Bajden potonuo posle debate sa Trampom: Popularnost mu drastično opala, objavljene zvanične brojke

29.06.2024

10:12

0

Oko 73 odsto gledalaca ocenilo je performans aktuelnog predsednika kao loš ili "užasan"

Bajden potonuo posle debate sa Trampom: Popularnost mu drastično opala, objavljene zvanične brojke
Copyright Profimedia

Nakon prve debate predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Džozefa Bajdena anketa Ipsosa pokazuje pad Bajdenove popularnosti, dok je Trampov rejting u porastu, što govori da mu se povećala šansa za pobedu na predstojećim izborima.

Prema anketi, većina ispitanika se slaže da je Bajdenov nastup bio slab. Čak 60 odsto anketiranih smatra da je Tramp bio bolji tokom debate održane na CNN-u u Atlanti, kako prenosi Dejli mejl.

Samo 21 procenat ispitanika misli da je Bajden bio bolji, dok 19 odsto nije sigurno ko je imao bolji nastup.

Oko 73 odsto gledalaca debate ocenilo je Bajdenov performans kao loš ili "užasan", dok je samo 8 procenata smatralo da je bio odličan ili dobar. Sa druge strane, 40 odsto anketiranih je ocenilo Trampov nastup kao dobar ili odličan, 25 odsto kao prosečan, a 33 odsto kao loš ili užasan.

Bajden je pretrpeo određeni pad podrške zbog svojih godina, što je već bila poznata briga među biračima.

Tanjug/ AP Photo/Ross D. Franklin
 

- Pre debate, 27 procenata njegovih glasača smatralo je da je Bajden mentalno sposoban da bude predsednik. Nakon debate, taj procenat je pao na 20 odsto. Najveći pad je zabeležen među demokratskim ispitanicima, sa 56 odsto pre debate na 42 odsto posle debate - kažu iz Ipsosa.

Zabrinjavajući podatak za Bajdena je smanjenje poverenja među Afroamerikancima, grupom koja mu je pružala podršku 2020. godine. Njihovo poverenje u Bajdenovu mentalnu sposobnost smanjilo se za 15 procenata. Takođe, poverenje u Bajdenovu fizičku sposobnost da bude predsednik palo je sa 21 na 15 odsto.

- Ocene Trampove mentalne sposobnosti (39 odsto pre debate, 41 odsto posle debate) i fizičke sposobnosti (43 naspram 45 odsto) ostale su stabilne - navode iz Ipsosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike