Njujork tajms pozvao Bajdena da se povuče, a demokrate da mu nađu zamenu: Glasači neće ignorisati, više ne može da pobedi Trampa

29.06.2024

11:05

0

Uredništvo je zaključilo da demokrate imaju veće šanse ako promene kandidata

Njujork tajms pozvao Bajdena da se povuče, a demokrate da mu nađu zamenu: Glasači neće ignorisati, više ne može da pobedi Trampa
Copyright Profimedia

Američke demokrate moraju priznati da predsednik Džo Bajden više nije sposoban da pobedi Donalda Trampa na dan izbora u novembru i da treba da pronađu jačeg kandidata da ga zameni, napisalo je u petak uredništvo Njujork tajmsa. 

Apel je usledio dan nakon što je Bajden imao katastrofalan nastup protiv Trampa tokom predsedničke debate uživo na CNN-u. Posmatrači su primetili da je Bajden delovao slabašno i zbunjeno, boreći se da završi rečenice i da je mumlao dok je govorio

U članku objavljenom u petak Tajms je izrazio sumnju da Bajden može da ponovi pobedu nad Trampom iz 2020. 

- To više nije dovoljno da bi Bajden ove godine bio demokratski kandidat. Ne može se očekivati od glasača da ignorišu ono što je umesto toga bilo jasno: Bajden nije čovek kakav je bio pre četiri godine - napisao je urednički odbor.

Odbor je tvrdio da se Bajden pojavio na sceni debate "kao senka velikog javnog službenika", koji se "mučio" da izrazi sopstvenu političku poziciju i na kraju nije uspeo da se adekvatno suprotstavi Trampu.

Profimedia
 

- Postoje demokratski lideri bolje opremljeni da predstave jasne, ubedljive i energične alternative drugom Trampovom predsedništvu. Prevelika je kocka da se nadamo da će Amerikanci prevideti ili zanemariti starost i nemoć gospodina Bajdena koje vide sopstvenim očima - napisao je odbor.

Uredništvo je zaključilo da demokrate imaju veće šanse da pobede Trampa ako "priznaju da Bajden ne može da nastavi trku i kreiraju proces za odabir nekoga sposobnijeg da dođe na njegovo mesto".

Iako odbor nije predložio nikakve alternative, američki mediji i stručnjaci sugerisali su da bi nekoliko istaknutih demokrata potencijalno moglo da zameni Bajdena kao kandidata, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, guvernera Kalifornije Gavina Njusoma, guvernerku Mičigena Grečen Vitmer i guvernera Ilinoisa Džej B. Prikera.

Vodeći liberalni novinari i javne ličnosti priznali su da je Bajden imao loš nastup u četvrtak uveče. Anketa koju je sproveo CNN otkrila je da 67 odsto registrovanih birača koji su gledali debatu smatra da je Tramp pobedio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike