove kategorije, kako nuklearne tako i konvencionalne.

Istorijski kontekst

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF Treaty) bio je prekretnica u smanjenju nuklearne pretnje. Potpisali su ga predsednici Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, sa ciljem eliminisanja cele klase oružja koja je pretila stabilnosti u Evropi. Pre sporazuma, rakete kao što su američki Pershing II i sovjetski SS-20 bile su raspoređene širom Evrope, izazivajući veliku zabrinutost zbog mogućnosti nuklearnog sukoba.

Tehničke karakteristike

INF rakete bile su dizajnirane za brzo lansiranje i precizno gađanje ciljeva na srednjim distancama. Ovo ih je činilo izuzetno opasnim, jer su mogle pogoditi strateške ciljeve unutar veoma kratkog vremenskog okvira. Rakete su mogle biti opremljene nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama, čineći ih fleksibilnim oružjem za različite scenarije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike