Može li Bajden biti zamenjen kao kandidat Demokratske stranke? Postoji samo jedna opcija, ali je i ona opasna

29.06.2024

21:18

0

U ovom trenutku nema poznatog ozbiljnog pokušaja da se on zbaci sa vrha

Može li Bajden biti zamenjen kao kandidat Demokratske stranke? Postoji samo jedna opcija, ali je i ona opasna
Copyright Profimedia

Nastup predsednika SAD Džoa Bajdena u prvoj debati u četvrtak izazvao je novu rundu kritika iz redova demokrata, kao i javnu debatu o tome da li bi vremešni lider trebalo da ostane na vrhu liste kandidata.

U modernoj eri stranka nikada nije pokušala da zameni svog kandidata, delimično zato što zna da bi to najverovatnije dovelo do poraza. Pitanje se pojavilo pred obema stranama 2016. godine, ali nijedna nije preduzela akciju.

Partijska pravila onemogućavaju zamenu kandidata bez njihove saglasnosti, a kamoli glatko zamenjivanje nekim drugim. To bi značilo da partijski insajderi poništavaju rezultate predizbora na kojima su demokratski birači velikom većinom bili za Bajdena. Osvojio je skoro 99 procenata delegata.

U ovom trenutku nema poznatog ozbiljnog pokušaja da se on zbaci sa vrha.

Ipak, povelja Demokratskog nacionalnog komiteta sadrži neke odredbe u slučaju da je kandidat stranke nesposoban ili da odluči da se povuče, a anti-Bajdenov puč na konvenciji teoretski  je moguć, ali malo verovatan.

Šta se dešava ako Bajden odustane pre konvencije?

Jedini verodostojan scenario u kom bi demokrate mogle da dobiju novog kandidata bio bi da Bajden odluči da se povuče, što je više puta tokom kampanje insistirao da neće uraditi.

Profimedia
 

Mogao bi to da uradi i da osluži ostatak svog mandata u Beloj kući, kao što je 1968. uradio Lindon Džonson. 

Ako bi Bajden odustao pre nego što formalno bude nominovan u avgustu, to bi stvorilo slobodu za sve među demokratama, jer ne postoji mehanizam da on ili bilo ko drugi odredi izabranog naslednika.

Potrebna je većina od oko 4.000 delegata da bi se dobila nominacija stranke. Bajden ih je osvojio 3.900. Prema nedavnim reformama, više od 700 superdelegata stranke, demokratskih poslanika i visokih zvaničnika, ima pravo da glasa samo ako niko ne osvoji većinu delegata na prvom glasanju, tako da bi njihovi glasovi mogli biti ključni u spornoj konvenciji. 

Pošto svi Bajdenovi protivnici praktično nisu osvojili nijednog delegata tokom demokratskog procesa nominovanja, došlo bi do virtuelnog čistog ulaska u konvenciju, a odluka bi se najverovatnije svela na delegate konvencije koji su u početku bili za Bajdena.

Bajden bi imao određeni uticaj na svoje delegate, ali na kraju krajeva, oni mogu da glasaju kako žele, tako da bi kandidati najverovatnije vodili agresivnu kampanju da pridobiju svakog pojedinačnog delegata.

Međutim, postoji potencijalno važna stavka: demokrate planiraju da formalno nominuju Bajdena praktično pre konvencije kako bi izbegle bilo kakvu potencijalnu zabrinutost u vezi sa pristupom glasačkim listićima u Ohaju, gde je tehnička začkoljica zakomplikovala stvari.

Printscreen Twitter/RNCResearch
 

Demokrate su odlučile da planiraju virtuelnu nominaciju za Bajdena nakon što su se republikanci iz Ohaja protivili usvajanju zakona koji bi omogućio Bajdenu da bude na listiću, iako se konvencija održava nakon državnog roka. Ali dok su republikanci usvojili zakon o pomeranju roka, demokrate su ipak odlučile da nastave sa virtuelnom nominacijom.

Da li bi mogli da smene Bajdena protiv njegove volje?

Nema dokaza da bi stranka bila za promenu bez Bajdenove saglasnosti. Ali čak i da jeste, ne postoji mehanizam koji bi mogao da zameni kandidata pre konvencije, a svakako ni način da imenuje naslednik.

Ako bi veliki delovi Demokratske stranke izgubili veru u Bajdena, delegati na nacionalnoj konvenciji teoretski bi mogli masovno da prebegnu. Međutim, oni su izabrani da budu delegati zbog njihove lojalnosti Bajdenu i obećali su da će ga podržati na konvenciji.

Ali, za razliku od mnogih republikanskih delegata, demokratski delegati nisu tehnički vezani za svog kandidata. Pravila Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) dozvoljavaju delegatima da "čiste savesti odražavaju osećanja onih koji su ih izabrali", dajući im malo prostora za pomeranje.

Statut stranke sadrži odredbe o zameni kandidata u slučaju upražnjenog mesta. Ova mera je osmišljena da se koristi u slučaju smrti, ostavke ili nesposobnosti, a ne da zameni nekoga ko nema želju da se povuče.

Profimedia
 

To je bila mera na koju je Dona Brazile, tada privremena predsedavajuća DNC-a, razmatrala da može da se pozove nakon što je Hilari Klinton kolabirala dva meseca pre izbora 2016, napisala je ona u svojim memoarima.

U svojim memoarima, objavljenim godinu dana kasnije, Brazile je napisala da je bila zabrinuta "ne samo zbog Hilarinog zdravlja, već i zbog njene anemične kampanje kojoj je nedostajao duh borbe". 

- Možda je promena kandidata bila šansa da se pobedi, da se promeni teren za igru - napisala je ona, dodajući da su je kontaktirali pomoćnici drugih potencijalnih kandidata, uključujući tadašnjeg šefa kabineta potpredsednika Bajdena.

Ali nakon manje od 24 sata razmatranja, Brazile je shvatila da je ideja neodrživa bez saradnje Klintonove i da će verovatno samo dalje podeliti njenu stranku.

- Nisam mogla da ispunim svoju pretnju da je zamenim - napisala je ona.

Trenutni predsedavajući DNC-a Džejmi Harison dugogodišnji je saveznik Bajdena koji služi, u suštini, po volji predsednika.

Šta će se desiti ako se Bajden povuče nakon konvencije?

Profimedia
 

Da bi popunio upražnjeno mesto na listi, predsedavajući može sazvati "poseban sastanak" punog DNC-a, koji uključuje oko 500 članova. Bar na papiru, sve što je potrebno jeste većina glasova prisutnih da bi se izabrali novi predsednički i potpredsednički kandidati. Ali taj proces bi najverovatnije bio sve samo ne gladak i bio bi ispunjen peripetijama iza kulisa i prljavim kampanjama. 

Međutim, ako bi se mesto upraznilo neposredno pre izbora u novembru, to bi moglo izazvati ustavne, pravne i praktične zabrinutosti. Između ostalog, glasački listići moraju biti odštampani mnogo pre izbora i možda ih neće biti moguće promeniti na vreme.

Da li bi Kamala Haris zamenila Bajdena?

Ako bi se Bajden odrekao predsedničke funkcije, potpredsednica Kamala Haris bi automatski postala predsednica - ali ne i kandidat Demokratske stranke. Isto tako, ona ne bi nužno bila kandidat ako bi se Bajden povukao iz svoje kandidature za reizbor.

Možda je politički favorizovana, ali partijska pravila potpredsednici ne daju veću prednost u odnosu na druge kandidate. 

Bajdenovi delegati ne bi automatski stali uz nju, a konvencija ima odvojeno glasanje o kandidatima za predsednika i potpredsednika. Dakle, ona bi ipak morala da osvoji većinu delegata na konvenciji. 

Profimedia
Bajden i Haris

Ako bi mesto kandidata za predsednika bilo upražnjeno nakon konvencije, ona bi i dalje morala da osvoji većinu glasova na posebnom sastanku DNC-a.

Tako je bar prema sadašnjim partijskim pravilima. Upražnjeno mesto bi moglo da navede partijske lidere da promene pravila u ime olakšavanja tranzicije. Haris ima neke bliske saveznike na ključnim mestima u DNC-u, uključujući kopredsedavajućeg odbora za pravila i statut stranke. Ali ništa se verovatno neće dogoditi bez trzavica.

Ko bi mogao biti favorit ako se Bajden povuče?

Dvoje favorita, ako odluče da istupe, mogu biti guverner Kalifornije Gavin Njusom (56) ili guvernerla Mičigena Grečen Vitmer (52).

Oni nisu bili na ovogodišnjim predizborima, ali se o njima govorilo kao o potencijalnim kandidatima demokrata u budućnosti.

Njusom, bar za sada, čvrsto stoji iza predsednika. On je rekao novinarima nakon debate u četvrtak da njegova stranka "ne može biti više ujedinjena iza Bajdena" i da ne bi trebalo da odstupi.

Profimedia
Gavin Njusom

Njusom je guverner Kalifornije od 2019. godine, a sedam godina je bio i gradonačelnik San Franciska. Pre toga je osnovao vinariju u prestižnoj državnoj dolini Napa.

Vitmer, advokat i bivši tužilac, bila je prva žena demokratski lider u Senatu i postala je guvernerka 2018.

Ova 52-godišnjakinja je takođe bila kopredsedavajuća predizborne kampanje Džoa Bajdena 2020.

Ona je ranije rekla da ne bi bila zainteresovana da zameni Bajdena na ovogodišnjim izborima i ponovo ga je podržala u petak.

- Džo Bajden se kandiduje da služi američkom narodu. Donald Tramp se bori da služi Donaldu Trampu - rekla je ona.

Profimedia
Grečen Vitmer

Međutim, ako se predsednik povuče svojom voljom, ona bi mogla da se predomisli.

Demokrate, uključujući Dina Filipsa iz Minesote i Džejsona Palmera, koji su zapravo pobedili Bajdena na Američkoj Samoi, takođe bi mogle da se okušaju.

Oni su mu bili glavni rivali u predizborima, ali su dobili samo po nekoliko delegata, tako da će se u slučaju istupanja verovatno boriti da privuku dovoljno podrške.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike