Ko bi mogao da zameni Bajdena posle katastrofalne debate? Pominju se tri imena

28.06.2024

13:05

0

Najverovatnija alternativa ima najmanje šanse da pobedi, prema mišljenju stratega Demokratske stranke SAD

Ko bi mogao da zameni Bajdena posle katastrofalne debate? Pominju se tri imena
Copyright Profimedia

Članovi Demokratske partije SAD počeli su da razmišljaju o mogućnosti smene Džozefa Bajdena nakon neuspešne predizborne debate u četvrtak uveče.

Stratezi bliski trojici potencijalnih kandidata iz Demokratske partije izjavili su da su tokom debate primili brojne SMS poruke, ali američki portal Politiko, koji je prvi pisao o ovome, nije naveo tačna imena. To je uradio tek britanski Skaj njuz.

Demokratski strateg Terin Bond pozvala je stranku da zameni Džoa Bajdena i navela je tri potencijalne alternative.

Profimedia
Gevin Njusom

Ona je za Skaj njuz rekla da bi guverner Kalifornije Gevin Njusom i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer mogli da budu kandidati, ali da je "najverovatnije zamena" potpredsednica Kamala Haris.

Međutim, ona smatra da ona ne može da donese pobedu stranci jer SAD "nisu spremne" da crnkinja bude predsednica.

- Nažalost, koliko god ja želela da SAD budu spremne da crnkinja bude predsednica, one nisu spremne. Ova zemlja nije spremna. Ova zemlja je previše podeljena, nažalost. Ne mislim da bi ona bila ta koja bi odvela Demokratsku stranku do pobede - rekla je ona.

Profimedia
Grečen Vitmer

Bez zamene, zemlja će biti prinuđena da bira između nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa i "nekog ko je u mentalnom padu“, rekla je ona.

- Ono što smo videli je smanjenje mentalne oštrine u realnom vremenu i to je veoma tužno kada znate kako izgleda nečija profesionalna putanja, a onda vidite pad u realnom vremenu - objasnila je ona.

Na pitanje tokom debate da li bi pozvao Džoa Bajdena da prekine svoju kampanju, Njusom je odgovorio "ne", po svemu sudeći ne dovodeći u pitanje mogućnost zamene demokratskog predsedničkog kandidata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike