Zelenski tvrdi da je reč o istorijskom datumu: Od danas se računa da je Ukrajina članica Evropske unije

25.06.2024

14:31

0

Povodom otvaranja pregovora govorili su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU

Zelenski tvrdi da je reč o istorijskom datumu: Od danas se računa da je Ukrajina članica Evropske unije
Copyright Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je današnji dan istorijski za Ukrajinu jer počinju "stvarni" pregovori sa Evropskom unijom o članstvu.

Na platformi Iks podsetio je da je 28. februara 2022. godine, nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, potpisan zahtev za članstvo Ukrajine u EU, prenosi "Evropska istina".

- Pre skoro dve godine, u junu 2022, dobili smo kandidaturu, a u decembru prošle godine dobili smo političku odluku u vezi pregovora. Ali od danas se računa početak našeg članstva u Evropskoj uniji: prva međuvladina konferencija Ukrajine i EU je već danas - istakao je Zelenski, misleći na konferencije o pristupanju, čime će zvanično početi pregovori o članstvu Ukrajine u EU.

Zahvalio je svima koji štite Ukrajinu, ukrajinsku državu, ukrajinski narod, kao i timu koji radi na tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

- Nikada nećemo skrenuti sa puta ka ujedinjenoj Evropi, u naš zajednički dom svih evropskih naroda. Dom koji treba da bude miran! - naglasio je Zelenski.

Povodom otvaranja pregovora govorili su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU.

U popodnevnim časovima u Luksemburgu biće održana prva Međuvladina konferencija o pristupanju Ukrajine EU. Pre toga, Savet EU je odobrio pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, čime je otvoren put za pokretanje pristupnih pregovora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike