Spoljašnje sile su možda podstakle puč u Boliviji: Ministar odbrane progovorio o novim detaljima

28.06.2024

15:44

0

Sve se odigralo u nekoliko sati, a sada kruže nove teorije

Spoljašnje sile su možda podstakle puč u Boliviji: Ministar odbrane progovorio o novim detaljima
Copyright Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Pokušaj državnog udara u Boliviji mogao je da bude isprovociran spolja i izazvan željom da se opljačkaju prirodni resursi zemlje, izjavio je za Sputnjik bolivijski ministar odbrane Edmundo Noviljo.

Lokalni mediji su u sredu izvestili o prisustvu vojske na trgu Muriljo, centralnom trgu administrativne prestonice Bolivije La Paza, gde se nalaze vladine zgrade. Vojska, predvođena bivšim glavnokomandujućim generalom Huanom Hoseom Zunigom, tada je pokušala da upadne u predsedničku palatu.

Bolivijski predsednik Luis Arse, koji je u to vreme bio u palati, obratio se naciji, opisujući događaje kao pokušaj državnog udara, i stvorio novu vojnu komandu, koja je pozvala vojsku da napusti trg.

Vojnici su izvršili naređenje. Zuniga je uhapšen kasnije tokom dana.

- Ne isključujemo da je sve to podstaknuto, diktirano spoljnim interesima. Ne isključujemo to. U odnosu na našu zemlju uvek je postojao interes da se kontroliše politička vlast u cilju pljačke prirodnih resursa - rekao je ministar.

Vlasti analiziraju sve izjave i prethodne akcije generala Zunige i ne isključuju da su te akcije podsticane spolja, dodao je Noviljo.

General Zuniga je želeo da postane nelegitimni predsednik zemlje, istakao je on.

- Interes generala Huana Hosea Zunige bio je da silom preuzme vladu, što je akcija koja pokazuje da je želeo da postane nelegitiman predsednik. Nažalost, podržali su ga neki vojni lideri - naglasio je ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike