Istraga utvrdila: U napadu na Sevastopolj korišćene kasetne bombe

26.06.2024

12:34

0

U napadu su poginule najmanje četiri osobe, uključujući dvoje dece, a povređeno je više od 150 ljudi

Istraga utvrdila: U napadu na Sevastopolj korišćene kasetne bombe
Copyright Printscreen Twitter/igorsushko

Ruske službe za hitne slučajeve otkrile su neeksplodiranu kasetnu bombu u vodama u blizini Sevastopolja nakon smrtonosnog ukrajinskog raketnog udara na plažu prošlog vikenda.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska je u nedelju ispalila pet projektila ATACMS koje su isporučile SAD na krimski grad Sevastopolj. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su četiri projektila u vazduhu, ali je peti oštećen, skrenuo je sa kursa i detonirao je svoju kasetnu bojevu glavu iznad krcate plaže.

U napadu su poginule najmanje četiri osobe, uključujući dvoje dece, a povređeno je više od 150 ljudi.

Policija i specijalne ekipe ruskog Ministarstva za vanredne situacije i drugih resora nastavljaju sa radom na lokaciji. Specijalisti hitne pomoći pregledali su obalu i plažu u gradu Učkuevka, u blizini Sevastopolja, gde je eksplodirala raketa, a trenutno pregledaju i more.

Na snimku koji je u sredu objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije vidi se ronilac koji otkriva neeksplodiranu municiju za projektil. U drugom delu video-snimka ronilac predaje fragment kasetne bojeve glave pronađene u moru specijalisti hitne službe.

- Ovde se trenutno sprovodi ronilački pregled akvatorije plaže, utvrđeno je područje pretrage, ovo je zona od 50 metara - rekao je za RIA Novosti šef odeljenja za podvodno deminiranje Ministarstva za vanredne situacije Rusije Viktor Iljenko.

Obala je i dalje zatvorena dok timovi minolovaca i ronilaca traže podmuniciju i ostatke eksploziva. Ronilačke jedinice su do sada pregledale više od dva hektara morskog dna, a još 4,5 hektara treba da se proveri, navodi Ministarstvo.

Moskva je opisala raketni napad kao teroristički čin i tvrdila da SAD i Kijev snose jednaku odgovornost za smrti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike