Sprečen pokušaj državnog udara! Uhapšen komandant koji je predvodio puč u Boliviji (FOTO)

27.06.2024

07:26

0

Bolivijski zvaničnici poručili su juče da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea

Sprečen pokušaj državnog udara! Uhapšen komandant koji je predvodio puč u Boliviji (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Juan Karita)

Bolivijska policija uhapsila je komandanta vojske Andresa Zunjigu, koji je predvodio pokušaj puča u toj južnoameričkoj zemlji.

Pobunjenici predvođeni Zunjigom upali su tokom noći u predsedničku palatu u glavnom gradu Bolivije, La Pazu. Javno tužilaštvo otvorilo je krivičnu istragu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

 

 

Zunjiga je optužen za terorizam i oružanu pobunu. Ipak, kako je navedeno, naredne nedelje će biti ključne za utvrđivanje da li je vojna pobuna Zunjige bila samo izolovani incident. Zunjiga je juče rekao da su Oružane snage Bolivije zauzele Trg Muriljo u La Pazu i naveo da će biti formiran novi kabinet ministara.

 

 

''Sigurno ćete uskoro videti novi kabinet. Ministri će se menjati, ali naša država ne može da nastavi ovako, da radi šta hoće. Pokazujemo ljutnju, dužnost je, obaveza da njene Oružane snage oporave ovu zemlju. Dosta nam je ponižavanja vojske i osiromašenja zemlje'', rekao je Zunjiga, prenosi bolivijski Los Tijempos.

 

Bolivijski zvaničnici poručili su juče da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea. Arse je potom na svom nalogu na platfromi Iks napisao da je u toku ''neregularno raspoređivanje'' pojedinih jedinica vojske i dodao da se ''demokratija mora poštovati''.

''Saopštavamo međunarodnoj zajednici da je u toku pokušaj državnog udara protiv naše demokratski izabrane vlade'', napisao je potpredesednik zemlje David Čokeuanka na svom nalogu na Iksu, dok je ministarka spoljnih poslova Selinda Sosa Lunda izjavila da su neke vojne jedinice pokrenule napad na ''demokratiju, mir i nacionalnu bezbednost''.

Bivši predsednik Evo Morales pozvao je pristalice da izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju puča, za koji je okrivio nedavno smijenjenog komandanta vojske generala Huana Hozea Zunjigu, koji je navodno smijenjen sa funkcije uoči nemira u prestonici La Pazu.

"Nećemo dozvoliti oružanim snagama da krše demokratiju i zastrašuju narod", poručio je Morales. Arse je uoči svoje inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike